Finanční stráž

Finanční stráž / Financial Guard
(Pohraniční finanční stráž / Border Financial Guard)



V roce 1918 československý stát převzal i rakousko-uherskou Finanční stráž. Ta i nadále spadala do působnosti Ministerstva financí. Jednalo se o ozbrojený, uniformovaný sbor s kázní přizpůsobenou kázni vojenské, střežící celní hranici a vykonávající dozor na přechodech osob a přestupech zboží na celní hranici a hraničních vodách a konající pomocné služby u celních úřadů. Mezi činnosti FS patřilo také bránění vstupu podezřelých osob do země a naopak vojenských zběhů ze země, poskytování pomoci při ochraně veřejné bezpečnosti a spolupůsobení při vojenské ochraně hranic. Finanční stráž tak i nadále neměla úkoly jen povahy finanční, ale i státobezpečnostní.


Počáteční období se neslo ve znamení obtíží - málo spolehlivých příslušníků, nedostatek financí, nejednotné celní předpisy, nejednotné služební předpisy, nestabilizovaná státní hranice, neklid či přímo probíhající boje na části pohraničního území, nárůst podloudnictví v důsledku hospodářských problémů v sousedních státech, špatná infrastruktura v některých oblastech, nedostatečný výzbroj a výstroj. V únoru 1919 bylo vyhlášeno jednotné československé celní území, avšak např. na Podkarpatské Rusi byla ostraha hranic zahájena až v říjnu 1919 a navíc až do srpna 1920 za pomoci polního četnictva. Dne 25. února 1919 byla okolkováním bankoven zahájena měnová odluka. Od 26. února do 9. března 1919 následovalo úplné uzavření státních hranic. Vzhledem k výše uvedeným problémům byla za tímto účelem finanční stráž posílena vojskem.


Již ke konci monarchie existovaly snahy o opětovné rozdělení pohraniční strážní služby a vnitrozemské důchodkové kontroly. Tyto snahy byly obnoveny po vzniku čs. státu a tentokrát byly úspěšné. V roce 1920 tak došlo k rozdělení Finanční stráže na Důchodkovou kontrolu, která měla civilní charakter a kontrolní povahu, a Pohraniční finanční stráž, která měla vojenský charakter a strářní povahu. U důchodkové kontroly bylo preferováno vzdělání, u pohraniční finanční stráže pak fyzická zdatnost. Chybějící mužstvo bylo doplněno legionáři, takže mohlo být z hranic odvoláno vojsko. Avšak tito nováčci nemohli plně nahradit zkušené příslušníky, navíc ti lépe vzdělaní a zkušenější vesměs přešli k důchodkové kontrole. Finanční ohodnocení příslušníků FPS se zlepšilo v roce 1926, kdy byli zařazeni mezi státní zaměstnance. Novým celním zákonem z roku 1927 se pohraniční finanční stráž vrátila ke svému původnímu názvu, od ledna se opět nazývala finanční stráží.


Finanční stráž byla organizováno do oddělení finanční stráže. Několik oddělení bylo podřízeno inspektorátu finanční stráže. Další stupněm byl zemský inspektor finanční stráže při zemském finančním ředitelství. Nejvyšší instancí bylo Ministerstvo financí, respektive ministerský inspektor finanční stráže.


Stále více osob si uvědomovalo, že rozdělení finanční stráže nemělo jen svá pozitiva, ale i negativa. Mezi ně patřil problém s umisťováním zkušených, ale již fyzicky méně zdatných příslušníků finanční stráže, kteří byli dříve přesunováni ke službě ve vnitrozemí. Objevily se proto snahy o opětovné spojení obou složek, které ovšem nebyly úspěšné. Nicméně došlo alespoň k úpravě předpisů v tom smyslu, že při obsazování míst u důchodkové kontroly a na jiných vhodných místech v resortu ministerstva financí měli být upřednostňováni příslušníci finanční stráže.


V roce 1936 se finanční stráž podílela na tvorbě stráže obrany státu a řada jejích příslušníků padla v bojích s německými agresory. Po vzniku protektorátu byla finanční stráž zrušena. Obnovena byla v roce 1945, avšak již k 1. 1. 1949 byla zrušena.


Početní stavy:
- 1926 - 4 000 mužů
- 1933 - 6 000, resp. 6 640 mužů
- 1936 - 7 000 mužů
- 1938 - 8 000 mužů


U důchodkové kontroly bylo v roce 1933 zaměstnáno 1 200 pracovníků, v celní službě 1 000 pracovníků.




