19.07.2010 - Zemřel vynálezce "černé skříňky"

Ve věku 85 let zemřel australský vynálezce David Ronald de Mey Warren AO, který vynalezl a vyvinul komerčně použitelné zařízení pro záznam letových údajů (FDR - Flight data recorder) a především hlasový záznamník (CVR - Cockpit voice recorder), který dnes pomáhá při objasňování leteckých nehod.


Původní záznamník letových údajů vyvinul François Hussenot, kdy byla data zaznamenávána na filmový pás pomocí světelného bodu, který na něj vrhalo zrcadlo reagující na letové události. Toto zařízení také díky své barvě dalo jméno dnešním zařízením tzv. "black box" (černá skříňka).


Warrenovo zařízení bylo díky elektromagnetickému záznamu vhodnější pro běžné užití, díky snadnému vymazání dat a tedy i jednoduchému opětovnému použití. Ty jsou dnes navzdory svému názvu zbarveny oranžově, kvůli snadnější identifikaci při nehodě.


Zdroj: www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/19-07-2010-Zemrel-vynalezce-cerne-skrinky-t101936#368081 Verze : 0

Diskuse

Čest budiž jeho památce, jeho zařízení zachránila řadu lidských životů...
URL : https://www.valka.cz/19-07-2010-Zemrel-vynalezce-cerne-skrinky-t101936#368083 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více