BB - Littorio

Littorio class
Classe Littorio
     
Název:
Name:
Littorio Littorio class
Originální název:
Original Name:
Classe Littorio
Kategorie:
Category:
bitevní loď Battleship
Období výroby:
Production Period:
DD.10.1934-DD.06.1942
Přehled vyrobených plavidel:
Summary of Built Boats:
R. N. Littorio / R. N. Italia
R. N. Vittorio Veneto
R. N. Roma
R. N. Impero 1)
Uživatelské státy:
User states:


Poznámka:
Note:
také známá jako třída Vittorio Veneto

1) nedokončena a sešrotována
Also known as Vittorio Veneto class.

1) never finished and scrapped
Zdroje:
Sources:
https://it.wikipedia.org/wiki/Classe_Littorio


upravil: FiBe (14-JAN-2020)
URL : https://www.valka.cz/BB-Littorio-t26630#95481 Verze : 1
Třída bitevních lodí Littorio


Zdroj: archiv autora ...

URL : https://www.valka.cz/BB-Littorio-t26630#42712 Verze : 1

Kapitulace italského loďstva




Viceadmirál Carlo Bergamini, velel loďstvu jenž 09.09.1943 nemířilo do žádné bitvy, ani domovského přístavu, ale aby kapitulovali. Vypluli z přístavu La Spezia / , všechny poškozené lodě potopili. Hodinu po vyplutí obsadily přístav silné německé jednotky.


Viceadmirál velel lodím z La Spezia a Janova. Vlajkovou lodí svazu byla R. N. Roma dále pluli sesterské lodi R. N. Vittorio Veneto a R. N. Italia (dřívější R. N. Littorio – littorio znamené liktorský svazek, tj. svazek prutů se sekerou – symbol italského fašismu, loď byla přejmenována 25.07.1943), doprovázené lehkými křižníky R. N. Eugenio di Savoia, R. N. Raimondo Montecuccoli, R. N. Attilio Regolo a osmi torpédoborci. U západního pobřeží Korsiky se k nim připojila eskadra křižníků viceadmirála Bianchetiho, svaz byl složen z lehkých křižníků R. N. Giuseppe Garibaldi, R. N. Emanuele Filiberto Duca d'Aosta a R. N. Luigi di Savoia Duca degli Abruzzi a dvou torpédoborců a vyplula z Janova. Po setkání nabral svaz kurs na jih.


Němci samozřejmě nechtěli nechat loďstvo svého bývalého spojence přejít na druhou stranu. V té době byl byl velitelem německých námořních sil v Itálii viceadmirál Wilhelm Meendsen-Bohlken. Úkolem zadržet a zničit lodě byl pověřen maršál Hugo Sperrle, velitel Letecké armády 3, ten předal rozkaz 2. letecké divizi, operující v jižní Francii a ta zase určila, aby útok provedla Bombardovací eskadra 100, jenž sloužila na Letecké základně Istres u Marseille / . Tato eskadra měla ve výzbroji letadla Dornier Do 217 K-1 a Dornier Do 217 K-2 s dostatečným akčním rádiem, a byla vyzbrojena i novými zbraněmi – dálkově řízenými bombami typu FX-1400 Fritz X. Ta je dlouhá 3 metry a vážila 1.400 kg z čehož 350 kg připadlo na výbušnou nálož.
Letadlo vypouští bombu ve výšce 3.600 až 5.700 metrů, což zaručovalo konečnou rychlost pádu 244 m/s. Pilot po vypuštění bomby sledoval její let a operátor řídil rádiem její pád na cíl. Letecké stíhací eskadře velel major Bernhard Jope.


Podle radiové depeše později svaz změnil kurs na dnešní Anábu v Alžírsku. Kolem 16 hodiny začala první vlna náletů, bez velkého úspšchu, druhá vlna byla uspěšnější. Jedna z FX zasáhla vlajkovou loď R. N. Roma mezi druhou přední věží a velitelským můstkem a vybuchla v podpalubí. Přední strojovna byla vyřazena a R. N. Roma plula jen setrvačností, v podpalubí se začal šířit požár a za pár minut dosáhl skladišť střeliva. Nastal výbuch který zničil přední část lodě, tehdy zahynul celý velitelský sbor včetně admirála Bergaminiho. Loď R. N. Italia byla také zasažena, ale mohla pokračovat v plavbě. Velení italského loďstva převzal viceadmiral Oliva na lehkém křižníku R. N. Eugenio di Savoia. Nedaleko Bone / se italské loďstvo setkalo s britskou eskadrou, která je doprovodila na Maltu, kde zakotvilo.



Zdroj: archiv autora ...
URL : https://www.valka.cz/BB-Littorio-t26630#43110 Verze : 2
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více