Vyznamenání za zásluhy - 10 let lidových milicí

Distinction for Merit - 10 Years of People Militia
     
Název:
Name:
Vyznamenání za zásluhy - 10 let lidových milicí"Distinction for Merit - 10 years of People Militia
Název v originále:
Original Name:
Vyznamenání za zásluhy - 10 let lidových milicí"
Datum vzniku:
Date of Establishment:
14.05.1957
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
I. stupeň
II. stupeň
-
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Měřička, V. Československá vyznamenání IV. část, ČNS Hradec Králové 1977
URL : https://www.valka.cz/Vyznamenani-za-zasluhy-10-let-lidovych-milici-t107789#383336 Verze : 1
     
Název:
Name:
Vyznamenání za zásluhy - 10 let lidových milicí I. stupeň v - 1st Class
Název v originále:
Original Name:
Vyznamenání za zásluhy - 10 let lidových milicí I. stupeň
Datum vzniku:
Date of Establishment:
14.05.1957
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
- -
Klenot:
Badge:
- -
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
-
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:

Star Photo Reverse:
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/Vyznamenani-za-zasluhy-10-let-lidovych-milici-t107789#383337 Verze : 2
     
Název:
Name:
Vyznamenání za zásluhy - 10 let lidových milicí II. stupeň Distinction for Merit - 10 Years of People Militia - 2nd Class
Název v originále:
Original Name:
Vyznamenání a zásluhy - 10 let lidových milicí II. stupeň
Datum vzniku:
Date of Establishment:
17.05.1957
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Komponenty:
Components:
- -
Klenot:
Badge:
- -
Klenot foto avers:
Badge Photo Obverse:
Klenot foto revers:
Badge Photo Reverse:
-
Hvězda:
Star:
- -
Hvězda foto avers:
Star Photo Obverse:
-
Hvězda foto revers:

