11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku

Severovýchodním Japonskem otřáslo zemětřesení o síle 8,9. Pobřeží smetla až desetimetrová tsunami. Lze očekávát masivní nasazení ozbrojených sil do záchranných operací.


Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393409 Verze : 0
Z online zpravodajství idnes.cz:
časy v SEČ


Pátek 11. března 2011
07:00
Japonsko zasáhlo zemětřesení. Podle prvních zpráv mělo sílu 7,9. Pro severovýchod země bylo vydáno varování před přívalovou vlnou tsunami.
07:40
Varování před tsunami bylo kromě Japonska vydáno také pro souostroví Severní Mariany, Filipíny, Rusko, Tchaj-wan, ostrov Guam, Marshallovy ostrovy, Indonésii, Papuu-Novou Guineu, Nauru, Mikronésii a Havajské ostrovy.
09:16
Japonská vláda posílá do postižených oblastí armádu. Premiér dále uvedl, že jaderné elektrárny na severu země nejsou poškozeny a nedochází k úniku radiace.
09:36
Otřesy země o síle 8,9, které dnes postihly sever Japonska, jsou vůbec největším zemětřesením, které zemi postihlo za posledních 140 let, uvedla agentura Reuters. Následná vlna tsunami měla místy až deset metrů.
10:08
Některé země evakuují kvůli vlně tsunami obyvatele pobřežních oblastí. Rusko evakuovalo asi 11 tisíc lidí z ostrova Sachalin a okolí. Evakuace provádí i Havaj a další země.
10:52
Varování před vlnou tsunami už vyhlásily i Spojené státy pro celé své západní pobřeží. Na ničivou vlnu se připravuje takřka celý Pacifik.
12:18
Americký prezident Barack Obama projevil s Japonci soustrast. Spojené státy jsou připraveny pomoci s obnovou země, řekl dle televize CNN.
12:22
Japonsko vyhlásilo výjimečný stav v jaderné elektrárně Fukušima severu země poté, co došlo k závadě na chladícím zařízení, oznámila agentura AP. Úřady tvrdí, že nedošlo k radiaci a výjimečný stav je preventivní.
12:38
Americké námořnictvo povolilo kvůli uzavření některých letišť v Japonsku přistávat dopravním letadlům na své základně Atsugi, která leží jihozápadně od Tokia.
13:24
Požár v jaderné elektrárně Onagava se podařilo uhasit, hlásí japonské úřady. Vlna tsunami mezitím dorazila k severovýchodu Indonésie, byla ale pouze půl metru vysoká, uvedla televize BBC na svém webu. Zda napáchala nějaké škody, zatím není jasné.
13:47
Jedním z prvních, kdo postižené zemi nabídl pomoc, byl americký prezident Barack Obama a OSN, která už ráno uvedla do pohotovosti 40 záchranných týmů (z dostupných informací není jasné, zda už do asijské země neodletěly). Kromě toho Jižní Korea posílá do Japonska 40 záchranářů, kteří už čekají ve vládním letadle na povolení k odletu, hlásí agentura Reuters. Pomoc nabídl také ruský prezident Dmitrij Medveděv a připraveni jsou i čínští záchranáři. Thajsko už dalo dohromady asi 165 tisíc amerických dolarů na humanitární pomoc a další peníze ještě zváží po vyčíslení škod, uvedla agentura Reuters.
14:46
Japonská policie oznámila, že na severovýchodním pobřeží objevila 200 až 300 těl. Bylo to na pláži blízko města Sendaj, kde vybuchly velké petrochemické závody. Podle televize NHK se oběti utopily.
15:26
Japonsko požádalo o pomoc Spojené státy, které mají v zemi asi 47 tisíc vojáků.
19:53
Situace v jaderné elektrárně Fukušima, kde selhal chladicí systém, se podle všeho zhoršuje. Podle AP se Japonci chystají upustit radioaktivní páru, aby uvolnili tlak. Inženýři se mezitím snaží chlazení reaktoru opravit. Úřady současně podle CNN připustily, že radiace může uniknout.
22:33
Japonský premiér Naoto Kan oznámil evakuaci obyvatel, kteří žijí ve vzdálenosti do 10 kilometrů od jaderné elektrárny Fukušima. Dosud své domovy muselo opustit na tři tisíce lidí z rozsahu 3 kilometrů.
23:21
Japonská vláda nasadila do humanitární akce stovky lodí a letadel.


