Čestný odznak Sankt-peterburského gardového pluku krále Friedricha Wilhelma III

Čestný odznak - Sankt-peterburský gardový pluk krále Friedricha Wilhelma III ( od roku 1914 Petrohradský gardový pluk )


Čestný odznak tohoto pluku byl založen dne 26. června roku 1910.


Plukovní znak má podobu a tvar chlumeckého (železného) kříže, který byl v ruské armádě tak populární v souvislosti s Vlasteneckou válkou z roku 1812.


Kříž je černě smaltovaný, smalt je matový, nelesklý. Na střed kříže je položen korunovaný dvouhlavý orel s rozprostřenými křídly. Na hrudi orla jsou iniciály carevny Kateřiny II, zakladatelky pluku. Na horním rameni kříže je carská koruna s modrými smaltovanými pendiliemi. Orel v pařátech drží zlatý věneček s iniciály cara Nikolaje II. Na ramenech kříže je rozdělený letopočet 1726 rok založení pluku. Okraje kříže jsou stříbrné, ohraničené (podobně jako je tomu u železného kříže).


Odznak pro poddůstojníky a mužstvo je postříbřený bez černého smaltu.


Na zadní straně kříže je šroub s maticí k upevnění na stejnokroj.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Cestny-odznak-Sankt-peterburskeho-gardoveho-pluku-krale-Friedricha-Wilhelma-III-t109014#375342 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více