Lotyšský střelecký pluk

     
Název:
Name:
Lotyšský střelecký pluk -
Název v originále:
Original Name:
-
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.RRRR
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
Nestrukturováno -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
-
URL : https://www.valka.cz/Lotyssky-strelecky-pluk-t111658#391589 Verze : 0
Lotyšský střelecký pluk


Elitní vojáci Lotyšského střeleckého pluku byli v carské armádě pojmem statečného a vzorně úkoly plnícího vojáka. Zároveň však příslušníci lotyšských jednotek byli i mezi prvními kdo přebírá bolševismus za svoji ideologii i program. Jednotka se doplňovala převážně z oblasti „Pobaltí„ a vojáci vynikali houževnatosti a odvahou .


Pluk však neměl svůj čestný plukovní odznak a teprve v roce 1917 (není znám přesný datum) je založen viditelný odznak, který byl vojáky krátce nošen na carské uniformě .


Popis odznaku:

Odznak má podobu kulatého věnce, který je tvořen ze smrkových větviček a dubových listů. (V ruské literatuře je mnohdy popisován jako věneček z vavřínu a dubu). Na tento věneček je položená hvězdice s rudě smaltovaným středním štítkem v kterém jsou písmena v azbuce a latince: L.S.P. ( Lotyšský střelecký pluk ). Štít i hvězdici protíná obnažený meč hrotem směřujícím doprava nahoru. Meč je evropského typu.
Odznak je zajímavý a snaží se přizpůsobit zvyklostem i podobě běžných čestných plukovních odznaků ruských pluků.


Odznak má velikost 47 mm a je vyráběn ze zlaceného stříbra, ale i bronzu a bílého kovu. Velikost odznaku 47 mm x 37 mm.


Odznka pro mužstvo, kde v převýšení chybí carská orlice je úprava odznaku po únorové revoluci a svržení cara. Tento typ se používal v období Prozatímní vlády 1917.
Lotyšský střelecký pluk - Oficielní úprava. Rudí střelci.

Oficielní úprava. Rudí střelci.
URL : https://www.valka.cz/Lotyssky-strelecky-pluk-t111658#377498 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více