Miny?! Prosim identifikovat!

Diskuse

S nekolika lidmi jsem v jednom lese nasel nekolik podezrelych predmetu, o nichz jsme usoudili, ze pujde o nejake miny. Mimoto se rika, ze v tom lese skutecne dodnes nejake miny jsou. Take jsme tam nasli mnoho plynovych masek a jineho jiz nepouzitelneho materialu. V teto oblasti v dobe totality sidlila sovetska armada.


Chtel bych vedet, zda skutecne o miny jde, pripadne o jaky druh se jedna nebo nebezpeci, jake po tolika letech mohou nest.


Fotka je bohuzel v horsi kvalite.
http://www.mira.myto.cz/images/0313_0001.jpg


Diky
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#32971 Verze : 0
Ahoj ta fotka je fakt dost mizerná a hlavně tam neni žádné měřítko, mohl bys aspoň přibližně udat rozměry? Podívám se do své databáze a jestli je to něco ruského měl bych to najít.
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#33057 Verze : 0
Rozmery zjistim a ruske by to melo byt!
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#33132 Verze : 0
Ahoj
radši to jen odhadni (nechci tě mít na svědomí) jinak kdybys na tom našel nějaké nápisy také by to pomohlo. Ty fotky ve sněhu toho fakt moc neřeknou (může to být lecos třeba i starý filtr), zkus ty rozměry případně nápisy a hlavně na to neshej. Pokud je to ruský měl bych to dokázat poznat. Mimochodem nemá to po straně takové drátěné držátko?
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#33137 Verze : 0
Tak dnes jsme na to zavolali Policii. Policista nam potvrdil nasi puvodni domenku, ze jde o protitankovou minu, ktera by mela bouchnout jen pod zatezi vyssi 100kg.


Rozmery jsou cca 20-30cm (skutecne jen odhad). Napisu jsem si nevsiml, je to hodne zrezivele. Ale i tak by me zajimalo, co je to za druh, nebo konkretni oznaceni typu.
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#33305 Verze : 0
No to jsem rád že jsi naživu Very Happy , jde o ruskou protitankovou minu vzor (obrazec) 75, podívám se co na ni mám a zkusím ti to někde poslat. Myslím že na policii tomu bude líp než v lese na těch 100 kg se moc nespoléhej občas věci fungují jink než by měly. Sad
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#33591 Verze : 0
Zkusim se jeste optat u policie, zda to byla mina cvicna nebo ostra. Taktez jsem zaslechl, ze se o tom zminili i v radiu Smile Mozna, ze kdybych detailneji zkoumal ty rozmery (bum), tak prijede i Nova Very Happy


Kazdopadne diky za identifikaci. Mas-li nejake podrobnosti, byl bych rad. Da se totiz predpokladat, ze to nebudou jedine exemplare tohoto druhu v te oblasti Rolling Eyes
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#33752 Verze : 0
Té tvojí mině se nejvíc podobá aspoň z toho co jsem zatím našel v databázi TM72 je celkem malá (25cm, 6kilo, celkem 2,5 kilo TNT) ale ještě se určitě dozvím co to bylo doopravdy. Na fotkách je ta TM72, myslím že v tvé mině nebyla roznětka a otvor byl zakryt (pro přepravu se to dělá). Hlavně pokud něco najdeš nesahej na to, dostat se do TV tímhle způsobem nestojí za to #angel
Miny?! Prosim identifikovat! - řez

řez
Miny?! Prosim identifikovat! - celek

celek
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#33794 Verze : 0
Toto jsem nasel v Mlade Fronte DNES pro Pardubicky Kraj:


Vysoké Mýto: U letiště se objevila stará munice


V lese u letiště Na Hartech u Vysokého Mýta na Ústeckoorlicku byly nalezeny asi dvacet let staré cvičné protitankové miny z výzbroje československé armády. Výbušniny zajistil pyrotechnik.


