Modelářský slovníček

Diskuse

Toto téma je určeno zejména začátečníkům, ale protože se modelařina vyvíjí tak rychle asi jako svět počítačů, občas i ti zkušenější narazí na něco, čemu nerozumí Very Happy A od toho je tento slovníček, aby převedl modelářský "hantec" do smysluplné řeči, aby i ostatní věděli, o co se jedná !


Toto téma bude moderované a upravované mnou, a to aby vypadalo následovně : zeptejte se na jakýkoliv výraz týkající se modelařiny, který neznáte, a až se najde někdo, kdo vám odpoví, spojím oba příspěvky k sobě, aby to posloužilo i ostantním Smile
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#31780 Verze : 0
A abyste meli predstavu, o jake vyrazy se muze jednat, zacnu sam :


Pozitivní rytí -


Negativní rytí -


Resin -


Vacuform -


Čtvrtka ("ve čtvrtce") - v měřítku 1:48
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#31781 Verze : 0
Pozitivní rytí - linky oddělující jednotlivé panely, pohyblivé plochy, krytky, dveře apod. vystupují na povrch modelu. Jedná se převážně o méně realistické ztvárnění povrchu skutečného stroje a je charakteristické pro zpracování kitů zvláště v raném období výroby plastikových modelů. Příkladem může být produkce firmy Airfix, Kovozávody Prostějov, Heller atd.


Negativní rytí - linky oddělující jednotlivou paneláž, pohyblivé plochy, krytky, dveře apod. jsou do povrchu modelu vyryty. Toto provedení je založeno na skutečném vzhledu povrchu letounu, vozidla či jiného bojového prostředku, i přesto však zde může být několik kvalitativních rozdílů. Realitě se více blíží jemnější a méně hluboké linie (kupříkladu u modelů firem Hasegawa, Tamiya, Fujimi), produkty některých jiných firem jsou však dodnes pověstné svými hlubokými a méně modelovými linkami (Matchbox, Frog). V případě resinových či vakuformových modelů je možné se setkat s oběma způsoby rytí, pozitivním i negativním.
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#31805 Verze : 0
skvělý nápad - nebylo by špatné zavést slovníček na stránkách plastikova.valka.cz. (když jako příklad uvádíš svět počítačů - tak je možné se inspirovat na serveru živě - www.zive.cz - tam slovnik funguje jako regulerni rubrika).
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#32236 Verze : 0
tak je to planovano, zde se budou jen "sbirat" jednotlive vysvetlivky, na plastiku tomu udelame vlastni misto aby to bylo neustale po ruce Smile
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#32242 Verze : 0
Resin-výrobek (model,konverzní set,detail set,.....)vyrobený odléváním z pryskyřice.lepí se kyanoakrylátovým lepidlem.Nevýhodou je vyšší pracnost-díly je potřeba odříznout od technologických nálitků,možnost různých vad daných technologií-bublinky,nedolitky,které je nutné vytmelit.Výhodou je větší detailnost a členitost povrchu.po slepení vyžadují před barvením odmaštění-separátor formy a jeden z komponentů pryskyřice jsou mastné a nástřik základní barvou,např MrGunze resin primer.
Typickým příkladem jsou výrobky Aires,CMK,Verlinden.
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#33757 Verze : 0
Vacuform-model,doplněk,konverzní set vyrobený metodou podtlakového tváření plastu anebo acrylátové folie.Nevýhodou je téměř úplná absence detailů na povrchu,daná technologií.Výhodou,např.u kabinek je dokonalá průhlednost a nízká cena.vyšší pracnost je vyvážena málo známýn typem ve sbírce,který jiný výrobce klasickou technologií nedělá.
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#33759 Verze : 0
Konverzní set-výrobek určený k přestavbě modelu na jinou verzi.Vyrábí se jak metodou lití do forem (plastik),tak vakuovým tvářením (Vacu),lití z pryskyřic (Resin),ale i doplňky z bílého kovu(metal),drátků,řetízků apod
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#33760 Verze : 0
detail set-výrobek nabízí většinou resinové díly,určené k "vyšperkování "stavebnice na místech,která technologie tlakového lití neumožnuje dostatečně detailně a věrně vyrobit.(Podvozkové šachty,zbraně,nábojové schránky,kabiny,motory,..................
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#33761 Verze : 0
Acetátový doplněk-typicky kabinka,vyrobená metodou podtlakového tváření.Lepí se Herkulesem nebo filmovým lepidlem.při použití kyanoakrylátu hrozí neodstranitelné "zmléčnění",vyvolané agresivními parami z lepidla
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#33763 Verze : 0
Fotolept,lept,barvený lept-součástí,určené k vylepšení a větší detailnosti modelu.Vyrobený metodou podobnou výrobě plošného spoje z tenké plechové folie (měď,mosaz,bronz)Lepí se kyanoakryláty,před barvením nutno odmastit a dobré je ještě v planžetě přestříknout Mr.Metal Primerem od Gunze.Barvený lept-totéž,ale už s barevou úpravou.technologie výroby je utajovaná.Zvláště u větších měřítek nepostradatelný a perfektní doplněk.(typicky-poutací pásy,palubní desky,sedačky,........)
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#33764 Verze : 0
kyanoakrylát,prstolep,vteřiňák-lepidlo na bázi kyanoakrylátu.Vyniká nízkou dobou tuhnutí)odtud vteřiňák(Lepí stejně dobře prsty jako resin a kovové dolňky.Vyrábí se v různých hustotách-superřídký,vhodný na "prolévání" dlouhých spojů např.u trupů letadel velkých měřítek,tmelení tenkých spár.Pozor,je velmi vzlínavý!!!!!!!!!!řídký-lepení drobných dílků,zasychá téměř okamžitě,středně hustý-delší doba zasychání,lepení leptů do hůře přístupných míst,hustý-zasyc há řádově až 15 min-k lepení rozměrných částí.
Debonder-výrobek sloužící k odstranění kyanoakrylátových lepidel.Některé naleptáívají plastik!!!!!!!!!!!!!!!
Urychlovač-slouží k urychlení ztuhnutí a vytvrzení kyanoakrylátových lepidel.
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#33765 Verze : 0
V Y B O R N E
tak nejak jsem si to predstavoval, jen tak dal Very Happy
URL : https://www.valka.cz/Modelarsky-slovnicek-t10472#33788 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více