Čestný odznak osobní roty Jeho Veličenstva cara

Čestný odznak osobní roty Jeho Veličenstva cara


Odznak byl založen dne 3. července roku 1882.


Tato specielní jednotka osobní ochrany carů byla založena z vybraných poddůstojníků po skonu cara Alexandra II. který podlehl teroristickému či snad anarchistickému atentátů na jeho osobu.


Popis čestného odznaku:
Na zlatém (zlaceném) heraldickém štítě je položena miniaturka hvězdy řádu Svatého Ondřeje s devizou: Za víru a věrnost – zde ve významu: Za víru v boha a věrnost panovníkovi.


Vlastní štít je obklopený zlatou kovovou stuhou s nápisem: Osobní gardová rota.


Zadní strana je opatřena šroubem a maticí. Pro důstojníky jsou odznaky vyrobena ze stříbra, značené firmou a důstojníci si je opatřovali svým jménem. Po poddůstojníky byly odznaky zhotoveny z obecného kovu, výrobce značil maticí svým logem.


Odznak tohoto typu, který se lišil jen opisem na kovové stuze nosili i příslušníci Osobního gardového praporu (1883) a později i všichni vojáci Osobního pěchotního pluku (1907). Zde je nutno vždy prohlížet stuhu, kde se měnil nápis.


V roce 1907 nařízením č. 448 je tento odznak povýšen mezi vyznamenání a nazývá se: Dekorace za výtečnou službu v osobním pěchotním pluku Jeho Veličenstva cara.


Děkuji panu M. Strenkovi za pomoc při určování odznaků.


Internet
ru.wikipedia.org;


Edit JRT
Čestný odznak osobní roty Jeho Veličenstva cara - Oznka pro příslušníky praporu , nápis na stuze je jiný !

Oznka pro příslušníky praporu , nápis na stuze je jiný !
Čestný odznak osobní roty Jeho Veličenstva cara - Odznka pro přísolušníky pluku, opět se liší jen opisem na stuze

Odznka pro přísolušníky pluku, opět se liší jen opisem na stuze
URL : https://www.valka.cz/Cestny-odznak-osobni-roty-Jeho-Velicenstva-cara-t108995#376243 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více