Skoda, ze nejmenovali nalezce 8)


Bohuzel, nevim jak byly miny velke na vysku. Precejenom byly ve snehu a mozna i trochu ve hline. Jak se ale ve clanku zminuji, byly cvicne.


Btw. V cem se presne lisi cvicna a ostra mina? Je mezi nimi jeste jiny rozdil nez ten, ze cvicna je proste jen cvicna, tedy ze neni nebezpecna?
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#33999 Verze : 0
Pokud to byla mina ČS výroby muselo jí o PT-Mi-K (ostatní Pt miny mají plastový (bakelitový ) pouzdra. Průměr 30cm, výška 10,2cm váha 9,9kg, trhavina 5kg TNT a 180g tetrylu jako počinová nálož, váha pro odpálení se udává 300 kg (nespoléhal bych na to). Myslím že u cvičné munice (miny a granáty) je trkavina nahražena nějakou hmotou odpovídající váhy a výbuch je naznačen dýmem z dýmotvorné látky zapálené standardní roznětkou. Pokud šlo o tyto miny ležely vlastně vzhůru nohama a ten otvor je pro dnovou roznětku.
Miny?! Prosim identifikovat! - tak je to v řezu

tak je to v řezu
Miny?! Prosim identifikovat! - tak vypadá zhora

tak vypadá zhora
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#34045 Verze : 0
Pokud policejní pyrotechnik skutečně použil formulaci "měla by" bouchnout Very Happy jen pod zátěží větší než 100 kg, tak měl dodat, že to skutečně je tak trochu risk Twisted Evil . Znal jsem jednoho absíka, který to zlusil a skákal... Asi třikrát a potřetí pořádně. Je to už drahně let, ale ten poslední skok bych nikomu nepřál vidět. Dost záleží na tom, o jakou konstrukci jde - například v PT Mi-Ba byl mezi horním talířem a tělem miny gumový límec - řekněme těsnění. A taková pryž při nevhodném skladování docela ráda (nekoroduje, vy tupsi.. Shocked ), ale co, no přece mění mechanické vlastnosti. Pak se najde trouba, který se prostě přehmátne...a špagát lítá... Podobně je třeba nahlížet na klopné prvky, jejichž pohyb je omezen třeba pružinou nebo plochým perem. Pak už praskne ampule, která drží bicí mechanismus a je to hotovo.
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#55400 Verze : 0
Sice jsem tuhle historku slyšel už mockrát (kupodivu je tím postiženým vždy absík) a moc jí nevěřím (nejspíš byste se všichni okolo nevešli) ale souhlasím že je třeba být opatrný a nespoléhat se na udávaný tlak. Dokonce bych se nespoléhal ani an šablonování (tedy nápis na mině) občas se totiž stane že se cvičná maketa ztratí, no a získat ostrou je snažší než řešit problémy s hlášením ztráty. Důsledek si domyslete sami.
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#55404 Verze : 0
Jsou dvě teorie, proč je hrdinou právě absík. Teda zní to blbě, tvrdit o něm, že byl hrdinou, když to byla jeho blbost.
Teorie 1: Absík je hrdinou právě proto, že by tím hrdinou mohl být i absolvent (HA!!! Laughing - společný znak) RDŠ, DDŠ či ŠDZ - z hlediska kvality a použitelnosti lze tyto poddruhy na roveň postaviti... Shocked
Teorie 2: Absík je hrdinou právě proto, že při tom průseru skutečně zařval...


Historická reminiscence - poučení z cizího neštěstí - cizí neštěstí potěší víc než vlastní úspěch: Našli dva kluci v lese ruční granát (asi tak, jak náš výše zmíněný kolega našel miny), byli všeteční a hráli si, až to...bouchlo.
Jednomu z nich střepina urazila ruku v zápěstí Crying or Very sad a druhému roztrhla ústa Confused . A ten bezruký říká - co se směješ troubo - dyť nás to mohlo zabít... Twisted Evil
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#55416 Verze : 0
V letech 62 - 64 jsem sloužil na čáře v Prášilech. Na jaře 63 nám tam ženisti budovali nový drátěný zátaras se signální stěnou s betonovými sloupky. Udělali buldozerem pole pro DZ a díry pro sloupky stříleli TNT z rozebraných PT Mi-D, kde bylo 5,6 kg TNT (teď tomu říkají "Hubačova cesta" - starej Hubač by se musel v hrobě obracet, kdyby se to dozvěděl).


