Čestný odznak ruského gardového Kexholmského pluku

Знак Лейб-гвардии Кексгольмского Императора Австрийского полка
Čestný odznak Kexholmského gardového pluku Císaře rakouského
Знак Лейб-гвардии Кексгольмского Императора Австрийского полка



Odznak toto jména má svoji tradici, jeho bojové standarty mají svoji historii v období cara Petra I. Pluk se nesmrtelně zapsal do bojů v protinapoleonských válkách a především ve Vlastenecké válce 1812.


Odznak byl založen dne 2. ledna roku 1910.


Popis plukovního odznaku:
Stříbrný kříž je bíle smaltovaný se stříbrným okrajem. Tvar kříže má vztah k caru Petru I. a jeho panství v okolí Vyborgu. V samotném středu kříže je položený zlatý kříž na kterém je opět zlatý monogram cara Petra I. zakladatele pluku.


Poznámka:
V roce 1898 byla císařem Františkem Josefem I., který byl majitelem a šéfem pluku (do roku 1914), založena: Pamětní medaile pro ruský gardový Kexholmský pluk.


Medaile byla ražena ve stříbře a v bronzu. Stříbrné medaile byly určeny pro důstojníky pluku a bronzové medaile pro poddůstojníky a vojáky pluku, jehož byl císař majitelem.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Cestny-odznak-ruskeho-gardoveho-Kexholmskeho-pluku-t109013#375444 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více