29.11.2010 - Začalo zveřejňování americké diplomatické korespondence na serveru WikiLeaks

Událost, kterou média nazývají "diplomatickým 11. zářím" spustil švédský server WikiLeaks. Zveřejněná dokumentace nevybíravým způsobem interní komunikace americké diplomacie komentuje a hodnotí politiky a události po celém světě. Nepěkně si o sobě počte třeba francouzský president Sarkozy či britská armáda o svém působení v Afghánistánu. Mimo jiné se i dozvíme, že Saudská Arábie tlačila na USA, aby zahájili operace proti Iránu, "lepši klasická válka teď, než jaderná válka později".


Je ale dobré upozornit, že některé kroky (zejmená zdůrazňování, že diplomaté byli využíváni pro špionáž) nejsou neobvyklé, ale dochází k nim u mnoha států světa zcela pravidelně, jen nejsou tak na očích jako právě USA.


Bude jistě zajímavé sledovat, co to do celosvětových mezinárodních vztahů vnese.


Zdroj : zahranicni.ihned.cz
URL : https://www.valka.cz/29-11-2010-Zacalo-zverejnovani-americke-diplomaticke-korespondence-na-serveru-WikiLeaks-t106087#379017 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více