Byl jsem na 12 m "špačkárně", kus od ní ležely 2 radlice ze STALINCE. Velitel ženistů mi na těch radlicích pod zadkem odpálil náplň ze dvou těch min - 11,2 kg TNT! Jako by mě někdo praštil přes prsa a záda najednou lopatou - vyrazilo mi to dech a nekonečně dlouho jsem se nemohl nadechnout-jen jsem hekal.
To bylo volně na vzduchu, ničím nezakryto a já jsem byl min.15 m daleko (neleželo to přímo pod boudou a já stál za ní, když to bouchlo).


Ani nevíš, jak se mi ulevilo, když jsem se dočetl, že jste k tomu zavolali pyrotechnika.
Tyhle staré věci jsou nebezpečné furt - TNT je stabilní, roznětková slož taky. Jediné, co stárne, je zajištění. Co mělo "jít" pod iniciací tankem, teď může spustit "na fouknutí".
Kamarádovi to očesalo všechno maso z rukou (kromě jiného), dalšímu to urvalo prsty - zkoušel udělat výbušné střely do revolveru a tvrdil, že to má perfektně zflegmatizované.


Kdepak! Každému což jeho jest - pyrotechnik je za tu srandu placen a měl by to umět.
Tak se ukaž, blamáž!
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#55423 Verze : 0
TNT jako materiál je mimořádně stabilní Laughing , dá se řezat (ale proč), když na to přijde a není vázací drát, dá se na dřevo přibít hřebíkem a po vhození do ohně prostě...shoří Twisted Evil . Kdo neviděl, asi mu to bude připadat jako báchorka. Ale pokud jde o účinky tlakové vlny při výbuchu, stačí jen málo. Stát v řadě deseti vystrašených cucáků Shocked , na povel zapálit (jeden po druhém) zápalnici, na jejímž konci je "pouze" 75g náložka (takový nevinný váleček) a čekat, až poslední zahlásí HOŘÍ, to je docela zajímavý test. Pak počkat na povel a odpochodovat (NE BEŽET) na bezpečnou čáru, to zažilo na vojně dost kluků... Když se ještě cvičilo (a prý to bylo dost dávno), tak prý k bontonu "přijímacího ceremoniálu" u výsadkářů patřilo zalehnout do kruhu (poloměr snad kolem 15-20m), v jehož středu byla odpálena 200g náložka TNT Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil . Tomu říkám "otužování" - na druhou stranu, ti kluci to čekali a asi se i těšili, ale pro Vás to musel být pěkný šok.
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#55427 Verze : 0
Jo, TNT je prima, bylo ho dost, tak jsme s tím topili v kamnech.
Tenhle velitel ženistů byl hrozný kovboj! Jmenoval se Sergej Schewczuk, tenkrát poručík (naposled jsem o něm četl v polovině 90 let, to byl zmiňován jako plk.) byl ozbrojen vždy - dokonce i když se šel koupat, měl v trenýrkách 6,35ku.
Ráno, když přicházel na pracoviště a kluci seděli pod stromy u ohýnku, obvykle jim hodil 75g náložku do větví nad hlavy.
Jednou - už bylo zapáleno - vždycky se pálily 3 řady po 20 náložích (nic moc, 200-300g do díry po sochoru cca 1-1,3 m, ale házelo to kolem haldy šutráků) vylezl z druhé strany na průsek přímo mezi ty (už v zemi) hořící zápalnice kluk, který se šel do lesa vy... .
Sergej na něj chvilku řval "HOŘÍ" a když nereagoval dostatečně rychle, začal ho na nejmíň 50 metrů (ale spíš víc) obstřelovat 52kou. Toho si už všimnul a zdrhnul těsně před tím, než to začalo bouchat.


