Pamětní odznak Revoluční gardy

     
Název:
Name:
Pamětní odznak Revoluční gardy Plzeň Commemorative Badge of Revolutionary Guard Plzeň
Název v originále:
Original Name:
Pamětní odznak Revoluční gardy Plzeň
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1945
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
nestruktováno -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Václav Měřička-Josef Kounovský:
Československá vyznamenání VI.část a II. Národní odboj. ČNS Hradec Králové 1984
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-Revolucni-gardy-t103469#408874 Verze : 0
     
Název:
Name:
Pamětní odznak Revoluční gardy Plzeň The commemorative Decorations Revolutionary Guard Plzeň
Název v originále:
Original Name:
Pamětní odznak Revoluční gardy Plzeň
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1945
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
Odznak bez stuhy -
Klenot:
Badge:

-
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:

Star Photo Reverse:
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Václav Měřička-Josef Kounovský:
Československá vyznamenání VI.část a II. Národní odboj. ČNS Hradec Králové 1984
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-Revolucni-gardy-t103469#408876 Verze : 1
Pamětní odznak Revoluční gardy Plzeň


Pokud chceme hovořit o statečných lidech, kteří opravdu se zbraní v ruce bojovali proti ustupujícím jednotkám německého Wehrmachtu musíme odlišit takové, kteří se do odboje zapojili po 9. květnu roku 1945, případně založením odbojové skupiny sledovali jen své sobecké cíle. Dovolím si zodpovědně tvrdit, že právě tak zvaná Revoluční garda, které je mezi Plzeňany známá jako "Rabovací garda" si nezaslouží být řazena mezi ty poctivé vlastence, kteří nasazovali život v samém konci války.


Tato jednotka vzniká vlastně po osvobození Plzně jednotkami US Army. Ale historie vzniku je zajímává, neb se uvádí, že tvrdé jádro jednotky tvořili partyzáni a diverzanti Druhé tajné lehké divize, je zajímavé, že neznáme ani první ani druhou tajnou a lehkou divizi, jednotky byly tak tajné, že teprve po osvobození se hlásili ke své odbojové činnosti.


Další část jednotky však tvořili příslušníci Revolučního národního výboru v Plzni, který vzniká mezi 14. - 16. dubnem roku 1945. Revoluční výbor byl pod vedením komunistů a jejich snaha byla ovládnout vedoucí pozice města. V Plzni spontánně vypuklo povstání, které mělo své mrtvé i raněné i zde si vedoucí úlohu připisují především komunisté. Vojenská posádka, která byla silná již neměla zájem bojovat s povstalci a v kasárnách čekala na jednotky americké armády, kterým by se vzdala. Průzkumné jednotky Američanu do Plzně dorazily již 6. května 1945. (16. americká pancéřová divize, 3. armády generála Pattona). Je celkem přirozené, že velení americké armády odmítalo uznat vedoucí postavení Revolučního národního výboru, které bylo zcela ve vleku skalních komunistů.


Příslušníci Revoluční gardy se však vyznamenali jinde a jinak. Ihned po obsazení pohraničí nastupuji mladičtí příslušníci RG a dávají německému obyvatelstvu pocítit sílu a opojení vítěze. Mnozí jednotlivci se však podíleli i na sprostých vraždách civilistů a od trestu, který by je čekal v normální demokratické společnosti je zachraňuje dekret prezidenta Beneše s generálním pardonem, který se vztahuje i na tyto excesy a který má platnost do současné doby.


Popis odznaku:
Větší kruhový odznak o průměru 40 mm je zhotoven lisováním. Okraj tvoří lipový věnec. Na středu odznaku je bíle smaltovaný terč na kterém je položena velká pěticípá rudě smaltovaná hvězda na které je ve dvou řádcích rozložen nápis: RG Plzeň.


V dolní části mezi cípy rudé hvězdy je letopočet: Květen 1945.


Na zadní straně odznaku je spona (špendlík) k upevnění na oděv.


Některé z mladých a fyzicky zdatných příslušníků RG převzal SNB (Sbor národní bezpečnosti) a po krátkém výcviku zabezpečovali ochranu státní hranice (podzim 1945).


Odznak je řazen mezi dekorace, odznaky a záslužné dekorace se vztahem k II. národnímu odboji.


Literatura:
Václav Měřička: Československá vyznamenání VI. část II. Národní odboj.
Archiv: Alt
Archiv: Smýkal
Dobový tisk


Edit JRT
Pamětní odznak Revoluční gardy - Bohužel i takto se mladí gardisté chovali.

Bohužel i takto se mladí gardisté chovali.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-Revolucni-gardy-t103469#372152 Verze : 0
Laskavosti pana Romana Bečky si dovolíme představit potvrzující dekret, který je jednak dnes již vzácným dokladem k odznaku Plzeňské NG, ale i zajímavým potvrzujícím dokladem ideologického boje uvnitř této organizace, která neměla být organizací politickou. Oslovení "soudruhu" sice v roce 1945 nebylo neobvyklé, ale v této písemné formě, na udělovacím dekretu zase tak zcela obvyklé nebylo.


