Venkovní stanice gestapa Velké Meziříčí

Gestapo-Außenposten Groß Meseritsch
Geheime Staatspolizei, Außenposten Groß Meseritsch
Venkovní stanice tajné státní policie Velké Meziříčí




Stanice vznikla v lednu 1945 z rozkazu velitele bezpečnostní policie v Brně Maxe Rausche. Obsazena byla zhruba 20 příslušníky gestapa, kteří měli k dispozici několik vlasovců. Spolu s ní byla zřízena i stanice v Třebíči. V obou oblastech tak gestapo pokrylo prostor, v němž neoperoval žádný oddíl ke zvláštnímu určení.



Velitel:
??.01.1945-??.03.1945 - SS-Obersturmführer kriminální inspektor Alexander Schober
??.04.1945-28.04.1945 - kriminální komisař Franz Kostan
28.04.1945-08.05.1945 - SS-Hauptsturmführer kriminální komisař Franz Schauschütz



Zástupce velitele:
??.01.1945-??.03.1945 - kriminální tajemník Karl Maier





Zdroj:
SLÁDEK, Oldřich: Zločinná role gestapa, Naše vojsko, Praha 1986.
URL : https://www.valka.cz/Venkovni-stanice-gestapa-Velke-Mezirici-t103010#370867 Verze : 0
Zdravím,
posílám pár upřesnění ohledně služebny gestapa ve VM. "Pobočka" byla zřízena v polovině ledna 1945, kdy byl jejím vedoucím jmenován krim. inspektor SS-Obersturmführer Alexander Schober, někdejší šéf gestapa v Uherském Hradišti.


Brněnská centrála však zjara prostřednictvím konfidenta I-152 (Ludvík Střelec) zjistila, že Schober i jeho zástupce krim. inspektor SS-Untesturmführer Karl Maier se pokoušejí navázat styky s českým odbojem. Maier byl počátkem dubna vylákán do Brna, zatčen a vyslýchán. Sám Schober měl být 8. dubna 1945 zatčen přímo ve své kanceláři v budově Okresního úřadu ve Velkém Meziříčí. Akce se však nevydařila, inspektor se zatčení bránil, jednoho kolegu z Brna zastřelil a druhého těžce zranil. Na ulici byl pak smrtelně postřelen třetím gestapákem ze zatýkací skupiny a 10. dubna na následky zranění zemřel.


Vedoucím služebny ve Velkém Meziříčí byl 18. dubna dočasně ustanoven krim. tajemník SS-Untersturmführer Franz Kostan z jihlavské služebny. Tuto funkci vykonával do 30. dubna, kdy byl vedoucím jmenován kriminální komisař SS-Hauptsturmführer Franz Schauschütz. Oba ve městě setrvali společně se dvěma desítkami svých podřízených až do 8. května 1945, kdy Velké Meziříčí po krvavém potlačení povstání společně opustili a po zastávce v Jihlavě dosáhli v prostoru Písku demarkační linie.



Zdroje:
Dokumenty Moravského zemského archivu, Archivu bezp. složek ministerstva vnitra a Městského muzea Velké Meziříčí (protokoly o výpovědi F. Schauschütze a F. Kostana)
URL : https://www.valka.cz/Venkovni-stanice-gestapa-Velke-Mezirici-t103010#386308 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více