Četnický distrikt č. 1

I. csendőrkerület / Gendarmerie-District Nr. 1
Četnický distrikt č. 1
I. csendőrkerület
Gendarmerie-District Nr. 1
Gendarmery District No. 1




Četnický district č. 1 vznikl v roce 1881 ze Sedmihradského četnického velitelství v souvislosti s obnovením četnictva v celých Uhrách. Tento distrikt byl jediný, který měl předchůdce.


Četnický district č. 1 vykonával svoji činnost v komitátech Ober-Weissenburg, Bistritz, Naszód, Kronstadt, Csik, Fogaras, Háromszék, Hunyad, Groß-Kokelburg, Klein-Kokelburg, Maros-Torda, Hermannstadt, Szolnok-Doboka, Torda-Aranyos a Udvarhely a ve městech Klausenburg a Maros-Vásárhely.


Královský uherský četnický district č. 1 sestával z 8 křídelních velitelství a ty pak z 25 velitelství čet.


Křídelní velitelství se nacházela ve městech Klausenburg, Maros-Vásárhely, Kronstadt, Hermannstadt, Déva, Deés, Csik-Szereda a Nagy-Enyed.


Velitelství čet ve městech: Klausenburg, Mócs, Torda, Topánfalva; Maros-Vásárhely, Szász-Régen, Dicsö-Szent-Márton; Kronstadt, Sepsi-Szent György, Kézdi-Vásárhely; Hermannstadt, Mühlenbach, Fogaras; Déva, Hátzeg, Brád; Deés, Magyar-Lápos, Bistritz; Csik-Szereda, Gyergyó-Szent-Miklós, Székely-Udvarhely; Nagy-Enyed, Balázsfalva, Schäßburg.


Velitelství distriktu (Stabs-Station) se nacházelo v Kolozsváru (Klausenburg, Cluj-Napoca).



Velitelé:
od
1881 - major Ladislaus Tysóczky
1882 - major Ludwig svobodný pán Du Mont von Várhegy-Beaufort
1884 - major Andreas Patay von Baj
???? - podplukovník Andreas Patay von Baj
1893 - podplukovník Ludwig svobodný pán Földváry von Földvár
1894 - podplukovník Michael Pap von Kézdi-Vásárhely
1898 - podplukovník Carl Baboscsay von Kerekrét
???? - plukovník Carl Baboscsay von Kerekrét





Zdroj:
Wrede, Alphons - Semek, Anton: Geschichte der k. und k. Wehrmacht. Die Regimenter, Corps, Branchen und Anstalten von 1618 bis Ende des XIX. Jahrhunderts, V. Band, Wien 1903
URL : https://www.valka.cz/Cetnicky-distrikt-c-1-t110406#389062 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více