14.11.2010 - Nový velitel ozbrojených sil Velké Británie představil svou vizi války proti terorismu

General Sir David Julian Richards, KCB, CBE, DSO, ADC Gen. (narozen 1952) je novým Chief of the Defence Staff (náčelník štábu obrany, profesní velitel britských ozbrojených sil). V deníku Sunday Telegraph prezentoval svou vizi boje proti islámským teroristům:


Citace :

"In conventional war, defeat and victory is very clear cut and is symbolised by troops marching into another nation's capital. First of all you have to ask: do we need to defeat it [Islamist militancy] in the sense of a clear cut victory? I would argue that it is unnecessary and would never be achieved. But can we contain it to the point that our lives and our children's lives are led securely? I think we can."



"V konvenční válce jsou porážka a vítězství velmi jasné a symbolizují je vojáci pochodující hlavním městem protivníka. Nejprve se musíme zeptat: potřebujeme porazit (islamistické extremisty) ve smyslu totálního vítězství? Dovolil bych si oponovat, není to nutné a nemůže toho být nikdy dosaženo. Ale můžeme je potlačit do té míry, že my i naše děti budeme moci žít bezpečně? Myslím, že můžeme."


Generál (mimochodem bývalý velitel spojeneckých vojsk v Afghánistánu) dále dodal, že jde o důležitou válku proti zhoubné ideologii, kterou přirovnal k nacismu. Uvedl přitom, že smrt 343 britských vojáků v Afghánistánu nebyla zbytečná, měla v této válce cenu. Podle něj koalice dosáhla pokroku. Dodal ale, že hlavní zbraní proti al-Káidě je prevence, zejména prostřednictvím vzdělání a demokracie.



Světové sdělovací prostředky však věnují pozornost zejména té části jeho projevu, v níž zaznělo, že islámské teroristy nelze zcela porazit.


Zdroje:
www.telegraph.co.uk
www.prvnizpravy.cz
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/14-11-2010-Novy-velitel-ozbrojenych-sil-Velke-Britanie-predstavil-svou-vizi-valky-proti-terorismu-t105386#376980 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více