Remington-Beals 1858 ( Army Model)

perkusní revolver
     
Název:
Name:
Remington-Beals 1858 ( Army Model) Remington-Beals 1858 ( Army Model)
Originální název:
Original Name:
Remington-Beals 1858 ( Army Model)
Kategorie:
Category:
perkusní revolver caplock revolver
Výrobce:
Producer:
DD.MM.1862-DD.MM.1875 E. Remington & Sons, Ilion
Technické údaje:
Technical Data:
 
Hmotnost nenabité zbraně:
Weight Unloaded:
1,30 kg 2.87 lb
Ráže:
Calibre:
.44
Náboj:
Cartridge:
.44
Délka:
Length:
351 mm 1ft 1,82in
Délka hlavně:
Barrel Length:
203 mm 8in
Kapacita zásobníku:
Magazine Capacity:
6
Výkony:
Performance:
 
Rychlost střelby:
Rate of Fire:
- ran/min - rpm
Úsťová rychlost:
Muzzle Velocity:
213 m/s 698.8 ft/s
Uživatelské státy:
User States:
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
https://en.wikipedia.org/wiki/Remington_Model_1858
Archiv autora

URL : https://www.valka.cz/Remington-Beals-1858-Army-Model-t110338#388911 Verze : 1
Eliphalet Remington byl původně kovář, velmi brzy se však začal věnovat zbrojní výrobě. První části zbraní začal vyrábět již roku 1816, zejména jeho hlavně si získaly značnou proslulost pro svoji přesnost.


V roce 1828 již převedl provoz své kovárny na zbrojní výrobu úplně a roku 1845 získal vládní kontrakt na 5 000 hlavní pro armádní pušky.


Roku 1856 do firmy vstoupili Remingtonovi synové Philo, Samuel a Eliphalet jr., společnost proto získala jméno Remington&Sons a sídlila ve městě Illion ve státě New York.


Firma koupila koncem padesátých let 19. stol. patentová práva talentovaného puškaře Fordyce Bealse na jeho perkusní jednočinný revolver model Pocket. Zbraň získala jistý úspěch, prodalo se asi 5200 kusů. Beals proto navrhl větší zbraň, se kterou by firma mohla získat vládní kontrakt.


Výsledkem byl revolver, dnes označovaný podle patentové ražby na hlavni (BEALS' PATENT. SEPT. 14. 1858/MANUFACTURED BY REMINGTONS' ILION. N.Y.) jako Remington-Beals Model 1858.


Ve skutečnosti se však revolver začal vyrábět až roku 1860 a výroba běžela do roku 1862. Remington zareagoval správně na popularitu zbraní Colt, a začal vyrábět revolver ve dvou provedeních podle Coltova vzoru - model Army ráže .44 a model Navy ráže .36 (přičemž model Navy se vyráběl dříve než Army).


V letech 1860-62 bylo vyprodukováno podle odhadů 2-3000 kusů modelu Army. Asi tisíc kusů údajně těsně před občanskou válkou nakoupily jižní státy, konkrétně Jižní Karolina.


Zbraň byla jak ne Severu, tak na Jihu velmi dobře přijata. Ačkoliv očividně napodobovala základní schéma revolverů Colt, ve skutečnosti měla řadu nových vylepšení. Tím bezpochyby nejdůležitějším byl shora uzavřený rám, díky čemuž zbraň získala značnou tuhost konstrukce (paradoxem je, že zrovna tuto část konstrukce Beals svým patentem nepokryl, proto se záhy stala veřejným statkem a začala ji používat i řada jiných firem). To se projevilo jak na jejím výkonu (byla schopna snášet větší tlaky, než ekvivalentní Colt M 1860), tak zejména na životnosti a odolnosti v drsném armádním prostředí a válečné službě.


Další zásadní novinkou byla možnost rychlé výměny vystříleného válce za nový. Za tímto účelem bylo třeba jen stáhnout bicí kohout na první ozub, sklopit nabíjecí páku asi o 45° a poté vysunout na doraz čep válce směrem vpřed. Nyní stačilo zbraň naklonit na bok a prázdný válec sám vlastní vahou vypadl. Střelec mezitím vyňal z brašny válec nabitý a vložil jej zpět do rámu. Zajistil osu válce zasunutím čepu, čep zajistil zaklapnutím nabíjecí páky a zbraň byla připravena ke střelbě. Celou operaci bylo možno zvládnout za 5-7 sekund, což byl v době perkusních revolverů ohromující výkon (K výměně válce u ekvivalentního Coltu M 1860 bylo zapotřebí šroubováku a průbojníku či kladívka.).


Remington 1858 je jednočinný šestiranový revolver s ocelovým rámem. Mosazná je pouze spodní deska rámu s lučíkem spouště. Osmipalcová hlaveň má oktagonální průřez. Rukojeť bývala standardně z ořechového dřeva. Mířidla jsou pevná - hledí tvoří drážka vyfrézovaná ve hřbetě rámu. Jedním z typických rysů revolverů Remington-Beals je alpaková muška vsazená do rybiny. Nabíjecí páka pod hlavní u tohoto modelu ještě neměla typické "remingtonovské" žebro, měla kruhový průřez a v blízkosti rámu přecházela ve čtyřhran.


Ačkoliv revolverů Remington-Beals Army se nevyrobilo nijak ohromující množství, staly se základem pro další vývoj. Později byly modernizovány na Model 1861 (zvaný též Old Army) a zejména veleúspěšný Model 1863 New Army.


Prameny:


http://en.wikipedia.org/wiki/Remington_Model_1858
www.cascity.com
http://www.vincelewis.net/remington.html
http://www.rebelstatescurrency.com/sidearms.html
http://civilwarhandgun.com/remington.htm
www.classicballistx.com
armscollectors.com
armscollectors.com
armscollectors.com
URL : https://www.valka.cz/Remington-Beals-1858-Army-Model-t110338#391353 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více