Medaile cara Petra I. Velikého

Specielní a vzácné medaile ve zlatě s drahými kameny z období panování cara Petra I. Velikého


Vyznamenání v podobě honosných a drahých darů, dárků znalo Rusko jistě před nástupem a vládou cara Petra I. Bývalo zvykem odměňovat např. diplomatický sbor malým portrétem panovníka malovaným na slonovině a zdobené brilianty, rubíny či smaragdy. Byl to však Petr I. Veliký, který čerpal z Evropských tradic a byl to Petr I. který zakládá první klasické vyznamenání. Jde o tyto medailí, jistě nezaškodí když si je připomeneme:


Soupis dle pana Otakara Kopeckého:
1. Bitva u Kališe z roku 1706 – zlatá a stříbrná medaile
2. Bitva u Lesné 1708 – zlatá a stříbrná medaile
3. Bitva u Poltavy 1709 – zlatá a stříbrná medaile
4. Bitva u Vázy 1714 – zlatá a stříbrná medaile
5. Bitva u Gangutu 1714 – zlatá a stříbrná medaile
6. Bitva u Gotlandu 1719 – zlatá a stříbrná medaile
7. Bitva u Grengamu 1720 – zlatá a stříbrná medaile
8. Medaile na památku Nistadtského míru 1721 – zlatá a stříbrná medaile
9. Medaile Za Perské tažení 1723 – zlatá a stříbrná medaile


Stříbrné medaile mají různé velikosti určené pro subalterní důstojníky a mužstvo. Zlatými medailemi jsou dekorováni důstojníci ruské armády a vítězové z řad generality jsou obdarováni zlatými medailemi, které jsou doplněny brilianty, rubíny, smaragdy a perlami na důkaz jednak přízně panovníka a zároveň poděkování za vítěznou bitvu.


Několik takových honosných medailí si ukážeme bez bližšího popisu. Jde mnohdy o skvostná klenotnická díla nesmírné hodnoty.


Tyto medaile, či přesněji medailony mají v ruské řádové soustavě své místo a jsou udělovány i později za panování ruských carů, prakticky do konce Ruské říše.


Literatura:
- viz obrázek


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Medaile-cara-Petra-I-Velikeho-t103162#371326 Verze : 0
Medaile za dobytí dvou švédských válečných korábů 6. května roku 1703


Vzácná medaile je připomínkou statečných ruských pěšáků, kteří pokořili dvě švédské válečné lodě vyzbrojené dělostřelectvem.


Úvod:
Dne 6. května roku 1703 vojáci gardových pluků jmenovitě Preobraženeckého a Semenovského s využitím třiceti rybářských loděk zaútočili na dvě válečné nepřátelské koráby, které tvořili dělostřeleckou hráz v ústí řeky Něvy. Admirálská loď disponovala 10 lodními děly a další koráb měl celkem k dispozici 14 lodních děl. Tedy silné dělostřelectvo, které by bez větších problému mělo útočící ruské vojáky doslova rozstřílet a zdrtit.


Velícím důstojníkem byl sám Petr I., který společně se svým přítelem a vynikajícím vojevůdcem A. D. Menšikovem využili nestandardních možností. Ruští vojáci gardových pluků pod palbou dělostřelců švédských lodí na malých rybářských lodicích obklopili koráby ze všech stran a námořníky a dělostřelce ohrožovali a pobíjeli salvami ze svých mušket.


Jako upomínka na tento hrdinský čin se Petr I. a Menšikov stávají prvními rytíři řádu Sv. Ondřeje. Důstojníci obdrželi zlaté medaile s řetízkem a vojáci gardových pluků menší medaile bez řetízku, ale také hotovené ze zlata. V celém období panování Petra I. to bylo jediné dekorování prostých vojáků zlatými medailemi jako výraz nejvyšší panovníkovi spokojenosti a ocenění statečnosti a chrabrosti. Zároveň si však musíme uvědomit, že i prostí vojáci těchto ruských gardových jednotek byli opět právě příslušníci ruské šlechty.


Popis medaile:


Avers:
V ploše medaile je car Petr I. s nakadeřenými vlasy, v polobrnění překrytém honosným pláštěm. Kolem portrétu je staroruský nápis, ve volném překladu: Car Petr Alexejevič celého Ruska vládce.


Revers:
V ploše zlaté medaile jsou dvě válečné lodě obklopené malými rybářskými lodicemi s gardovými vojáky. V horní části je z nebes čnící ruka s carskou (královskou korunou) s dvěmi palmovými větvičkami. V dolní části je určující letopočet 1703.
Zlato, velikost 54 mm


Originál:
Obrázek původní originální medaile není znám. Nekvalitní fotografie originálu (snad) je vyobrazena v knize: Medals and Coins and of the Age of Peter the Great.


Kopie:
Všechny zde vystavené obrázky jsou jen staré a starší kopie zhotovené pro potřebu ruských sběratelů z poloviny 19. století, ale i tyto kusy jsou vzácné a nedostupné.