Sobota 12. března 2011
03:09
Premiér Nového Zélandu John Key prohlásil, že do Japonska vyšle tým 48 záchranářů, uvedla BBC. Samotný Nový Zéland nedávno poničilo zemětřesení, které zasáhlo město Christchurch. "Vyrazíme během 24 až 48 hodin. Chceme nabídnout vše, co můžeme," řekl Key.
06:47
Japonsko odvolalo varování před tsunami pro většinu svého pobřeží. Největší drama se nyní zřejmě odehrává v poškozených jaderných elektrárnách v prefektuře Fukušima. Od obou úřady evakuvaly civilisty, kvůli selhání chladicího okruhu se přehřívají reaktory. V elektrárně Fukušima I se podle Japonců taví či už roztavily palivové tyče, radiace v kontrolní místnosti tisícinásobně překračuje běžnou hodnotu. Technici zde upouštějí radioaktivní páru, aby snížili tlak v reaktoru.
07:34
Počet obětí podle AFP stoupl na 700. Celkem zemřelo nebo je nezvěstných až 1 400 lidí, uvedla japonská policie.
08:48
Podle Japonské jaderné a průmyslové agentury uniklo do okolí jaderné elektrárny Fukušima radioaktivní cesium. Pravděpodobně se to stalo kvůli tavení palivových tyčí.
08:51
Bez proudu je až 6 milionů domácností. Více než jeden milion lidí nemá vodu.
08:57
Podle AFP se z jaderné elektrárny Fukušima ozval výbuch. Záběry japonské televize ukazují nad zařízením bílý oblak. Několik lidí se zranilo.



Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393412 Verze : 0
Americkou letadlovou loď USS George Washington zastihlo zemětřesení v japonském přístavu Yokosuka. Plavidlo bylo zemětřesením odsunuto od mola, ale beze škod.


Zdroj:
www.stripes.com



Přehled situace amerických ozbrojených sil:
+ U.S. letecká základna Misawa byla částečně evakuována
+ U.S. letecká základna Yokota přijímá civilní letouny místo poškozeného mezinárodního letiště Tokio-Narita
+ na U.S. námořní základně Yokosuka omezen provoz, vyhlášen poplach před tsunami
+ U.S. námořní základna Sasebo vyvázla beze škod
+ částečně evakuovány některé U.S. základny na Okinawě
+ na Havaji očekávána tsunami ve 3 hodiny ráno tamního času
+ U.S. 7. flotila přemisťuje svá plavidla pro případ záchranných operací. Vlajková loď USS Blue Ridge, která ráno připlula do Singapuru, je nakládána záchrannou výstrojí a připravována k vyplutí v sobotu ráno. Vrtulníková výsadková loď USS Essex s 31st Marine Expeditionary Unit na palubě, která ráno připula do Kota Kinabalu v Malajsii, se připravuje k návratu do Japonska ještě v pátek večer.


Zdroj:
www.stripes.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393419 Verze : 0
Problém nastal v jaderné elektrárně Fukušima, prefektura Fukušima (37°19'4"N 141°1'20"E). U všech jaderných elektráren včetně této sice zapracovaly ochranné mechanismy, které zajišťují zastavení činnosti reaktoru, tady navíc selhal chladicí systém a musel být aktivován náhradní. V reaktoru také stoupá tlak.


Z okolí elektrárny je evakuováno 2800 až 3000 lidí (zdroje se v počtu evakuovaných liší).


Některé zdroje dokonce uvádějí, že došlo k úniku radiace. Je-li ale tato informace pravdivá nejsem schopen určit.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393478 Verze : 0
Japonská jaderná elektrárna Fukušima, prefektura Fukušima hlásí po ranním zemětřesení vážné problémy. Úřady evakuovaly obyvatele z jejího okolí a po otřesech půdy odstavily reaktor kvůli nefunkčnímu chladicímu zařízení. Úroveň záření je údajně až tisícinásobně větší, než je obvyklé.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz



Vlna tsunami, kterou vyvolalo zemětřesení o síle bezmála devíti stupňů u Japonska, ohrožuje celou oblast Tichého oceánu od Kamčatky až po břehy USA. Kolem některých pacifických ostrovů a také kolem Nového Zélandu a Austrálie už prošla, aniž by způsobila větší škody. Její výška byla vesměs menší, než se čekalo.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393489 Verze : 0
Pro základní orientaci, v médiích se objevily zprávy o třech poškozených japonských jaderných elektrárnách:

