Dříteň

tvrz přestavěná na zámek
     
Název:
Name:
Dříteň Dříteň
Další názvy:
Other Names:
-
Typ:
Style:
zámek chateau
Stav:
Condition:
zachovalý well maintained
Přístupnost:
Accessibility:
nepřístupno closed for public
Obec:
Municipality:
Dříteň Dříteň
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°08'33.89"N 14°20'48.08"E
První písemná zmínka:
First Written Reference :
DD.MM.1432
Památky a muzea v okolí:
Places of Interest and Museums in the Vicinity:
Býšov
Chvalešovice
Vysoký Hrádek
Karlův Hrádek
-
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
vlastní návštěva
http://selskebaroko.unas.cz/driten/driten.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%99%C3%ADte%C5%88
http://www.hrady.cz/?OID=2507
URL : https://www.valka.cz/Driten-t102512#369323 Verze : 0
Několik fotek na dnešní podobu, na bočním pohledu je levá strana (z pohledu návštěvníka) kde je dnes v bývalé hospodářské části prodejna(pod střechou je k ní přístup) a zadní dosti zanedbaná část uzavírající areál. Do zámku není přístup.
zdroj : vlastní foto
Dříteň - přední strana zámku

přední strana zámku
Dříteň - boční strana

boční strana
Dříteň - zadní část

zadní část
URL : https://www.valka.cz/Driten-t102512#369325 Verze : 0
Ves Dříteň je prvně zmíněna roku 1432, když byl Janek, pacholek Mikuláše ze Dřítně vyplacen z vězení v Českých Budějovicích, zda už tehdy byla ve vsi tvrz, není jasné, ale o něco později je už ves a pravděpodobně již existující tvrz jako majetek rodu Malovců. Sama tvrz je zmiňována v roce 1524, kdy je Jan Dřítenský z Malovic a na Dřítni zmíněn jako vlastník tvrze dvora a vsi. Malovcové svůj majetek výrazně rozšiřovali nákupem v okolí a v roce 1598 přikoupili i hrad Hluboká na který následně rod přesídlil, ale již roku 1608 se po smrti Bohuslava Malovce rod dělí a Dříteň připadne jeho synovi Václavovi. Ten ji drží do roku 1622, kdy je mu konfiskována za účast ve stavovském povstání. Tvrz zřejmě v té době už měla hlavně obytnou funkci, protože v roce 1616 je uváděna jako sice „starobylá, ale k bytu (tedy bydlení) pohodlná“. Konfiskát získal generál Baltazar Marradas jako úhradu dlužného žoldu, jeho rod vlastnil Dříteň do roku 1661 kdy ji generálův vnuk prodal Janu Adolfu ze Schwarzenberga. Ve vlastnictví Schwarzenbergů pak byla tvrz která krátce po konfiskaci vyhořela v roce 1668 přestavěna na zámek který byl dokončen i s hospodářskými budovami v roce 1674. Přestavbu řídil italský stavitel Antonio de Maggi. Zámek nikdy nesloužil pobytu majitelů, ale byl určen jako středisko hospodářské správy, kde byly jak kanceláře tak byty úředníků, dále pak hospodářské budovy jako sýpky a stáje, které přiléhají k objektu zámku a tvoří jeho zadní trakt. Po zániku robotní povinnosti ztrácí zámek na významu a je pak už spíše hospodářským dvorem. Po pozemkové reformě za 1. republiky je majetkem obce a je v něm zřízena škola, později po válce je v roce 1982 škola přestěhována do nové budovy a zámek který je ve vlastnictví obce je použit pro pekárnu, která zde vydržela přibližně do počátku nového tisíciletí, pak je zámek v podstatě prázdný, v jeho hospodářské části je zřízena prodejna potravin a řeznictví. Sám zámek je poměrně jednoduchá patrová budova, stojící při pravé straně u silnice směrem na Týn nad Vltavou, je v poměrně solidním stavu, byť omítka kterou byl opatřen (stříkaná) a jeho podivně hnědá barva nejsou šťastným řešením (podle starých fotografií byl zámek světlý). Přímo proti zámku je socha Jana Nepomuckého a pomník padlých o něco dál pak místní kostel sv. Dismase postavený v roce 1691 rovněž de Maggim.
Zdroj : vlastní návštěva
http://selskebaroko.unas.cz/driten/driten.htm
http://cs.wikipedia.org/wiki/D%C5%99%C3%ADte%C5%88
http://www.hrady.cz/?OID=2507
URL : https://www.valka.cz/Driten-t102512#369326 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více