Čestný odznak Preobraženského pluku

     
Název:
Name:
Odznak Za službu u 1.praporu gardového Preobraženeckého pluku Badge the 1st Batalion of the Life-Guards Preobrazhenesky Regiment
Název v originále:
Original Name:
Знак за службу в 1-м батальоне Лейб-гвардии Преображенского полка.
Datum vzniku:
Date of Establishment:
31.12.1894
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.1917
Struktura:
Structure:
Čestný odznak pro důstojníky
Čestný odznak pro poddůstojníky a mužstvo
-
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
АNДОЛЕНКО, Сергей. Нагрудные знаки русской армии. Париж : Панаис,
1966.328 c.
ANDOLENKO, Serge; WERLICH, Robert. Badges of Imperial Russia. First edition. Washington, D. C. : Quarker Press, 1972. 212 s.




URL : https://www.valka.cz/Cestny-odznak-Preobrazenskeho-pluku-t109100#405047 Verze : 0
Čestný odznak Preobraženského pluku


Car Petr I. projevil pevnou vůli a snahu vybudovat moderní a opravdu národní armádu, která bude mít zpětnou vazbu na ruskou společnost, ruskou zemí, její města, gubernie, oblasti, atd.


V roce 1712 se na standartách jednotlivých pluků začínají objevovat čestné znamení (erby) měst i oblasti ze kterých se jednotlivé pluky rekrutovali. Již v této době car zamýšlel udělit každému pluku symbol, specielní označení či znak.


Teprve v roce 1730 zvláštním carským nařízením ze dne 8. března 1730 Senát potvrdil možnost založit takové čestné odznaky pro jednotlivé pluky ruské armády. Tento den je tedy dnem zrození čestných odznaku ruské armády.


Koncem XVIII. století se tyto znaky začínají objevovat jako doplňky na výstroji) např. čepice) a jsou zastoupeny i na plukovních pečetích.


Počátkem XX. století jsou staré nákresy využity při zakládání a zpracování Čestných náprsních odznaků, které si zde postupně budeme představovat.


Carská garda
Garde Imperiále


Preobraženský gardový pluk:
K založení odznaku jednoho z nejslavnějších pluků ruské armády dochází 24. června 1909. Odznak byl založen k 200 -stému výročí založení pluku.


Vlastní odznak je vlastně kopie či přesněji návrh řádu Svatého Ondřeje tak jak si jej představoval mladý car Petr a jak jej osobně načrtl.


Střed odznaku je tvořený křížem Sv. Ondřeje, který je pokrytý modrým smaltem. Na kříže je ukřižovaná postava světce a trpitele sv. Ondřeje. V horní části odznaku je carská koruna s malým ouškem k zavěšení na stuhu (přesně dle původního návrhu cara). Mezi dalšími rameny jsou tři carští korunovaní dvouhlaví orli.


Zadní strana odznaku může být i černě smaltovaná, ale ve většině případu je bez smaltu. Na ramenech kříže Sv. Ondřeje je rozložený nápis: Za víru a věrnost.


Zde ve významu za víru v boha a věrnost jemu, ale i za víru v cara a věrnost carské rodině.


Ve středu odznaku je šroub s maticí k upevnění na uniformu.


Odznak pro mužstvo je vyroben ze zlaceného bronzu o váze 27,80 g. Rozměry odznaku 49 x 43,8 mm.


Odznaky pro důstojníky jsou pečlivě zhotoveny ze stříbra a zlaceny. Odznaky pro mužstvo jsou již jen levné, bronzové kusy, ale i ty jsou vzácné a zajímavé. Naši snahou bude představit odznaky různých výrobců i variant.


Poznámka:
V současné době již existuje dostatek faleristické literatury, která se těmito odznaky zabývá. Základní je však práce S. Andolenka, které v roce 1966 vydal v Paříži. Většina současných ruských historiků, faleristů i sběratelů z jeho díla čerpá. I to je hlavním důvodem, že tuto knihu doporučujeme jako základní, ale zároveň přehlednou a vyčerpávající.


Edit JRT
URL : https://www.valka.cz/Cestny-odznak-Preobrazenskeho-pluku-t109100#374375 Verze : 0
Odznak Za službu u 1.praporu gardového Preobraženeckého pluku
Знак за службу в 1-м батальоне Лейб-гвардии Преображенского полка.
Badge the 1st Batalion of the Life-Guards Preobrazhenesky Regiment



Odznak byl založen dne 31. prosince roku 1894.
Jako čestný znak byl určen příslušníkům 1.praporu Preobraženeckého pluku, kteří sloužili pod velením cara Nikolaje II. ( v této době byl následníkem carského trůnu)



Popis odznaku:


Stříbrný plastický monogram cara Nikolaje II. s čestným plukovním náhrdelním důstojnickým štítem tvoří základ odznaku, který je celý ovinut zlatou stuhou v horní části převýšen stříbrnou carskou korunou.
Na zlaté stuze je rozložen nápis:
„1-й баталъон л.гв. Преображенеского полка“
na cípech stuhy jsou jubielní letopočty služby panovníka u praporu:
- 1.1.1893-20.10.1894


Odznak má velikost : 56x34 mm, ale vyskytují se i odznaky jemnější o velikosti 50x29 mm.


Odznak je v originálu velmi vzácný.
URL : https://www.valka.cz/Cestny-odznak-Preobrazenskeho-pluku-t109100#405048 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více