Onagawa - po zemětřesení vypukl požár v sekci turbín, který byl uhašen; další zprávy nejsou
en.wikipedia.org

Fukushima Daiichi (či Fukushima I) - kritická havárie chladícího systému, právě o ní je nejvíce referováno
en.wikipedia.org

Fukushima Daini (či Fukushima II) - druhá poškozená elektrárna v prefektuře Fukušima, rovněž poškozen chladící systém
en.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393498 Verze : 0
V elektrárně Fukushima I (Daiichi), prefektura Fukušima došlo ke zhoršení situace, média hovoří o výbuchu v areálu elektrárny či u ní, několika raněných, bílém kouři nad zařízením.


Zdroj:
www.bbc.co.uk



Citace :

0828: Japan's NHK TV showing before and after pictures of the Fukushima-Daiichi plant. It appears to show that the outer structure of one of four buildings at the plant is no longer there.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393502 Verze : 0
09:45 - před několika minutami se jedna z budov elektrárny Fukušima I, prefektura Fukušima, po výbuchu zřítila.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393503 Verze : 0
10:02 - Poškozeno 5 bloků ve dvou elektrárnách, v Japonsku vyhlášen signál "Jaderné nebezpečí"
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393506 Verze : 0
Na záběrech BBC z Jamamota, v prefektuře Mijagi, je vidět zasahující vrtulník Mitsubishi UH-60JA japonských sil sebeobrany, zachraňující lidi ze zatopených oblastí.


Zdroj: www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393516 Verze : 0
Shrnutí situace v češtině na idnes:


Z japonské jaderné elektrárny Fukušima I, prefektura Fukušima, která hlásí problémy kvůli poruše chladicího systému, se ozvala exploze a objevil se nad ní kouř. Spadla při tom jedna z budov reaktoru a zranili se čtyři lidé. Zatím není jasné, co přesně se stalo.


V odkazu i videozáznam exploze a fotografie.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393524 Verze : 0
Japonská vláda potvrdila, že z poškozeného reaktoru uniká radiace. Evakuační zóna rozšířena na 20 km. Vážná až kritická situace přetrvává u dalších čtyř reaktorů obou elektráren ve Fukušimě, prefektura Fukušima.


Zdroje: BBC, CNN, iDnes
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393531 Verze : 0
Japonští činitelé potvrdili únik radiace v jaderné elektrárně Fukušima-Daiči, prefektura Fukušima, která byla zasažena zemětřesením a následnou vlnou tsunami. Japonci potvrdili, že několik palivových tyčí bylo obnaženo po selhání chladícího systému. V elektrárně došlo v sobotu k výbuchu, jenž strhly několik zdí a z místa stoupá bílý kouř.


Více zde: www.foxnews.com




Tady search.japantimes.co.jp pro změnu píšou, že k úniku radiace nedošlo, nicméně že jeden reaktor se nedaří ochladit.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393534 Verze : 0
Mluvčí japonské vlády potvrdil, že plášť reaktoru nebyl poškozen a že úroveň radiace poklesla. Z vládních komentářů je nyní dle BBC jasné, že byla opravdu zničena budova, v níž byl umístěn reaktor (pozn. Jožka: Unit 1). Výbuch byl pravděpodobně způsoben vodní párou, která tvořila součást (nouzového) chladícího procesu. K výbuchu tedy došlo mimo samotný reaktor.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
news.blogs.cnn.com
zpravy.idnes.cz

Podle japonských médií stoupl počet mrtvých na 1 300.

Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393540 Verze : 0
Japonský jaderný agent zhodnotil incident v japonské jaderné elektrárně Fukušima I číslem 4 na Mezinárodní stupnici nukleárních událostí. Černobylská katastrofa z roku 1986 se označovala číslem 7, havárie v Three Mile Island 1979 měla číslo 5. Americký jaderný expert Joseph Cirincione řekl CNN: "Stále nevíme zásadní věc, jestli jsou na reaktoru nějaké strukturální škody, které by mohly způsobit roztavení aktivní hmoty."

