Pamětní kříž 1. důstojnického pěchotního pluku generála Markova

Pamětní kříž 1. důstojnického pěchotního pluku generála Markova
Знак 1-го Офицерского пехотного генерала Маркова полка
Badge of 1st Officer's of General Markov Infantry Regiment



Pluk byl zformován v únoru roku 1918 na Donu po dílčím vítězství Dobrovolnické armády. Přesné místo, či město již dnes není známé, gen. Paskov uvádí pouze Stavropolský kraj. Pluk postavil, vybudoval a secvičil právě generál S. L. Markov se svým štábem.


Bohužel, již 12. července 1918 byl gen. Markov zabit a důstojníci s vojáky se rozhodli jeho památku uctít tím, že pluk ponese jméno gen. Markova.


V průběhu jednoho roku se v bojích rozrostl pluk ve vyšší armádní celek v síle divize (tří pěchotní pluky).


Pluk generála Markova, tak jako pluk generála Kornilova měli a dnes již opět mají tradici mezi jednotkami, které prosluli svoji odvahou, bojovým nasazením a mimořádnou statečností v boji proti bolševikům. Je však pravda i to, že příslušníci těchto jednotek byli krutí a nemilosrdní. Pijatika, hra v karty, hazard a znásilňování, to vše patřilo k tomuto způsobu vojenského života. Ale ani samotní velitelé bělogvardějských jednotek svých životů nešetřili. Například:


Kornilov - zabit v boji (výbuch dělostřeleckého granátu)
Markov - zabit v boji
Drozdovský – zabit v boji
Krymov – spáchal sebevraždu
Černěcov - zabit v boji
Duchonin – ubit
Keller – zastřelen Petljurovci
Dutov – zemřel
Bulak-Bulachovič – zabit
Kolčak – zastřelen


Součástí divize gen. Markova bylo i dělostřelectvo jeho základ tvořili mladí junkeři Michajlovského a Konstantinovského dělostřelecké učiliště. V srpnu roku 1919 již hovoříme o Dělostřelecké divizi gen. Markova. V roce 1920 založil již gen. Wrangel pro junkery specielní dekorací.


Dekorace pro příslušníky pěchotní jednotky byla založena později, až v emigraci.


Popis dekorace:
Stříbrný černě smaltovaný kříž (maltézský) s bíle smaltovanými okraji. Ve středu kříže je černý obdélník s dvěmi stříbrnými linkami, které jsou zkřížené.


Tento černě smaltovaný obdélník je obklopený trnovým věncem či trnovou korunou, která je tak typická pro dekorace z tohoto období.


Na horním rameni, v černém smaltu je číslice "12" a na spodním rameni v ruštině " feb" (februar - únor). Na vodorovných ramenech kříže je rozložený letopočet 19 - 18. Jde o datum oficielního založení pluku: 12.února 1918.


Literatura - viz obrázek.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Pametni-kriz-1-dustojnickeho-pechotniho-pluku-generala-Markova-t104116#374025 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více