Kříž královny Elenory

Cross of Queen Eleonora
Čestné vyznamenání Marie Eleonory
Kříž královny Eleonory
Cross of Queen Eleonora


Tento kříž byl založen pro potřebu především žen, které nastoupili zcela dobrovolně na místa ošetřovatelek, pomocných zdravotních sester a jejich úkolem byla péče o raněné, nemocné a invalidní vojáky z balkánských válek 1912-1913.


Ferdinand I. svým osobním výnosem zakládá toto čestné vyznamenání dne 15. srpna 1913, tedy v období II. balkánské války, která byla v primitivních podmínkách Balkánu mimořádně krutá.


Udělování této dekorace podléhalo evidenci řádové komise Bulharska. Vlastní dekorace se udělovala lékařům, zdravotním sestrám a všem dobrovolníkům, kteří ve spolupráce s Bulharským Červeným kříže pracovali ve prospěch raněných a zbídačených vojáků.


POPIS DEKORACE:


Jednostranná dekorace má rozměr 44 mm. Kříž má ostré šípovité zakončení ramen, se symbolickou červenou kapkou krve. Ve středu tohoto kříže je malý červeně smaltovaný červený křížek jako symbol Mezinárodní společnosti Červeného kříže. Kříž je převýšený malou královskou korunkou. Mezi rameny kříže se nachází kružnice, která nese bulharský nápis (anglický překlad prince Romanoffa):


OUR WORK IS IN THE NAME OF GOD.


Dále je zde nápis Bulharsko 1912 – 1913.


Zadní strana je hladká. U prvních typů je značka výrobce a ryzost stříbra 825/1000. Existují dekorace vyrobené z bronzu a pouze postříbřené.


Stuha u této dekorace je nepřesně uváděná v mnoha barvách, nejčastěji červená, ale i v barvě státní vlajky. Přesné barevné rozlišení neuvádí ani princ Romannof. Snad stuha, kterou uvádí prof. Denkov ve své publikaci je správná. Dekoraci na této stuze vlastní Dr. Jedlička a jeho laskavosti ji zde můžeme ukázat.


Obdobná dekorace s letopočtem 1915 je velmi vzácná.


Literatura:
Prince Dimitri Romanoff: The Orders, Medals and History of tfe Kingdom of Bulharka.
- literatura viz obrázek
Kříž královny  Elenory - Sbírka  Dr. Jedlička

Sbírka Dr. Jedlička
Kříž královny  Elenory - Dekorace z roku 1915 se liší pouze  letopočtem . Obrázek- soukromá sbírka.

Dekorace z roku 1915 se liší pouze letopočtem . Obrázek- soukromá sbírka.
URL : https://www.valka.cz/Kriz-kralovny-Elenory-t101787#367699 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více