Star Photo Reverse:
Stužka:
Ribbon Bar:
- -
Fotografie:
Photograph:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/Vyznamenani-za-zasluhy-10-let-lidovych-milici-t107789#383338 Verze : 1
Vyznamenání „ Za zásluhy – 10 let Lidových milicí .
Die Auszeichnung – Für Vedienste – 10 Jahre des Volks-Miliz
Toto vyznamenání, které více připomíná bižuterii, bylo postaveno na roveň vysokých státních řádů. Bylo to ponížení všech poctivých vlastenců, odbojářů ,kteří se zbraní v ruce bojovali proti fašismu. Způsob udělování, způsob nošení to vše bylo prokazatelně minimálně hloupé, ne-li přímo hanebné. Byla to jedna strana Národní fronty, která se rozhodla odměnit své věrné. Naštěstí to byl i počátek konce vlády ignorantů a lůzy .
Soudruzi z politického byra ústředního výboru Komunistické strany Československa, které dne 14. května 1957 k výročí komunistického převratu ( Vítězný únor ) příslušníkům Lidové milice připravilo dárek. Bylo zřízeno vyznamenání s názvem :
ZA ZÁSLUHY – 10 LET LIDOVÝCH MILICÍ
V rozhodnutí o založení bylo stanoveno, že jde o jednorázově udělení vyznamenání a dekorování bude provedeno ke dni 25. února 1958, kdy jednotky Lidových milicí oslaví deset let svého trvání .
Vlastní vyznamenání bylo založeno ve dvou třídách či stupních. Ve stanovách či statutu řádů je přesně specifikováno komu se řád uděluje :
1 .třída se propůjčuje těm zasloužilým členům LM, kteří se velmi zasloužili o organizaci a výstavbu jednotek LM, nebo při bojových akcích projevili statečnost, odvahu a hrdinství. Pokud utrpěli zranění či při výkonu služby příslušníka LM či zemřeli.
2. třída se propůjčuje příslušníkům, LM, kteří byli aktivní na akcích pořádaných velitelstvím LM a vzorně plnili své povinnosti.
Pokud si rozšifrujeme toto zdůvodnění, vyznamenání bylo uděleno téměř plošně až inflačně. O tom svědčí mimo jiné i to, že se toto vyznamenání stále hojně objevuje na sběratelských aukcích .
Vláda Československé republiky pak DODATEČNĚ svým rozhodnutím č. 1090 ze dne 6. prosince 1958 a svým nařízením začlenilo toto vyznamenání do soustavy řádu a vyznamenání republiky. Již toto vzbuzuje údiv, že se nějaké stranické vyznamenání dodatečně stává státním vysokým vyznamenáním. Jediná podobná praxe byla u kolegů-nacistů v Německu, kteří takto dodatečně z medaile stvořili ŘÁD KRVE .
Dekorace se předávala v malé etuji potažené rudou umělou kůži. Etuje je pro oba stupně stejná. I v současné době se běžně setkáváme se záměnami I. a II. stupně .
Vyznamenání II. třídy :
V literatuře i mezi příslušníky LM byl trochu zmatek, neb hvězda II. třídy se více líbila. V odborné literatuře a to na vysokém stupni prověření např. v díle :
Dr. Vladimíra Macháčka a pplk. Václava Amorta : Československé řády a vyznamenání (Praha 1964 ). Zde je popis vyznamenání v textové části uveden na st. 12 a barevně je dekorace zobrazena na tabulce č. 3, pochopitelně špatně,obráceně. Bohužel toto byla oficielní a zásadní práce a tak již nedlouho se v díle
Roberta Wericha .
Orders and Decorations of all nations z roku 1965, tato chyba objevuje. Z těchto prací čerpali další zahraniční sběratelé a historici. Autor se dokonce odvolává na informace, které mu poskytl náš zastupitelský orgán. Byl to opět pan V. Měřička, který v časopise OMSA The Medals Collector tuto problematiku vysvětlil. V roce 1974 Robert Werlich přesto tuto chybu opakuje, neb si to údajně opět ověřoval na zastupitelství. (USA)
V ČSSR se tímto problémem nikdo nezabýval a tak se v Zápisníků, ale i v publikací z roku 1972, kterou vydala Hlavní politická správa ČSLA (autoři Zdeněk Lipský a Ludmila Knetlová tato chyba opět nachází. Tato publikace přitom s názvem :
Československé řády a vyznamenání, hodnostní označení a hlavní druhy stejnokrojů československé lidové armády má vojenskopropagační účel. Nechci zde popisovat všechny vydané publikace, články, ale je možno říci, že všichni pisatelé v klidu převzali tvrzení pánů Amorta a Macháčka, aniž by si prověřili daná fakta .
Je zajímavé, že neznáme autora tohoto opravdu nepodařeného vyznamenání. Na dotaz, kdo je autorem bylo řečeno toto :
Výtvarný návrh pro oba stupně vyznamenání pochází od pracovníků sekretariátu ÚV KSČ. Dále mi bylo připomenuto, že věci tohoto vyznamenání spravuje sekretariát ÚV KSČ.
Usnesením vlády republiky bylo toto ve své podstatě stranické vyznamenání zařazeno mezi státní vyznamenání a navíc bylo rozhodnuto o pořadí nošení této „bižuteriozní „ dekorace. Již samotný přehled pořadí nošení stojí za naši pozornost a proto nebude od věcí se s tímto i seznámit.
1. Stříbrná hvězda řádu 25. února
2. Hvězda I. stupně Čs.Voj. řádu Bílého lva „ Za vítězství „
3. Zlatá hvězda čs.velitelského řádu Jana Žižky z Trocnova
4. I. stupeň vyznamenání „ ZA ZÁSLUHY – 10 let Lidové milice
5. Hvězda II. stupně Čs. Voj. Řádu bílého lva „ Za vítězství „
6. Stříbrná hvězda čs. velitelského řádu Jana Žižky z Trocnova „
7. II. stupeň vyznamenání „ZA ZÁSLUHY - 10 let Lidové milice „
8. Hvězda I. stupně čs. vojenského Řádu Za svobodu
9. Hvězda československého partyzána.
Jsem přesvědčený, že i laik si uvědomí k jakému ponížení řádů získaných v boji proti fašismu došlo. Z tohoto pořadí vyplývá, že toto vyznamenání se stává vysokým státním řádem, které však obdržel téměř každý příslušník LM .
Vyznamenání bylo uděleno jednorázově a to dne 25. února 1948. Snad je možno napsat, že i mezi příslušníky LM bylo toto vyznamenání nepopulární, jistě si mnozí uvědomovali sami, že to je již příliš. Toto vyznamenání bylo nošené snad jen 1. máje na uniformách, jinak jsem nikoho neviděl, že by, pokud nemusel, tuto hvězdici nosil.
To však byl i důvod nespokojenosti příslušníků LM, kteří chtěli a vyžadovali nějaký klasický „metál“ a tak 18. prosince 1969 vládá zakládá medaili
Za zásluhy o Lidové milice, které je tvořeno dvěmi medailemi (viz článek zde ).
Literatura : Václav Měřička : Československá vyznamenání IV. část 1945-1975
Stanovy řádů a vyznamenání obsažené ve sbírce zákonů a nařízení ČSSR.
Prameny : Tisk Rudé právo ,Zápisník Z-73

Archiv : Alt.
URL : https://www.valka.cz/Vyznamenani-za-zasluhy-10-let-lidovych-milici-t107789#326446 Verze : 1
URL : https://www.valka.cz/Vyznamenani-za-zasluhy-10-let-lidovych-milici-t107789#642091 Verze : 0
URL : https://www.valka.cz/Vyznamenani-za-zasluhy-10-let-lidovych-milici-t107789#642092 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více