Čestný odznak Granátnického gardového pluku

Odznak Granátnického gardového pluku byl založen dne 20. června roku 1909.


Plukovní odznak má podobu polského řádu Virtuti Militari, kterým byli vyznamenání všichni příslušníci tohoto pluku, kteří v roce 1831 útokem zdolali Varšavu. Pro Poláky je tento fakt do dnešních dnů znamením poroby a znehodnocení jejich nejvyššího vojenského řádu Virtuti Militari, který byl včleněn do soustavy ruských řádů a vyznamenání.


Popis čestného odznaku:
Kříž je černě smaltovaný s rameny zakončenými kuličkami. Nápis Virtuti Militari je rozložen na ramenech kříže (viz obrázek). Ve středovém medailonu je polský královský korunovaný orel.


Zadní strana je nesmaltovaná se šroubem a maticí k upevnění na oděv.


GRENADÝRSKÝ PLUK:


Jubielní odznak pluku.
Mimo čestného odznaku, který je na těchto stránkách již popsán známe i jubielní plukovní odznak.


Popis odznaku:


Základem odznaku je stříbrný, černě patinovaný klasický granát s plamenem v horní části. Na těle granátu je propletený ozdobný monogram carevny Alžběty Petrovny I. a cara Nikolaje II. převýšený zlatou carskou korunou. V dolní části nás zaujme stříbrná hvězda řádu Sv. Ondřeje. Vlastní tělo granátu je obtočeno kovovou, stuhou řádu Sv. Jiří. Na stuze je letopočet:


1756 – 1906 a dále písmena C. L. (150. výročí)





Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Cestny-odznak-Granatnickeho-gardoveho-pluku-t109095#374686 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více