03.11.2010 - Demokraté ztrácí kontrolu nad Sněmovnou, těsně udrží Senát

V USA se dosčítávají volební hlasy, ale mnohé už je jasné. Prezident Barack Obama a politika jeho demokratické strany utržily jednoznačné odmítnutí od amerických voličů. Podle některých analytiků mu paradoxně tato prohra může pomoci ve znovuzvolení v roce 2012, protože republikáni musí vystoupit z opozice a převzít část zodpovědnosti za legislativní proces v zemi (a tím na sebe nabrat "bahno" a ve výsledku tedy oslabit republikánské ambice v dalších prezidentských volbách). Na druhou stranu, Barack Obama ztratil i ve státech, které byly klíčové v jeho prvním zvolení a je jasné, že stavájící pumpování peněz do ekonomiky, zadlužení země a další kroky Obamovy vlády nevedou k uspokojivým výsledkům, nezaměstnanost se nepodařilo snížit, a Američanům došla trpělivost.


Detailní výsledky voleb si můžete prohlédnout třeba zde :


edition.cnn.com


Ale nebyly to jen volby do Senátu a do Sněmovny reprezentantů, do úřadu guvernéra, o kterých Američané hlasovaly. Mezi zajímavé výsledky dalších hlasování patří třeba negativní stanovisko k legalizaci marihuany u občanů Kalifornie, jednoznačné ANO zákazu používat muslimské právo Šaríja při rozhodování státních soudů v Oklahomě, ANO rozšíření zákazu kouření na bary, restaurace a kasina v Jižní Dakotě nebo ANO vyrovnanému rozpočtu ve státě Florida.


http://www.bbc.co.uk/news/world-us-canada-11654809
URL : https://www.valka.cz/03-11-2010-Demokrate-ztraci-kontrolu-nad-Snemovnou-tesne-udrzi-Senat-t105010#376098 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více