6,35 Browning a čs. branná moc

Diskuse

V naší armádě byla zavedena pistole ČZ model 1922 ráže 6,35 mm, kterou používali především štábní důstojníci.
Mimo to se mohlo jednat i o náboje do soukromé zbraně některého z důstojníků. Soukromé vlastnictví pistolí důstojníky bylo tehdy běžné a ráže 6,35 byla hodně rozšířená.


forum.valka.cz
http://unblinkingeye.com/Guns/vz1922/vz1922.html
URL : https://www.valka.cz/6-35-Browning-a-cs-branna-moc-t102089#368517 Verze : 0
Ona pistole v ráži 6,35 byla i ve službách pošt a dalších státních orgánů, takže pokud šlo o okopy budované pro SOS, může pocházet i z tohoto zdroje. Pokud ony náboje máš, bylo by zajímavé zjistit zda jsou z dané doby, nebo jsou pozdější (řada firem to razila na dno). To že mnozí tuto ráži považovali za dostatečnou se v předválečné době stalo běžným a zbraně téhle ráže byly hodně rozšířené, nejen v armádě, ale i v civilu. Měla je i řada firem a v ČSR se krom pistole model 22, objevila i pistole vz. 36, určená právě pro podobné účely a zavedená do výzbroje jak v armádě pro vyšší důstojníky (ti asi moc nebyli v zákopech) ale i pro četnictvo a Finanční stráž. Obě složky se účastnili v rámci SOS ochrany hranice, takže i zde by mohl být zdroj toho nálezu.
URL : https://www.valka.cz/6-35-Browning-a-cs-branna-moc-t102089#368551 Verze : 0
Díky za odpovědi, moc pomohly Smile
Našli jsme 3 nábojnice na dně cca. 2m hlubokého krytu, a protože jsme měli radost, že máme konečně něco "vojenského" odskočili jsme si na chvilku z lokality, projeli Encyklopedii branné moci a tady forum, co by to mohlo být a tak trochu se lekli, protože nikde jsme nenašli nic s touto ráží Smile
A už to vypadalo, že nám to nabourá naše teorie, protože ráže 6,35 mm nikde. Na nábojnicích je něco vyražené, ale nábojnice jsou dost zašlé, takže budem vědět víc, až je vemem do láby.
Až skončíme s výzkumem dám sem nějaké souhrné info.
URL : https://www.valka.cz/6-35-Browning-a-cs-branna-moc-t102089#368640 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více