Dotaz-VDO

Diskuse

Tipnul bych si že je to otáčkoměr, VDO je výrobní firma která tyhle věci (tachometry a podobně) dělá od roku 1920. Dělá různé přístroje pro automobily a tohle nejvíc vypadá na otáčkoměr (asi pro nějaký diesel)
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-VDO-t103514#372294 Verze : 0
Vážený pane kolego,
i když nejsem renovátor starých vozidel, tak vím, že na obrázku je výrobek firmy VDO. Mezi veteránisty se tomu říká "budík". Zde znázorněný ukazatel, nemá označení měřených jednotek, takže předpokládám, že byl konstruován pro měření otáček motoru, či něčeho podobného.


S určením firmy VDO to bude horší, ale domnívám se, že se jedná o zkratku: Vereinigte DEUTA-OTA. Firma s tímto názvem sídlila ve Frankfurtu a/M.


Poznámka
Vereinigte DEUTA-OTA - po našem Sloučené firmy DEUTA-OTA
OTA Apparate GmbH, předtím Offenbacher Tachometer-Werke GmbH), Offenbach a/M
DEUTA (Deutsche Tachometer-Werke GmbH), Berlin
V doučasnosti název "VDO" používá v Německu a u nás, několik firem.


Odkaz
www.vdo.com


P. S.
Sakryš, zase mě bitaxe předběhl!
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-VDO-t103514#372295 Verze : 0
Smile
Sloučení bylo právě v roce 1920, od té doby VDO, v devadesátých letech firmu koupila firma Manesmann, ale výroba pokud vím jede dál. Na otáčkoměr se dá usuzovat ze zelené a rudé výseče, což by mohly být optimální a maximální otáčky.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-VDO-t103514#372297 Verze : 0
Je zajímavé, že ten otáčkoměr byl v bedně mezi věcmi z 2. sv. války, takže bych usuzoval na otáčkoměr z německé techniky. Vzadu je rok 1944.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-VDO-t103514#372309 Verze : 0
No firma pod tím názvem existovala už 24 let v té době, takže je to docela pravděpodobné. Obvykle se to montovalo do aut, ale kam přišel tenhle typ netuším, mohl by to vědět spíš někdo kdo dělá veterány.
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-VDO-t103514#372311 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více