Fukušimu zasáhl nový otřes o síle 6,0, uvádí stanice NHK. Ze severu Japonska bylo evakuováno už více než 300 tisíc lidí. Nejméně tři lidé z evakuované oblasti byli podle agentury Kjódó vystaveni radiaci. Podstoupit dekontaminaci nicméně nemuseli, protože zvýšená úroveň radiace byla naměřena jen na jejich oblečení. Armádní vozidla přivážejí do evakuačních oblastí na jihu zásoby vody, velké elektrické generátory a benzin.

Pětičlenný záchrannářský tým z Jižní Koreje dorazil do Japonska - podle agentury Kyodo je to první mezinárodní tým, který dorazil. Americké námořnictvo vykládá pomoc v Singapuru. Krátce nato vyrazí dodávky do Japonska, uvádí stanice NHK. Ruský premiér Vladimir Putin řekl, že Rusko může Japonsku poskytnout své zásoby zkapalněného zemního plynu z ostrova Sachalin, pokud to bude potřeba.

Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393591 Verze : 0
cca 19:00 SEČ
Japonsko oficiálně požádalo Rusko o zvýšení dodávek energií, konkrétně zemního plynu a ropy.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393601 Verze : 0
Vliv zemětřesení v Japonsku na zeměkouli


Richard S. Gross, geofyzik, specialista NASA JPL (Jet Propulsion laboratory - Laboratoř reaktivních pohybů), provedl předběžné výpočty vlivu zemětřesení v Japonsku na zeměkouli jako celek (jedná se o ten první otřes síly 8,9 stupně).


Vypočítal, že pozemský den se vlivem zemětřesení zkrátil o 1,6 mikrosekundy a zemská osa na úrovni zemského povrchu pohnula o 15 cm (jiné zdroje uvádí 25 cm, nevím kdo od koho to špatně opsal, ale původní zdroj nemohu najít a na NASA to není).


Dále se podle U.S. Geological Survey hlavní japonský ostrov posunul o 2,4 m.


Podle Pacific Tsunami Warning Center byla síla zemětřesení 9,1 stupně.


Zdroje (je jich hodně, ale aspoň něco):
cs.astronomy.com
nnm.ru
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393608 Verze : 0
Časový průběh a epicentra hlavních otřesů


Na níže uvedeném místě jsem našel tuto mapku, která mne velmi překvapila. Vyplývá z ní, že hlavních otřesů bylo 5, první (a taky nejsilnější - 8,9) nastal v 08:46 MSK(Japan Standard Time), poslední v 09:25 MSK.


Pobřeží označené červeně zasáhla vlna s výškou 3 m a více, pobřeží označené žlutě vlna s výškou do 2 m.



Zdroj: RIA Novosti



Pozn FCH: údaj o času je MSK (Moskevský čas) = UTC+3 hodiny, protože zdroj obrázku je ruská tisková agentura. Japan Standard Time (JST) = UTC+9 hodin. Více v tématu Časová pásma.

11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Japonsko 2011/03/11 okolo 09:00 MSK

Japonsko 2011/03/11 okolo 09:00 MSK
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393610 Verze : 0
Rozmístění jaderných elektráren v Japonsku


Tento obrázek je opět převzat z RIA Novosti a protože se jednak nechce přepisovat ruštinu na češtinu přímo v obrázku, druhak by to trvalo dlouho, zde máte překlad:


V Japonsku je 19 jaderných elektráren s 55 jadernými reaktory, které vyrábí 29,3% elektrické energie.


Do roku 2040 mají jaderné elektrárny (dále JE) pokrýt 40% celkové spotřeby elektrické energie v Japonsku.


K JE Onagava:
Následkem zemětřesení vznikl požár, který poškodil turbínu


K JE Fukušima-1:
Následkem vypnutí systému chlazení pod svrchním pláštěm budovy nad samotným reaktorem bloku číslo 1 došlo ke koncentraci plynů. Ráno 12.března došlo k výbuchu tohoto plynu, který zničil stěnu budovy reaktoru.


