Pamětní odznak čs. partyzánské brigády Kanalenko

     
Název:
Name:
Pamětní odznak čs. partyzánské brigády Kanalenko -
Název v originále:
Original Name:
-
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1970
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
Dekorace v jednom stupni nošená na náprsní stuze -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Václav Měřička: Československá vyznamenání, VI. Část II. národní odboj
Dr. Zbyšek Svoboda: Pamětní odznaky domácího odboje (Výběrový katalog VHÚ Praha)
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-cs-partyzanske-brigady-Kanalenko-t110911#390013 Verze : 0
Pamětní odznak čs. partyzánské brigády Kanalenko



Mezi tak zvané partyzánské organizace nejasného původu a charakteru, v horším případě jednotky účelově postavené po ukončení bojů s cílem získat výhody bojovníků proti nacizmu patří bez jakékoliv pochybnosti i tak zvaná:
Partyzánská skupina Kanalenko.


Nejprve však jako připomenutí závěr pana Měřičky.


Partyzánská jednotka „KANALENKO“ byla zpravodajskou skupinou Rudé armády, která byla vysazena letecky v týlu nepřítele. Mimo úkolů zpravodajských působila i vojenský od 27. dubna l944 do 1. května roku 1945. Operovala v prostoru Opavy, Kysúc a v části okupovaného Polska.


Při pozorném čtení této informace narazíme na několik rozporů. Zpravodajská jednotka měla za úkol sbírat informace nikoliv působit jako klasická partyzánská jednotka. Působení v oblasti Polska je neprůkazné a není možno doložit. Při konzultaci s předním slovenským znalcem této problematiky Dr. Karáskem jsem byl upozorněn, že ani jemu se nepodařilo získat relevantní informace o této jednotce a nebude od věcí prohlásit,že by to mohla být jedna z tak zvaných poseudopartyzánských skupin, tedy tlupy zločinců, kteří v době SNP kradli, znásilňovali, vraždili a později se snažili začlenit do partyzánských jednotek, bohužel některým se to i podařilo. Právě v prostoru působení skupiny Kanalenko (Kysúce) několik takových pseudopartyzánských skupin skutečně operovalo.


Další znalec problematiky partyzánských jednotek v Československu, Ing. Alexander Klabnik mi na můj dotaz napsal:
„Již pan Měřička mně potvrdil, že tato jednotka vlastně neexistovala, ale do soupisu jsem byl nucen ji zařadit“ ( Proč asi?).


Ing. Klabnik dále připomíná,že jeho kolega, působící na MO měl v péči odbojáře, kteří splňovali podmínky § 255. Medaili měl uloženou v tresoru, ale více se k této problematice nevyjadřoval. Není bez zajímavosti, že v roce 1964 při velkolepé oslavě SNP v Banské Bystrici, při velké přehlídce skutečných, statečných bojovníků SNP o jednotce Kanalenko není nikde ani zmínka.
Je pravděpodobné, že tato jednotka byla vytvořena účelově, s využitím zajatců z řad Rudé armády skrývajících se na Slovensku, kteří by v případě, že neprokáži svoji odbojovou činnost byli v SSSR minimálně zavřeni v Gulagu. Je zcela pravděpodobné, že došlo k zneužití jejich postavení a vytvoření jednotky, která se nedala prověřit neb kdo by si v padesátých letech dovolil prověřovat odbojovou činnost ruských partyzánů a jejich českých a slovenských velitelů. Kdo by byl schopen pátrat v Polsku a doložit ( nedoložit) odbojovou činnost právě skupiny tohoto jména. Důstojník podobného jména v Ruské armádě nebyl dohledán.


Prostá a celkem i hnusná dekorace vyrobena snad z hliníku se poprvé objevuje v roce 1970 a zdá se, že jde o snahu prokázat svoji angažovanost v boji za osvobození Československa a věrnost „ rodné“ straně vedené s. Husákem. Dekorace vzniká v období tuhé normalizace a tak je celkem jasné, že někdo ze soudruhů chtěl prokázat svoji lásku k k vlastnímu korytu a zemí, kde včera již bylo předevčírem! ( SSSR)


Popis dekorace:
Pěticípá, 37 mm velká, červeně lakovaná hvězda s poměrně tupými hroty. Mezi hroty hvězdice nacházíme zlatě eloxované, ozdobné mezipaprsky. Ve středu této hvězdy je větší ( 22mm) medailon, který je stříbřité eloxován. V medailonu vidíme stylizovanou postavu partyzána, který v pravé ruce drží ruční granát a v levé ruce samopal sovětské výroby. Při okraji tohoto medailonu je rozložený nápis:
„ ČESKOSLOVENSKÁ PARTYZÁNSKÁ BRIGÁDA KANALENKO „


Zadní strana dekorace je hladká s nápisem:


„ MOR HO „ a letopočet „1945-1970 „
Pod nápisem je ještě smrková větvička.


K horními cípu dekorace je pevně napojeno tzv. ouško s kroužkem pro upevnění na stuhu. Stuha je 37 mm široká, pestrá, barevná- viz obrázek.



Literatura:


Václav Měřička: Československá vyznamenání, VI. Část II. národní odboj
Dr. Zbyšek Svoboda: Pamětní odznaky domácího odboje (Výběrový katalog VHÚ Praha)
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-cs-partyzanske-brigady-Kanalenko-t110911#390014 Verze : 0
Odznak skupiny „ Kanalenko“ byl dražen na Aurku a prodal se za částku 5100 Kč. Další dekorace této skupiny byla nabízena v Ostravě na Numismatické aukci. Lze konstatovat, že dekoraci in natura známe podrobně. Problém s historii skupiny však nadále přetrvává. Jistě existoval výsadek s důstojníkem, který se jmenoval Kanalenko, jak jsem byl upozorněn, toto jméno je pravděpodobně Ukrajinské, nikoliv ruské. Bohužel ani tato informace nám příliš nepomohla. Obracíme se tedy na naše čtenáře s prosbou o pomoc. Je možné, že v časopise „Hlas revoluce„ se (snad) nějaké informace mohou nacházet.
Obrázky skupiny Kanalenko jsou ze sbírky Dr. Martina Karáska a je zde zajímavá etuje (krabička) v které byla dekorace uložena. Na vnitřní straně etuje je nápis:


„Historická skupiny čs.Partyzánské brigády „KANALENKO“ se sídlem Ostrava-Poruba nám. B. Němcové 664“.


Prosím pány kolegy z Ostravy, zda by nám nemohli zjistit něco bližšího jednak o této adrese, případně o dekoraci a její historii. Každá informace nám pomůže.


Adresa: lfslfs@atlas.cz.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-cs-partyzanske-brigady-Kanalenko-t110911#403342 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více