Literatura:
- je uvedena v úvodní části


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Medaile-cara-Petra-I-Velikeho-t103162#372635 Verze : 0
Medaile Za vítězství u Poltavy


Medaile byla založena v roku 1709 a byla určena pro všechny účastníky Poltavské bitvy.


Vyšší a štábní důstojníci obdrželi medaile vyrobené ze zlata mužstvo a poddůstojníci pak medaile stříbrné. Medaile byly vyrobena bez ouška, tedy nebylo je možno bez úpravy na stejnokroji nosit. O úpravu se měli vojáci postarat sami. Což v praxi znamenalo prorazit do medaile v horní části otvor pro závěsný kroužek.


Popis medaile:


Avers:
Na přední straně je portrét cara Petra I. s nařasenými vlasy a s vavřínovým věncem (symbol vítězství) na hlavě. Car má na sobě vrchní část plátového honosného brnění, které je překryto vyšívaným pláštěm. Kolem portrétu je ve staroruštině opis ve významu: Petr Alexejevič všeruský samovládce.


Revers:
V ploše medaile je plastický výjev Poltavské bitvy. V horní části je určující nápis: Za poltavskou bitvu.


V dolní části medaile, na volné ploše je letopočet: 1709 g. Juni 27 D (27. června roku 1709).


Podpis autora medaile najdeme vlevo pod výjevem bitvy: Scott F. (facit - zhotovil).


Velikost stříbrné medaile se uvádí 40 mm.


Stuha:
Medaile zlatá i stříbrná se nosila na stuze řádu Sv. Ondřeje.


Poznámka:
Existuje doklad, že medaile byla založena později a to až v únoru roku 1710. Původně car uvažoval jen o medailích stříbrných určených pro vojáky, kaprály a poddůstojníky gardového Preobraženeckého a gardového Semenovského pluku. Medaile měla mít hodnotu dvouměsíčního žoldu vojáků těchto pluku. Ukázalo se však, že plat či žold vojáků je značně rozdílný. Po vyhodnocení tohoto zjištění bylo na příkaz cara raženo:


- medaile stříbrná v cena 3 rublů a 75 kopejek
- menší stříbrná medaile v ceně 1 rublu


Na ražbu bylo uvolněno 20 pudů stříbra a z tohoto množství bylo raženo:


- 4 618 ks medailí (V. A. Durov: Vyznamenání Ruska v první čtvrtině XVIII. století).


Literatura je uvedena v úvodní části.


Edit JRT




URL : https://www.valka.cz/Medaile-cara-Petra-I-Velikeho-t103162#372717 Verze : 0
Medaile Za bitvu u Lesné 1708


Tato bitva byla v Rusku také známa pod názvem "Lewenhauptova bitva". Celkem bylo rozděleno či uděleno 1140 ks dekorací různého provedení různé ceny či hodnoty.


Několik medailí ve zlatě bylo upraveno do podoby honosného medailonu, klenotnicky doplněného brilianty, rubíny či perlami.


Medaile s podobiznou cara Petra I. klenotnicky upravené byli určeny pro nejvyšší důstojníky Preobraženeckého a Semenovského gardového pluku. Prosté zlaté medaile obdrželi příslušníci armádních pluků, vyšší a štábní důstojníci, výjimečně do hodnosti kapitána.


Zlaté medaile za porážku švédského generála Lewenhaupta kulaté i oválné měli celkem pět různých velikostí a cenově se dělí na:
- 14 zlotých - (starší major)
- 5 zlotých - (kapitán)
- 3 zloté - (starší - kapitán)
- 2 zloté - (kapitán - poručík)
- 1 zlotý - (poručík)


Medaile obdrželi i důstojníci ruských řadových pluků. V tomto případě však medaili, kterou obdržel gardový kapitán, mohl u jednotek řadové armády obdržet pouze podplukovník, medaili, kterou obdržel major gardy mohl u střeleckého pluku získat důstojník v hodnosti plukovníka.


Počet 1140 kusů zlatých medailí v různé cenové relaci byl dostatečný počet k dekorování a poděkování statečným důstojníkům za chrabrost a dobré vedení vojsk v poli, v bitvě.


Popis medaile:


Přední strana medaile nese barokní portrét cara Petra I.


Na zadní straně bitevní scéna s carem na koni. Andělé mu vkládají na hlavu carskou korunu. Ve spodní části medaile je letopočet: 1708 a jméno medailéra – Haupt F. (facit - zhotovil).


Literatura je uvedena v úvodní části a doplněna (viz obrázek).


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Medaile-cara-Petra-I-Velikeho-t103162#372803 Verze : 0
Medaile za vítěznou bitvu u Vasy (Vaasy) ze dne 19. února roku 1714


Dobytí posledního švédského města na východním pobřeží Finska bylo velkým vítězstvím polního velitele M. M. Golycina, který se svými jednotkami zcela švédského protivníka rozdrtil. Porážka švédských jednotek a skvělé vítězství M. M. Golycina bylo po zásluze odměněno zlatými medailemi, které obdrželi stateční ruští důstojníci.


