Značení letounů Luftwaffe (Bundesluftwaffe)

Diskuse

Přátelé, potřeboval bych pomoci s jedním "drobným" oříškem.Již delší dobu pátrám po nějakých souvislostech či popisu systému jakým byla značena letadla poválečné Luftwaffe (konkrétněji Luftwaffe NSR a nynější Bundesluftwaffe) a to jak v počátcích kdy se používaly kódy ve tvaru dvě písmena-číslo tak i nyní kdy je obvyklý tvar dvě písmena (kříž) dvě písmena.


Ač jsem při pátrání prošel desítky fotografií, nedaří se mi v tom najít systém a je tedy otázkou dle čeho Luftwaffe své letouny označuje.Původní doměnka byla taková že podobně jako v československém letectvu písmena nebo jedno z dvojčíslí označuje jednotku a zbytek kódu číslo stroje avšak na mě dostupných fotkách lze nalézt v rámci jedné jednotky jak shodu v části kódu (což doměnku potvrzuje) tak i zcela zásadní rozpory (což doměnku naopak vyvrací).


Prosím proto v tomto směru znalejší zda by mohli pomoci a zda by mi případně mohli tyto zásady (ideálně pro obě podoby kódu) zobrazit alespoň pro tyto jednotky:


JG-31 "Boelcke"
JG-32
JG-33
AkG-51 "Immelmann"
AkG-52
JG-71 "Richthofen"
JG-73 "Steinhoff"
JG-74


Za jakoukoli pomoc či odkaz na vhodnou literaturu předem díky!
URL : https://www.valka.cz/Znaceni-letounu-Luftwaffe-Bundesluftwaffe-t101593#367348 Verze : 0
V průběhu let existovaly tuším 2 systémy. První byl podobný tomu našemu (písmena + číslice), kdy písmenný kód označoval uživatele (myslím, že eskadru - Geschwader) a čísla jednotlivý letoun. To se později změnilo a je používán pouze číselný kód, kdy první dvojčíslí charakterizuje typ letounu a další čísla pak jednotlivý letoun. Druhý princip funguje u Luftwaffe dodnes.


Bližší podrobnosti byly uvedeny na německých stránkách bw-flyer.de, ale jak koukám, tak už nejsou v provozu. Sad
URL : https://www.valka.cz/Znaceni-letounu-Luftwaffe-Bundesluftwaffe-t101593#367511 Verze : 0
Pánové, moc děkuju Prolezu to a kdyžtak to potom s tím co mám doplním k jednotlivým jednotkám.
URL : https://www.valka.cz/Znaceni-letounu-Luftwaffe-Bundesluftwaffe-t101593#367516 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více