Infanterist Franz Sklenka

Soutěž mě zaujala, ale dnes jsem se zaregistroval a toto je můj první příspěvek, tak doufám, že jsem ho umístil správně a nedělám v tom nepořádek...Smile


Moje fotka zachycuje pra-pra-dědečka Františka Sklenku, který se narodil v Dobré Vodě na Vysočině 8. 3. 1881, jako třetí generace stárků místního mlýna. V době vypuknutí první světové války mu bylo 33 let a byl tedy, dle mého, zařazen k Landsturmu. Patřil k 81. Infanterie regimentu se sídlem v Jihlavě a byl odeslán na východní frontu, do Haliče, kde 8. 1. 1917, u města Berezhany, u hory Lysonia (Břežany - Ukrajina, blízko dnešní Polské hranice) padl. Dle vyprávění prababičky (dcery) mohla být střela stejně tak mířená, jako zbloudilá a cíl našla v hrudi. Až do své smrti byl v hodnosti infanterist, pouze s výročními medailemi. Ačkoli v úmrtním listě měl napsáno povolání "kolář", vím jistě, že byl stárkem ve mlýně. Chybu si vysvětluji nevědomostí spolubojovíníků stejně jako šikovností předka, který jakožto frontový vozka dokázal spravit i polámané kolo. Před válkou stačil splodit dvě dcery, což je příčinou naprostého vytracení příjmení Sklenka z českých zemí (viz. poslední sčítání lidu). Následkem toho byla rodina vystěhována z panského mlýna a přerušena tak dlouhá tradice mlynářství v naší rodině, která sahala alespoň tři generace před jmenovaným předkem.
Infanterist Franz Sklenka - František Sklenka se svou manželkou. Vyfoceno v Jihlavě,

František Sklenka se svou manželkou. Vyfoceno v Jihlavě,
Infanterist Franz Sklenka - Stojíci druhý zleva. v Haliči, 24. 4. 1915, polní pošta 213.

Stojíci druhý zleva. v Haliči, 24. 4. 1915, polní pošta 213.
Infanterist Franz Sklenka - Stojící třetí zleva, vyfocen při pro něj typické práci přímo na frontě. Rozdělování materiálu před jeho transportem k jednotkám.

Stojící třetí zleva, vyfocen při pro něj typické práci přímo na frontě. Rozdělování materiálu před jeho transportem k jednotkám.
Infanterist Franz Sklenka - Místo posledního odpočinku v Haliči.

Místo posledního odpočinku v Haliči.
URL : https://www.valka.cz/Infanterist-Franz-Sklenka-t75176#277295 Verze : 0
Díky moc za další příspěvek do soutěže, zajímavý doprovodný text i pěkné fotografie.


Zařazeno je to dobře Smile



Vítám Vás na válce, ve foru a v neposlední řadě v naší c. k. hodnostní skupině!


Pokud se zajímáte o dané období či armádu, rádi přivítáme Vaše příspěvky do fora či články na valka.cz.
URL : https://www.valka.cz/Infanterist-Franz-Sklenka-t75176#277318 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více