Medaile však obdrželi pouze vyšší (štábní) důstojníci jezdectva a pěších pluků:


- majoři
- podplukovníci
- plukovníci


kteří byli aktivně angažováni v bitvě.


Ostatní důstojníci od kapitána a nižší byli ocenění finanční částkou, která byla násobkem jejich platu či žoldu. Existuje záznam, který přesně specifikuje počet ražených zlatých medailí. Celkový počet 33 kusů medailí byl rozdělen následovně:


- 6 medailí pro plukovníky
- 13 medailí pro podplukovníky
- 14 medailí pro majory


V současnosti je uložen v muzejní sbírce jediný (majorský) originál této vzácné medaile. Více kusů se nedochovalo, proto se již v 19 století objevují medaile jako novoděl a připomínka vítězství. Průměr této medaile bez ouška je 39 mm.


Obrázek je převzat ze specializované faleristické stránky.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Medaile-cara-Petra-I-Velikeho-t103162#372932 Verze : 0
Medaile Za námořní vítězstvu u Gangutu


Car Petr I. si uvědomoval, že ruská armáda se musí přiblížit k evropským armádám nejen výcvikem, výzbroji a uniformou, ale ze zkušeností, které se osvědčili v armádách evropských států je nutné odměnit i ruské vojáky viditelnou dekorací, která bude poděkováním a oceněním z rukou panovníka nebo s jeho portrétem s hrdostí nošeným na uniformě.


Mezi nejstarší ruská vyznamenání z počátku XVIII. století se řadí i medaile Za vítězství u Gangutu. Byl to tedy car Petr I. který pro své vojáky zřídil dekorace, které v této podobě nikde v takovém rozsahu neexistovali.


Za zásluhy, chrabrost a vojenské nasazení v námořní bitvě u Gangutu byli ruští důstojníci vyznamenání zlatými medailemi, podle svého postavení, hodnosti a projevené statečnosti v boji. Mužstvo, tedy vojáci a poddůstojníci obdrželi medaile stříbrné, ale také finanční doplatky a odměny.


Ve státním muzeu v Ermitáži jsou uloženy čtyři zlaté důstojnické medaile a několik medailí stříbrných. Na přední straně je vždy portrét cara a na zadní straně bitevní výjev. Všechny zlaté medaile mají různé velikosti i váhu, dle hodnosti a postavení důstojníka. Stříbrné medaile jsou jednotné velikosti a mají i jednotnou cenu tehdejšího rublu.


V prvním období po vítězné bitvě bylo raženo 193 zlatých medailí a 1000 medailí stříbrných. Již za čtyři měsíce, v listopadu 1714 jsou uděleny další čtyři velitelské medaile v ceně 45 červonců a k tomu řetěz v ceně 50 červonců, jedna plukovnická medaile v ceně 30 a řetěz rovněž v ceně 30 červonců a dále několik medailí bez řetízků. Zároveň bylo dodatečně uděleno celkem 226 stříbrných medailí příslušníkům Preobraženeckého gardového pluku. Udělení medailí řešil vojenský kabinet cara Petra I.


V prosinci je uděleno dalších 12 zlatých medailí a 72 medailí stříbrných. Vyznamenávání důstojníků a vojáků je ukončeno rokem 1716.


Statistika:
Celkový počet zlatých medailí od prosince 1714 do roku 1716 je dalších 144 ks a k tomuto je nutno připočítat zlaté řetězy, kterých bylo uděleno 55 kusů.


Stříbrných medailí bylo uděleno od prosince 1714 do roku 1716 dalších, 3125 kusů.


Počty medailí v jednotlivých plucích ruské armády:


- Ingermanlandský 9. pěchotní pluk (9. Ingrie) celkem 622 medailí
- Lefortovský pluk celkem 321 medailí
- Preobraženecký 252 medailí
- 1. grenadýrský pluk 233 medailí
- 2. grenadýrský pluk 211 medailí
- Semenovský pluk 174 medailí


takto je možno posuzovat vlastní zapojení příslušníků dalších pluků do boje. Dokument se zachoval a je uložen v Ermitáži.


Je celkem zajímavá, že i když se zachovalo množství dokumentace do dnešních dnů neznáme autora, výtvarníka této zajímavé dekorace. Samotní ruští historici říkají, že výtvarná hodnota těchto medailí není velká.


Možnost získat některou z těchto medailí bylo vázáno na přímou účast v bojovém nasazení a projevenou statečnost a válečné zásluhy.


Popis medaile:


Avers:
Barokní portrét cara Petra I. s nakadeřenými vlasy a vavřínovým věncem na hlavě. Opis opět ve významu: Car Petr Aleksejevič


Revers:
Panoramatický pohled na námořní bitvu. V dolní části je letopočet: 27. července 1714.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Medaile-cara-Petra-I-Velikeho-t103162#373161 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více