Čestný kříž Za osvobození Bulharska 1878-1928

Čestný kříž Za osvobození Bulharska


Většina sběratelů je obeznámená s Bulharskými řády, ale ne všichni známe zajímavé dekorace, které se v našich sbírkách běžně neobjevuji. Mezi takové méně známé a vzácné dekorace se řadí i tento pamětní s čestný kří.


Kříž byl založen carem Borisem III. k příležitosti padesátého výročí Bulharska z područí Osmanské říše.


Kříž byl určen veteránům bojů vojákům, kteří se přímo zapojili do válečných akcí v prostoru průsmyku Šipka a všem starým statečným žijícím válečníkům – pamětníkům války z let 1877-1878. Dekoraci přijímali staří veteráni (opolčenci) při slavnostním ceremoniálu přímo z rukou cara Borise.


POPIS DEKORACE:


Kříž leopoldského typu je vyroben z obecného kovu a upraven do barvy starého zlata. Celá plocha kříže je bíle smaltovaná a okraje kříže jsou ohraničeny zdvojenou zlatou linkou. Ve středním medailonu na podkladu který je tvořen barvami státního praporu Bulharska je heraldická postava lva.


Na horním rameni jsou iniciály cara-osvoboditele ruského panovníka Alexandra II. převýšeno malou korunkou. Na vodorovných ramenech je letopočet:
1878 – 1928


Na dolním rameni je symbolika ruského pravoslavného kříže a datum 19. II.


Kříž je jednostranný. Na zadní hladké zlacené ploše je spona k upevnění na oděv.


Literatura: - viz obrázek
URL : https://www.valka.cz/Cestny-kriz-Za-osvobozeni-Bulharska-1878-1928-t102948#370682 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více