Vyprávělo se, že jistý mjr. Fučík - fronťák si s RG-4 hlavičkoval, tomu bych ale moc nevěřil.
My jsme dávali pod obrácené železňáky (tehdy se jich tam povalovalo po Němcích ještě dost) jen jednu - dvě V-10 a lítalo to tak vysoko, že člověk ten hrnec ani neviděl.


Jó, užily se různé srandy!
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#55428 Verze : 0
ahoj.
ja jen zpátky k té mině..Miny Ruské provenience(alespon ve VVP Ralsko)
jsem jich potkal něco okolo 10,byly cvičné..jak již bylo uvedeno výše jejich váha byla stejná ..atkd...jen bych doplnil,že vnitřek výplně byl z dost kvalitního cementu..a i ty cvičné byly roztržené po celé delce,či roztrženy na dvě poloviny.Takže to asi byla i tak velká šlupka...
p.s. ted mě napadá,že některé měly béžovou barvu a jiná měla zelenou khaky s bílými kruhy a čísly...
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#55430 Verze : 0
Vedle tech min byl jeste jeden predmet, ktery jsem zde na fotce neukazoval. Takze bych poprosil jeste o jednu identifikaci Smile


http://www.mira.myto.cz/images/predmet.jpg


Prosim ani nekomentujte ten fakt, ze je to v necich rukach, sam jsem se u toho coby fotograf trochu zapotil a nesouhlasil s tim, ale...
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#55506 Verze : 0
Míro, neomlouvej se, už to stejně nezachráníš Smile
Podle mne jde o šroubovací víko PT miny s pákovým mechanismem přenosu iniciačního tlaku, seřiditelným podle potřeby, samo o sobě to asi žádnou nálož nenese. Podle mne to plnilo stejnou funkci, jako nějaká "lámací" překážka - definovalo to iniciační tlak.
Nechť se vyjádří ženisté a pyrotechnici.
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#56537 Verze : 0
O podobném případu jako s tím absíkem, nám vykládal náš roťák při základním výcviku ve Vyškově. Tehdy to ale ten idiot přežil. Po prvním skoku ho prostě chytili a odnesli, než si pro tu minu přijeli Rusáci co ji ztratili.
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#140867 Verze : 0
A ještě jsem si vzpomněl asi před dvěma roky přišel do místní hospody štamgast a v igelitce přinesl protitankovou minu z druhé světové války, prý neví co to je tak ji položil na stůl a pár chlapů co poznali o co jde okamžitě opustilo hospodu okny. Do pěti minut tam byli policajti a do hodiny i pyrotechnik. Naštěstí neměla rozbušku, ale i tak z toho byly manévry.
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#140871 Verze : 0
Tak to tu trochu oživíme Smile


V době kdy jsem je tam viděl poprvý, nebyly tolik rezavý a šlo přečíst nápis v azbuce "Učebnyj", po čase se začaly rozpadávat a sypal se z nich cement, pak tam ale byly ještě miny z bakelitu a tam jsem si už tak jistej nebyl, ale tehdejší šéf místního aeroklubu mně ujistil, že obsahují jen ten cement Smile
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#240215 Verze : 0
Giftmacher: Uz je to i pro me historie Smile Je fakt, ze kdyz jsem se tehdy na Policii ptal po informacich, tak se mi omluvili s tim, ze jejich databaze se prave "digitalizuje". Po druhe uz jsem tam nesel, takze sazim na vyse uvedene nazory.
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#240361 Verze : 0
No tak čtyři roky zpět, to už se dá nazvat historií .))
ale popravdě mě překvapilo kam až to s těma minama došlo, vzhledem k tomu co to bylo zač, respektive tomu, že i člověk z aeroklubu věděl co to bylo zač (zajímalo by mě jak se to dostalo do těch novin)
URL : https://www.valka.cz/Miny-Prosim-identifikovat-t10734#240370 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více