Zdroje:
- MACEK, Pavel - UHLÍŘ, Lubomír: Dějiny policie a četnictva II. Československá republika (1918-1939), Police history, Praha 1999
- SALÁK, Pavel, jr.: Finanční stráž v roce 1918, Právnická fakulta Masarykovy univerzity, ČR
- http://financ.wz.cz/1918_1938.htm
- http://www.codyprint.cz/straz/index.html
- LÁŠEK, Radan: Jednotka určení SOS. Díl první, Cody print, Praha 2008
URL : https://www.valka.cz/Financni-straz-t108928#386075 Verze : 0

Diskuse

Citace - RoBoT :

Finanční stráž / Financial Guard
V únoru 1919 bylo vyhlášeno jednotné československé celní území, avšak např. na Podkarpatské Rusi byla ostraha hranic zahájena až v říjnu 1919 a navíc až do srpna 1920 za pomoci polního četnictva.

Zákon z 20. února 1919 č. 97 hovořil o tom, že území československého státu tvoří samostatné celní území. Nic víc. Ve východní a západní části ČSR platily ovšem rozdílné celní předpisy.


Citace - RoBoT :

Finanční stráž / Financial Guard
Finanční ohodnocení příslušníků FPS se zlepšilo v roce 1926, kdy byli zařazeni mezi státní zaměstnance.

Příslušníci finanční stráže samozřejmně byli státními zaměstnanci již předtím.


Citace - RoBoT :

Finanční stráž / Financial Guard
Novým celním zákonem z roku 1927 se pohraniční finanční stráž vrátila ke svému původnímu názvu, od ledna se opět nazývala finanční stráží.

od ledna 1928


Citace - RoBoT :

Finanční stráž / Financial Guard
Finanční stráž byla organizováno do oddělení finanční stráže. Několik oddělení bylo podřízeno inspektorátu finanční stráže. Další stupněm byl zemský inspektor finanční stráže při zemském finančním ředitelství ...

Toto platilo pouze od vydání onoho celního zákona do podzimu 1938. Nikdy předtím, ani potom, již ne.


Citace - RoBoT :

Finanční stráž / Financial Guard
Další stupněm byl zemský inspektor finanční stráže při zemském finančním ředitelství. Nejvyšší instancí bylo Ministerstvo financí, respektive ministerský inspektor finanční stráže.

ministerští i zemští inspektoři a jejich náměstci byli dozorčí orgánové finannčí stráže. Oddělení a inspektoráty podléhaly jednotlivým zemským finančním úřadům jako okrskovým celním správám (opět stav po onom celním zákonu).


Citace - RoBoT :

Finanční stráž / Financial Guard
Po vzniku protektorátu byla finanční stráž zrušena.

k 1. 10. 1940 v souvislosti se splynutím celního území protektorátu s Říší


Citace - RoBoT :

Finanční stráž / Financial Guard
Obnovena byla v roce 1945

pouze v Českých zemích, na Slovensku, potažmo na Podkarpandě to bylo samo že jinak.


Citace - RoBoT :

Finanční stráž / Financial Guard
avšak již k 1. 1. 1949 byla zrušena.

co se týče hraniční strážní služby, u celních úřadů sloužili financi ještě pár let dál


K dalšímu např. knihy:
Finanční stráž československá
Stráž obrany státu 1936-1939
http://csol-mb.net/publikacni-cinnost-jednoty.html


či stránky:
http://www.financnistraz.estranky.cz/
URL : https://www.valka.cz/Financni-straz-t108928#395231 Verze : 0
Díky za poznámky. Nechápu tuto "od ledna 1928" - zákon byl vydán 1927, takže od ledna 28 změna platila. Nikde nepíšu, že by to bylo od ledna 27. Ale pokdu to lze vyložit takto, asi bude lepší to přeformulovat, aby to vylučovalo dvojí výklad.



Obecně se o první republiku nijak moc nezajímám (spíš o kukačky), jen jsem narychlo udělal kompilaci z několika zdrojů. Pokud máte v této oblasti hlubší znalosti, klidně sepište lepší článek, vložte ho sem a já pak odmažu ten svůj (tak zůstanou funkční všechny odkazy). Nemám s tím sebemenší problém, spíše naopak. Smile


Samořejmě uvítáme příspěvky i u dalších prvorepublikových bezpečnostních složek.
URL : https://www.valka.cz/Financni-straz-t108928#395239 Verze : 0

Citace - RoBoT :

Díky za poznámky. Nechápu tuto "od ledna 1928" - zákon byl vydán 1927, takže od ledna 28 změna platila. Nikde nepíšu, že by to bylo od ledna 27. Ale pokdu to lze vyložit takto, asi bude lepší to přeformulovat, aby to vylučovalo dvojí výklad.

Právě, připadlo mi, že to umožňuje dvojí výklad. Nic jiného. Celní zákon z roku 1927 vstoupil v platnost k 1. 1. 1928.


Citace - RoBoT :

Pokud máte v této oblasti hlubší znalosti, klidně sepište lepší článek, vložte ho sem a já pak odmažu ten svůj (tak zůstanou funkční všechny odkazy). Nemám s tím sebemenší problém, spíše naopak. Smile

Přiznám se, že na to se mi nedostává času. těch pár poznámek mne nad tím článkem jen tak napadlo.
Smile
URL : https://www.valka.cz/Financni-straz-t108928#395243 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více