Medaile dobrého minometníka

Medalja dobrom vodi i nišandžija bacača
Medaile dobrého minometníka
Medalje dobrom vodi i nišandžija bacača
Medaille für geschickten Granatweher



Jugoslávská královská armáda disponovala dostatečným počtem minometů menších ráží. Vojáci, prodělávající výcvik s minometem bylo také nutno vyznamenat a ocenit viditelně nošenou dekorací- medailí. Právě pro tyto vojenské specialisty byla zřízena medaile, která navazuje na celou řadu podobných střeleckých medailí, které jsme si již popsali.


Popis medaile:


Avers:
Na pozadí hor, ve středu medaile je znázorněn minomet v palebném postavení. V horní části medaile je Jugoslávská královská koruna. Při okraji medaile je půlvěnec z vavřínových listů dole převázaných stuhou.


Revers:
Zadní strana je typická pro tyto medaile, tj. na jasných paprscích je položena ozdobná kartuš, která nese nápis v cyrilicí i latince: Dobrom nišandžiji bacača.


Medaile i s ouškem je ražena z jednoho kusu, to znamená, že tato medaile má ploché ouško. Stuha národních barev (slovanská trikolóra). Medaile je jistě vzácná, neb se udělovala krátce v období let 1940-1941.


Literatura:
P. Car, T. Muhič: Odlikovanje Srbije i Jugoslavije 1858-1941.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Medaile-dobreho-minometnika-t105369#376939 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více