Nositelé Zlaté medaile Za statečnost a Zlaté medaile Za statečnost pro důstojníky z první světové války

Heldenwerk 1914-1918

Diskuse

Jörg C. Steiner :
Heldenwerk 1914-1918
Die Träger der Golden Tapferkeitsmedaille und der Goldenen Tapferkeitsmedaille für Offiziere im Ersten Weltkrieg .


Kniha pana Steinera je knihou na kterou jsme ( faleristé ) dlouho čekali. Autor na více jak 400 stránkách ( křídový papír je samozřejmostí ) popisuje a hlavně dokládá bohatou fotografickou dokumentaci jednotlivé nositelé Zlaté medaile Za statečnost. V prvé řadě badatelé a zájemci o historii Vojenského řádu Marie Terezie mají možnost studovat medailónky nositelů této medaile, porovnat s další literaturou ( Der Militär-Maria-Theresien Orden Die Auszeichnungen im Weltkrieg 1914-1918 skvělé dílo Dr. Carla Freiherrn von Bardolff vydané ve Vídni v roce 1944 ). Zde nás zaujme medailónek se jménem Friedrich Franek ( 1892 – 1976 ), rytíř MMTO a nositel Rytířského kříže 1939 Železného kříže 1939.


Mezi nositeli nás asi nejvíce budou zajímat ti, které považujeme za „ naše“ např. „Moravák „ Herman Nárožný, příslušník 99. pěšího pluku Znojmo. Naši kolegové, kteří se zajímají o RU letectvo zde mají přehled nositelů Zlaté medaile, který začíná jménem Julius Ariegi ( 1895- 1981 ) čtyřnásobný nositel zlaté medaile. Z námořníků např. František Ronovský, námořník a ponorkář 1887 -1941 ) narozen v „ Sudetech „ .


V další části knihy je přehledná tabulka nositelů, která obsahuje jméno, narození služební zařazení a přesné datum udělení medaile, zde bude mnoho práce vše pročíst a případně zpracovat statistiky pluku dle národnosti .


Kniha o více jak 400 stránkách formátu A-4 je zájemcům k dispozici a i když je cena na naše poměry vyšší ( 90 euro + poštovné) je zde vše co hledáme přehledně srovnané dle posloupností, doplněné velmi bohatou fotodokumentaci. První výtisky jsou číslované a podepsané autorem ( mám výtisk č. 18 ).


Zájemci v případně zájmu je možno řešit !
URL : https://www.valka.cz/Nositele-Zlate-medaile-Za-statecnost-a-Zlate-medaile-Za-statecnost-pro-dustojniky-z-prvni-svetove-valky-t109082#386372 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více