Pamětní válečný kříž (návrh)

Kriegserinnerungskreuz
Pamětní válečný kříž (návrh)
Kriegserinnerungskreuz



Mladý císař Karel I. velmi dobře věděl, že válka je pro mocnářství neúnosná, ale jeho snaha vymanit se ze závazků, které Rakousko-Uhersko podepsalo se ukázala jako nereálná.
Na návrh císaře byl založen dnes již známý a svým způsobem slavný Karlův Vojenský kříž 1916 a byl to opět Karel, který v posledním válečném roce zakládá pamětní a válečný kříž, který měl být upomínkou těžkých dob Velké světové války.
Vypracováním návrhu kříže byl pověřen Rudolf Placht, který vypracoval pouze esej tohoto kříže. Kříž tedy nikdy nebyl vydaný, ale mezi sběrateli se nachází mnoho různých kopii, napodobenin různého provedení i kvality. V současné době se dokonce objevují celkem nepěkné padělky zhotovené litím z lehkého kovu.
Popis dekorace:
Avers:
Tlapatý (rupertský) kříž, pro rakouské dekorace nezvyklý tvar s poněkud prodlouženým kolmým ramenem. Vyroben v náhradním kovu (slitina zinku). Střední medailon kříže nese portrét císaře Karla I. (z pravé strany). Kolem je latinský nápis: Carolus Imp. et Rex (Karel císař a král).
Revers:
Ve středním oválném medailonu je ozubené kolo s letopočtem 1918 (letopočet je rozložen). Středem medailonu a také středem ozubeného kola prochází obnažený meč hrotem dolu.
V horní části kříže je závěsné klasické podkovovité ouško, kterým prochází závěsný prstenec.
Stuha - viz obrázek.
Kříž samotný je jistě zajímavý i tím, že kříž s latinským nápisem je typický pro vládu Karla I. a vlastní stuha, která je nezvykle barevná reprezentuje dualismus a chce vyhovět vlastně všem.
Za obrázky děkuji kolegovi R. Nohejlovi (Radyjo), který mně donutil tento kříž popsat.
Obrázky převzaty z Gentlemen's Military forum.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Pametni-valecny-kriz-navrh-t104974#376021 Verze : 1
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více