Uniforma dědy a kde zemřel?

Diskuse

Můj děda Jan (1902-1945) sloužil jako voják německé armády a sice jako písař u pancéř.vlaku. Byl v Řecku a Jugoslávii. Zde je jeho foto v uniformě. Měl děda nějakou hodnost? Pak je tam malá fotka, kdy byl v Trevíru - asi na nějaké přípravě? Nevím o něm prakticky nic, protože zemřel koncem května 1945 v Jugoslávii jako zajatec. Taky je problém, že vlastně nevíme, KDE zemřel. Poslední dopisy psal ze Sarajeva, koncem března 1945 pak úplně poslední dopis z Brodu (kterém, bosenském?). Podle pana Tuschla, který si vyřídil povolení k jeho pohřbení to bylo poblíž vesničky Toršov. Na mapě jsem ji ale nikde nenašel.
URL : https://www.valka.cz/Uniforma-dedy-a-kde-zemrel-t105987#378733 Verze : 0
na první fotce má druhou nejnižší hodnost tedy "Obergrenadier", nebo "Oberfusilier" je to hodnost ještě pod svobodníkem (gefreiter) český ekvivalent pokud vím neexistuje, anglicky je to "Private First Class" tedy vojím první třídy což je ale překlad a celkem to moc nevypovídá. Voják nastupoval jako vojín (tedy grenadier nebo fusilier) a do téhle hodnosti byl povýšen po nějaké době, následoval pak svobodník (již zmíněný gefreiter) desátník a tak dál, hodnostní označení je ta nášivka na rukávu ve tvaru čtverce.
URL : https://www.valka.cz/Uniforma-dedy-a-kde-zemrel-t105987#378751 Verze : 0
mnohokrát děkuji. Pro mne je největší problém zjistit to místo úmrtí. Psal jsem na ambasády Bosny Hercegoviny, Srbska, Chorvatska a nikde jméno Toršov neznají. Že se tam prý po 2. sv. válce měnily názvy. Ale já si vzpomínám, že jsem kdysi jako mladík nahlížel v knihkupectví do takového atlasu Jugoslávie a díval se schválně vzadu na index míst a tam nebylo Toršov, ale Tošrov. Ale ani ten na ambasádách neznali. Děda měl malárii a nevydržel pochod jako zajatec.
URL : https://www.valka.cz/Uniforma-dedy-a-kde-zemrel-t105987#378761 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více