Stříbrná Válečná medaile 1814/1815

Silberne Kriegsdenkmünze 1814/1815
Isenburg :


Tato „pidizemička„ byla mezi léty 1806 – 1815 samostatným knížectvím.


Stříbrná Válečná pamětní medaile 1814/1815
Silberne Kriegsdenkmünze 1814/1815


Medaile byla založena koncem roku (prosinec ?) 1814. Kníže Karel medaili pro své vojáky, kteří v rámci domácího isenburského pluku bojovali společně ve svazku frankfurtského generálního gouvernementu.


Medaile o průměru 28 mm je ražena ze stříbra váha je uváděná 10-11 g.


Avers:
Ve středu dekorace vidíme pomník (uvádí se jako sloupový), který stojní na podnoží. Kolem jsou symbolicky rozloženy válečné trofeje (zbraně, praporce, dělová hlaveň ukořistěného francouzského děla, hmoždíř, dělové koule).
Na středu památníku je korunovaný štítek, který má ve svém středu písmeno „J“. V horní části medaile je letopočet 1814.


Revers:
Na rubní straně je dubový věnec, který je dole svázaný stuhou. Ve středu medaile a tím i ve středu tohoto věnce je třířádkový nápis :


MIT GOTT / FÜRS / VATERLAND (S Bohem za vlast).


Stuha:
Stuha je 35 mm široká, bílá s 10 mm širokým černým středním pruhem a dále s 2 mm širokým bleděmodrým a u kraje 1 mm širokým zlatožlutým postranním pruhem, který je 1 mm od kraje stuhy.


Poznámka:
Medaile je vzácná, určena pro ohraničený počet bojovníků. Přesto však tato medaile existuje ve třech oficielních variantách. Ražba je stejné a liší se jen dílčími detaily.


Literatura:
Herman von Heyden: Ehren-Zeichen Deutschland und Österreich-Ungarns.




URL : https://www.valka.cz/Stribrna-Valecna-medaile-1814-1815-t101907#368009 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více