Výtvarná stránka také není tak zcela od věcí, neb žena s palcátem v ruce připomíná Valkýru, tedy symbol zcela jiný, než slovanský.


Snad nám napíše i další "Plzeňan" a pomůže objasnit nejasnosti, které kolem odznaku Revoluční gardy Plzeň stále jsou živé.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-Revolucni-gardy-t103469#373199 Verze : 0

Diskuse

Citace - altmann :

... Tato jednotka vzniká vlastně po osvobození Plzně jednotkami US Army. Ale historie vzniku je zajímává, neb se uvádí, že tvrdé jádro jednotky tvořili partyzáni a diverzanti Druhé tajné lehké divize, je zajímavé, že neznáme ani první ani druhou tajnou a lehkou divizi, jednotky byly tak tajné, že teprve po osvobození se hlásili ke své odbojové činnosti.


Další část jednotky však tvořili příslušníci Revolučního národního výboru v Plzni, který vzniká mezi 14. - 16. dubnem roku 1945. Revoluční výbor byl pod vedením komunistů a jejich snaha byla ovládnout vedoucí pozice města. V Plzni spontánně vypuklo povstání, které mělo své mrtvé i raněné i zde si vedoucí úlohu připisují především komunisté.



Vážený pane kolego,
nejsem si jist zda vše co jste zde napsal máte ověřeno. Je možné, že při tvorbě tohoto příspěvku došlo k sloučení několika protichůdných informaci.


Takzvaná 1. a 2. lehká divize
Podle mého soudu tyto jednotky nemají spojitost s naším odbojem, ale s chystaným poválečným odbojem německých partyzánů - Wehrwolfů.


Vznik Revolučních gard
Tvrdí se, že vznik RG byl iniciován Ústřední radou odborů z Prahy. Plzeňané se mohou pyšnit tím, že zde bylo jedno z velitelství RG. Ostatně samostatnost RG neměla dlouhého trvání. Když skončilo kompetenční přetahování mezi MNO a MV, byly RG zčásti včleněny do řad SNB a část byla použita k vzniku továrních jednotek Lidových milicí.


Takzvané excesy
Dovolím si citovat z rozkazu II. praporu 1. pluku RG: "Protože všechny vrstvy německého obyvatelstva se přihlásily k nacistické myšlence, je nutno je všechny považovat za naše nepřátele". Podobné prohlášení naleznete i v Desateru čs. vojáka pro obsazování pohraničí: "Nepřestaň nenávidět Němce... i německé ženy a hitlerovská mládež nesou vinu na zločinech Němců ...".


No a já sám si pamatuji, že na Lounsku bylo ještě v padesátých letech běžné rčení: "Mrtvý Němec, dobrý Němec!"


V úctě Jiří Tintěra
Pamětní odznak Revoluční gardy - Gen. Karel Kutlvašr v uniformě RG.

Gen. Karel Kutlvašr v uniformě RG.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-Revolucni-gardy-t103469#372192 Verze : 0
Já velmi děkuji za příspěvek a také netvrdím, že vše co jsem napsal a to i s těmi různými výstřelky se dělo masově, sám bych se klonil k tomu, že to byly jen výjimky (doufám). ANO je pravda, že mladí muži, zde je lépe napsat kluci dostali nabídku ke vstupu do sboru SNB. Tu nabídku dostali i partyzáni ze skupiny Toledo a Železo, k tomu budu popisovat odznak Pohotovostního pluku.


Nemyslím si, že není potřeba psát i o negativních stránkách porevoluční doby, naopak i v Evropě mladí vzdělaní historici (Francie, Holandsko) se snaží oddělit odboj od bezuzdného pobíjení Němců i příslušníků vlastního obyvatelstva. Osobně jsem přesvědčený, že to našemu odboji jen prospěje neb ti stateční muži a ženy si nezaslouží pohany.


Otázka těch dvou tak zvaných lehkých tajných divizí zde je to trochu složité, neb žádný doklad neexistuje a pamětníci již moc nežijí. Plzeňskou historii ovládal falerista Pavel Patejdl, který tyto jednotky připouští jako účelové, uvádí je i pan Měřička. V každém případě budu rád za každou další reakci a pokud můj a Váš příspěvek zaujme a donutí některé lidi se vyjádřit, bude vše v pořádku.


Ještě dodatek, moc by mně mrzelo spojovat pana generála Kutlvašra s mladými, zuřivými kluky z RG. Já jsem chtěl psát jen o odznaku RG Plzeň. Vojenská disciplína bylo to co chybělo právě u této jednotky RG Plzeň.


Pane kolego děkuji za oponenturu a pokud získáme další podklady, vše také ZDE vysvětlíme, upřesníme.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-Revolucni-gardy-t103469#372194 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více