Čestné odznaky colnej správy ČSSR

Zákon č. 133/1970 Sb. potvrdil Ústrednú colnú správu ako zvláštnu zložku ministerstva zahraničného obchodu ČSSR.
Výnosom ministra zahraničného obchodu a Československého federálneho výboru odborového zväzu pracovníkov štátnych orgánov peňažníctva a zahraničného obchodu boli zavedené v colnej správe ČSSR čestné odznaky:
"Za vzornou službu" a "Za obetavou práci". Odznaky mali dva stupne, zlatý a strieborný stupeň. Prvé odznaky sa začali udeľovať cca v roku 1972.
Čestný odznak "ZA VZORNOU SLUŽBU" je v tvare 4 x stupňovanéj pavézy a predná strana odznaku je plná. Zadná strana je číslovaná so značkou výrobcu /Zukov Praha/ a je plochá. K odznaku bola udeľována aj stužka o rozmeroch 38 x 12 mm s miniaturkou odznaku v zlatej, alebo striebornej farby. 1. typ odznaku je bez závesu.
2. typ uvedeného odznaku je na závese a líši sa hlavne tým, že na zadnej strane nie je uvedený výrobca a je rozmerovo vätčší a zadná strana, ktorá je tiež plochá má štvormiestne číslovanie. Stužky sú identické, ako u 1. typu.
Čestný odznak "ZA OBĚTAVOU PRÁCI" Je v tvare rozšíreného erbu ktorý vytvára rozšírené písmeno "V". Predná strana odznaku je plná. Aj tento odznak má dva typy, ako predchádzajúci odznak. K odznaku patrila aj stužka s miniatúrkou. Rozlíšenie je rovnaké ako u odznaku "Za Vzornou službu".
Častejšie sa udeľovali colníkom odznaky "za Vzornou službu". Okrem colníkov sa udeľovali tieto odznaky aj príslušníkom iných zložiek napr. orgánom pasovej kontroly, a iným.
Odznaky "za Obětavou Práci" sa udeľovali v oveľa menšej miere a dostávali ich väčšinou colníci na vyšších riadiacich postoch.
V prílohe Vám predkladám čestné odznaky colníkov, ktoré mám vo svojej zbierke.


Zdroj.: Historie celnictví v ČSSR - Kniha vydaná ÚCS Praha a vydavateľstvom Naše Vojsko v roku 1977.
Moja vlastná zbierka čestných odznakov socialistickej colnej správy.
URL : https://www.valka.cz/Cestne-odznaky-colnej-spravy-CSSR-t107012#381577 Verze : 0

Diskuse

Existovala v ČSSR aj nejaká kapitalistická, alebo iná colná správa, keď je v názve použité prídavné meno socialistická?
URL : https://www.valka.cz/Cestne-odznaky-colnej-spravy-CSSR-t107012#381641 Verze : 0
Pán kolega, dovolím si citovať z knihy "Historie celnictví v ČSSR" str. 188. U příležitosti dvacáteho výročí socialistické celní správy předal ministr zahraničního obchodu dne 5. září 1972 devíti pracovníkum zlatý odznak "Za obětavou práci",16 pracovníkum zlatý odznak "Za vzornou službu"..... Výraz socialistická colná správa ČSSR sa v danom období bežne používala. Napriklad na strane č.169 uvedenej knihy je samostatná kapitola pod názvom "OBDOBÍ SOCIALISTICKÉ CELNÍ SPRÁVY".
URL : https://www.valka.cz/Cestne-odznaky-colnej-spravy-CSSR-t107012#381664 Verze : 0
slo spise o to, zdali "socialisticka celni sprava" je oficialni nazev dane instituce, resp. ze v pripade nazvu se duplikuji slova "socialisticka" a "CSSR", ktere taktez slovo socialisticka obsahuje, a neda se predpokladat, ze v CSSR mohlo byt neco ne-socialisticke Smile
URL : https://www.valka.cz/Cestne-odznaky-colnej-spravy-CSSR-t107012#381665 Verze : 0
Vážení,
podle mých poznámek, celní správa nikdy nepoužívala pojem "socialistický" ve svém názvu. Vznik názvu: Ústřední celní správa se datuje k roku 1953, kdy byl poprvé zmíněn zákonem č. 36.


V roce 1960 sice dochází k změně v názvu státu na Československá socialistická republika, ale tato změna neměla vliv na označení Ústřední celní správy - viz zákon č. 44.


Zdroje
Zákon č. 36/1953 Sb.
Zákon č. 44/1974 Sb.
František Mainuš, Jan Janák, Vladimír Horváth: Historie celnictví v ČSSR, nakl. Naše vojsko, Praha 1977, ISBN nemá
Slavomír Brodesser, Václav Rytina: Celnictví v Československu - minulost a přítomnost, nakl. Naše vojsko, Praha 1982, ISBN nemá


P. S.
Knihy: Historie celnictví v ČSSR a Celnictví v Československu, jsou poplatny tehdejšímu politickému blábolení, proto doporučuji k nim přistupovat z velkou opatrností.
Čestné odznaky colnej správy ČSSR - Zákon č. 36/1953 Sb.

Zákon č. 36/1953 Sb.
Čestné odznaky colnej správy ČSSR - Zákon č. 44/1974 Sb.

Zákon č. 44/1974 Sb.
Čestné odznaky colnej správy ČSSR - Zákon č. 44/1974 Sb.

Zákon č. 44/1974 Sb.
URL : https://www.valka.cz/Cestne-odznaky-colnej-spravy-CSSR-t107012#381668 Verze : 0
Pochybujem o tom, že v období 1960-1989 bolo v ČSSR niečo ne-socialistické. Lenže niečo malo socializmus už v názve - napr. Socialistický zväz mládeže, Československá strana socialistická, iné organizácie tento prívlastok nepoužívali (napr. armáda nebola socialistická, ale ľudová). To že sa niečo uvádza v knihe nemusí byť vždy pravda, osobne preferujem používanie oficiálnych názvov, najmä tam kde sú tieto názvy všeobecne známe.
URL : https://www.valka.cz/Cestne-odznaky-colnej-spravy-CSSR-t107012#381710 Verze : 0
Kolegovia, ja som nikdy netvrdil, že colná správa ČSSR používala vo svojom oficiálnom názve slovo "socialistická". Použil som toto slovo preto, aby som tým zvýraznil nadpis v záhlaví môjho príspevku k téme čestných odznakov colnej správy ČSSR. V bežnom písomnom styku, na rôznych schôdzach a aj v rôznych časopisoch sa však pojem socialistická colná správa ČSSR, MĽR, PĽR a pod. bežne používal. Pokiaľ je mi známe tak vychádzal pre socialistické colné správy aj časopis "Sozialistische zoll kontrolle".
Dovolil by som si poprosiť správcu téjto stránky, aby záhlavie môjho príspevku upravil nasledovne: "Čestné odznaky colnej správy ČSSR". Ďakujem.
URL : https://www.valka.cz/Cestne-odznaky-colnej-spravy-CSSR-t107012#381725 Verze : 0
Upraveno.
URL : https://www.valka.cz/Cestne-odznaky-colnej-spravy-CSSR-t107012#381727 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více