Pomoc s identifikací vojáka

Diskuse

Dobrý den, známý se na mne obrátil s žádostí o idintifikaci předka. Jediné co o něm ví je jméno, přiložená fotografie a to, že sloužil v Rakouské armádě. Během války byl zraněn v Bělorusku, vyléčen místní rodinou a také se tam oženil a zůstal. Zemřel krátce po válce.


Dokáže někdo poradit kde hledat? Existují nějaké vyhledávací databáze alspoň dle jména? Co ta uniforma v příloze? Díky moc.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-vojaka-t105727#377861 Verze : 0
S dotazem na dokumentaci vojáka se obraťte na: Vojenský ústřední archiv
Sokolovská 136/24
186 00 Praha 8 – Karlín
tel. sekretariát: 973 206 126
tel. badatelna: 973 206 101
fax: 973 206 129
e-mail: podatelna@vuapraha.cz


Nejlépe je zaslat celé jméno a daum narození, popř. i další podrobnosti pokud jsou známy.
Možná by nebylo od věci naskenovat i rubovou stranu fota a zveřejnit ji zde. Zdá se mi, jako by tam prosvítalo razítko, nebo se mi to jen zdá?
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-vojaka-t105727#377877 Verze : 0
Děkuju,
tady je scan druhé strany.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-vojaka-t105727#377886 Verze : 0
No teda ta rubová strana je peklo, je to oříznuté a strašně poničené. Rozluštil jsem v adrese jméno Schreier a vypadá to, že fotka je zaslaná na vojenskou adresu. K.K. IR ?? 19..??????? No. .... Kompagnie, spíš to hádám. To razítko je na líci, pravděpodobně otisklé z pohlednice, kterou na tuto hodili na poště, třeba z toho někdo něco v Photoshopu vytáhne. Možná by pomohlo i zvědět, odkud voják pocházel a dal by se podle toho odhadnout pluk u kterého sloužil. Jinak to co je psáno propiskou mi přijde jako azbuka, snad .... Grigorij ??????
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-vojaka-t105727#377893 Verze : 0
Díky za odpověď. Ano, je to azbuka a je to Grigorij, to bylo skoro jediné co jsem přečetl. Já si to tady taky různě zvětšoval v PS a jelikož jsem nic nenašel, tak jsem tu druhou stranu ani nepostnul.


Jméno vojáka bylo prý Georg nebo Gregor Shreier. byl to pradědeček známého, který se o něm chce dozvědět více. Sám říkal, že se s tím vojákem nesetkala ani jeho matka, jelikož zemřel brzy po založení rodiny v Bělorusku na následky zranění z války.


Takže jediné co o něm vědí je to, že byl voják R-U armády, a měl toto německé jméno. Německé jméno může znamenat cokoliv, sám mám německé příjmení. Byl zraněn a zůstal v rodině, která se o něho postarala. Mohl být defakto odkudkoliv z monarchie... Chápu, že tohle není lehký úkol, informací je zoufale málo, ale přeci jen jsem se pokusil.


Každopádně díky za Váš čas.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-vojaka-t105727#377896 Verze : 0
No tady je to číslo. Vypadá jako 13?0 Smázlé číslo by mohla být dvojka??? Opravdu nevím.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-vojaka-t105727#377897 Verze : 0
Ruský nápis je Ded Grigorij = Dedko Grigorij a je napísaný vypísaným rukopisom. Nápis je zrejme najmladší, keďže je krížom cez poškodenia. Foto bolo teda podľa všetkého získané z (Bielo)ruského prostredia.
Oslovenie by mohlo byť Herr, alebo je to meno Herman?
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-vojaka-t105727#377924 Verze : 0
Ta azbuka je to nejlehčíSmile ano je to děda Gregor. Voják se jmenoval Gregor nebo Georg jak jsem psal výše, ale bohužel to je asi jediný známý fakt. Pokusim se to poslat do archivu, jak se tady doporučuje.


Neexistuje nějaká online databáze rakouských vojáků z 1. sv. v., kde by se to dalo rychle prohledat dle jména? Alespon nějak projet DB pro představu kolik vojáků s takovým jménem bylo? Pokud by tam byly fotografie, tak by to pak už šlo.


Na zahraničním fooru říkali britové, že takové databáze mají a takové hledání je záležitostí pár minut. Bohužel neumim německy.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-vojaka-t105727#377927 Verze : 0
Děkuju všem za pomoc. Zatím nic. Poslal jsem dotaz i do VUA.
URL : https://www.valka.cz/Pomoc-s-identifikaci-vojaka-t105727#377933 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více