Důstojnický odznak absolventa Ruského Vzduchoplaveckého parku

     
Název:
Name:
Důstojnický odznak absolventa Ruského Vzduchoplaveckého parku Aeronautical Training School Compound
Název v originále:
Original Name:
-
Datum vzniku:
Date of Establishment:
24.02.1896
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.1917
Struktura:
Structure:
Odznak pro absolventy školy -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
С. Андоленко: Нагрудные знаки русcкoй армии, Паpиж 1966 г.
Andolenko, S., Werich, R.: Badges of Imperiál Russia, Washington D.C. 1997
Шевалева, Е. Н.: Каталог Отечественных орденов, медалей и нагрудных знаков.
URL : https://www.valka.cz/Dustojnicky-odznak-absolventa-Ruskeho-Vzduchoplaveckeho-parku-t107885#383644 Verze : 0
Důstojnický odznak absolventa Ruského Vzduchoplaveckého parku
Aeronautical Training School Compound


Jde o první oficielní odznak Ruské letecké školy. Tento odznak byl založený již dne 24. února roku 1896, a je tak, možno konstatovat, že jde o jeden z prvních oficiálních leteckých odznaků v nejen v Rusku ale i v Evropě.


Popis odznaku:


Na stříbrném věnečku, který tvoří listy vavřínu a dubu je položený státní znak Ruska, tak, že věnec je ve své horní části převýšený carskou korunou. V dolní části odznaku jsou dvě zkřížení sekery, na které je položena zlatá námořní kotva s křídly jako symbolika vzduchoplaveckých jednotek.


S. Andolenko popisuje odznak, který byl vlastně spojením učebního programu Vojenské elektrotechnické školy a Vzdušného parku, který byl pro potřenu výcviku letců založen dne 4. února roku 1897. Odznak je podobný, ale státní znak (orel) je menší, umístěný v horní části odznaku, pod orlem jsou opět dvě zkřížené sekery na kterých je položena zlatá kotva s křídly a pod křídly jsou dvě střely v barvě červeného zlata.



Poznámka :
Symbolika zkřížených seker se na ruských odznacích vyskytuje poměrně často, nejde o žádný primitivní námět, ale o prastarou symboliku ruských jednotek již z období cara Petra I.
Termín vzduchoplavecká jednotka je přece jen v dnešní době archaický, ale užíval se v rámci Rakousko-Uherska v českých překladech než postupně byl nahrazen pojmem letec, letecká atd.
Důstojnický odznak absolventa  Ruského  Vzduchoplaveckého  parku - Kopie odznaku , který je vydáván za odznak pro námořní piloty

Kopie odznaku , který je vydáván za odznak pro námořní piloty
URL : https://www.valka.cz/Dustojnicky-odznak-absolventa-Ruskeho-Vzduchoplaveckeho-parku-t107885#383645 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více