Popis bloku číslo 1:
Výkon 439 MW
Spuštěn v roce 1971


Pod tímto obrázkem je napsáno, že v okruhu 10 km od JE Fukušima-1 a Fukušima-2 byla provedena evakuace (autor to kresli v době, kdy ještě nebyla zahájena evakuace v okruhu 20 km okolo Fukušima-1)



K vlastní mapce:
- červeným číslem je udáván celkový výkon JE v GW
- velkými značkami jsou 4 elektrárny (Onagava, Fukušima-1, Fukušima-2 a Tokaj), které se automatoicky vypnuly následkem zemětřesení (v překladu jako JEa)
- malými značkami jsou označeny ostatní elektrárny (v překladu jako JE)
- malými černými body jsou označena velká města (v překladu jako m.)
- o. a jménem jsou názvy ostrovů
- seznam českého překladu jde shora dolů, pokud jsou na stejné výšce dva názvy, tak zleva doprava


o. Hokkaido
m. Sapporo
JE Tomari
JE Higasidori
JEa Onagava
JEa Fukušima-1
JEa Fukušima-2
JE Kasivadzaki Kariva
JEa Tokaj
m. Tokio
JE Sika
JE Monžu
JE Hamaoka
JE Cugura
m. Nagoja
JE Fugen
JE Mihama
JE Ohi
JE Takahama
m. Osaka
o. Honšú
JE Šimane
o. Šikoku
m. Hirošima
JE Ikata
m. Kitakjhúšú
o. Kjúšú
JE Genkaj
JE Sendai



Zdroj: RIA Novosti
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Rozmístění jaderných elektráren v Japonsku

Rozmístění jaderných elektráren v Japonsku
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393622 Verze : 0
Mezinárodní agentura pro atomovou energii oznámila, že míra radioaktivity blízko jaderné elektrárny Fukušima 1. poklesla. Agentura dále potvrdila, že ochrana nádrže (kontejneru) nebyla ranním výbuchem porušená.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393623 Verze : 0
U reaktoru č. 3 ve Fukušimě, prefektura Fukušima, přestal fungovat nouzový chladící systém.


Citace :

Reuters: The emergency cooling system is no longer functioning at the Fukushima No. 3 reactor, an official from Japan's Nuclear and Industrial Safety Agency has told journalists.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393634 Verze : 0
Japonská TEPCO oznámila, že se k omezení škod na reaktoru č. 1 pokusí o injektáž směsí mořské vody a boru. Injektáž začne v 8:20 tamního času. Operace je schválena Japonskou jadernou bezpečnostní agenturou.


Citace :

As a countermeasure to limit damage to the reactor core, TEPCO proposed that sea water mixed with boron be injected into the primary containment vessel. This measure was approved by Japan's Nuclear and Industrial Safety Agency and the injection procedure began at 8:20 p.m. local Japan time.



Počet lidí vystavených radiaci v blízkosti Fukušima 1, prefektura Fukušima, může být 160. Devět lidí nese známky možného ozáření.


Citace :

The number of people exposed to radiation near Fukushima No. 1 nuclear plant could reach 160, an official from the Japan Nuclear and Industrial Safety Agency has said. Nine people have shown signs of possible exposure.



Zdroje:
news.blogs.cnn.com
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393639 Verze : 0
U.S. Navy u japonských břehů nasadí letadlovou loď USS Ronald Reagan, bude sloužit jako základna pro doplňování paliva záchranným vrtulníkům.

Citace :

More on the USS Ronald Reagan, an aircraft carrier that is off the Japanese coast. With a 3,200-strong crew and 2,480 air personnel on board, the US military says it will serve as a platform for refuelling Japanese and other helicopters involved in rescue efforts onshore.


Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393640 Verze : 0
Dle vyjádření U.S. prezidenta Obamy mají USA v japonských vodách jednu letadlovou loď, další je na cestě a jiná loď míří k Marianám, kde bude připravena k pomoci dle potřeby.

Citace :

"We currently have an aircraft carrier in Japan and another is on its way," he said at the news conference. "We also have a ship en route to the Marianas Islands to assist as needed."

Mluvčí Pentagonu oznámil, že U.S. Forces Japan tvoří 38 000 vojáků, 43 000 rodinných příslušníků a 5 000 civilních zaměstnanců DoD.

Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246423

**********
USAF oznámilo, že jeho Air Mobility Command je připraveno pro zásah v Japonsku. Početné letouny z různých základen AMC byly uvedeny do pohotovosti. Připraveny k zásahu jsou transportní i tankovací letouny. Plánování a řízení mise má na starosti Tanker Airlift Control Center, které řídí flotilu 1300 letounů v misích po celém světě.

Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246489

**********
Základna Misawa AB utrpěla menší škody, jsou hlášena lehčí strukturální poškození některých budov a ztráta energie.

Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246475

**********
Na základnu Yokota AB bylo v pátek přesměrováno celkem 11 letounů s asi 500 pasažéry. O ty se starali dobrovolníci z řad U.S. Červeného kříže a skautů.

Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246305
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393642 Verze : 0
00:18 Američtí jaderní experti varují, že pumpování mořské vody k ochlazení zasaženého japonského reaktoru je "aktem zoufalství", který může být předzvěstí katastrofy na úrovni Černobylu (AFP)


Citace :

2318: US nuclear experts warn that pumping sea water to cool a quake-hit Japanese nuclear reactor is an "act of desperation" that may foreshadow a Chernobyl-like disaster, AFP reports.

23.52 - Reuters: operátoři připravují vypuštění radioaktivní páry z reaktoru č. 3 jaderné elektrárny Fukušima 1 (Daiiči), prefektura Fukušima, poté, co tam selhal chladící systém.


Citace :

22.52 - Reuters: Operators are preparing to release radioactive steam from the number three reactor at Fukushima No. 1 plant, after the cooling system failed there.



Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393643 Verze : 0
Mluvčí U.S. Navy sdělil BBC, že 7. flotila se již zapojila do záchranných operací na moři. Tři americké torpédoborce se připojily ke dvěma plavidlům ze svazu kolem letadlové lodě USS Ronald Reagan, prohledávají moře s pozůstatky splavené zeminy a pátrají po přeživších, lidských ostatcích i troskách.

Zdroj:
www.bbc.co.uk


EDIT: Mluvčí U.S. Forces Japan sdělil CNN, že USS Ronald Reagan dorazila z vod severně od ostrova Honšú a je operační, připravena k záchranným pracem.

Zdroj:
news.blogs.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393645 Verze : 0
Jaderná situace dle iDnes (časy v SEČ)
03:08
Ostře sledovaná úroveň radiace kolem poškozené elektrárny Fukušima 1 stoupá. Japonští energetici o tom informovali vládu. Pro lidské zdraví by nicméně úroveň radiace neměla představovat vážnou hrozbu, civilisté jsou navíc z oblasti evakuováni. Technici upouštějí z reaktoru, kterému nefunguje chlazení, radioaktivní páru.
07:45
Chlazení selhalo dohromady u šesti reaktorů fukušimských jaderných elektráren, píše agentura Kjódo. U bloku Fukušimy 1, který vybuchl, naměřili ráno japonského času hodinovou dávku radiace 1 024 mikrosievertů. Přípustná hodnota je 500 za hodinu, v další hodině ale už dávka klesla na 70 mikrosievertů.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393652 Verze : 0
Hrozí exploze u reaktoru č. 3 elektrárny Fukushima I Daiichi, prefektura Fukušima.



Citace :

0640: That's the No 3 reactor at risk of an explosion, AFP makes clear in an update.
0638: The Japanese government is warning of the risk of another reactor explosion at the Fukushima plant - AFP.



Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393653 Verze : 0
Zpráva CNN: dle japonských vládních činitelů existuje u dvou reaktorů ve Fukušimě I (č. 1 a č. 3) možnost meltdownu.

Citace :

Japanese authorities are operating on the presumption that possible meltdowns are under way at two nuclear reactors, a government official said Sunday, adding that there have been no indications yet of hazardous emissions of radioactive material into the atmosphere.

Zdroj:
www.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393654 Verze : 0
Podle policejního velitele v prefektuře Mijagi přesáhne počet obětí jen na tomto území 10 tisíc. Mijagi byla nejhůře zasažena zemětřesením a přívalovou vlnou tsunami.


Evakuovaných lidí je podle různých zdrojů 300 až 400 tisíc.


Dorazily záchranné týmy z Evropy. Na letišti Tokio-Narita přistálo čtyřicet záchranářů z Německa s patnácti tunami vybavení a třemi psy. Kromě nich také přistálo 25 Švýcarů - včetně architektů - s devíti psy. Tokio dostalo nabídku na pomoc od 69 zemí, včetně nedávno zemětřesením zasaženého Nového Zélandu.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393655 Verze : 0
Podrobnější informace o jaderné elektrárně Fukušima -I, prefektura Fukušima


Fukushima I - 1 General Electric Mark I BWR / 439MW / březen 1971
Fukushima I - 2 General Electric Mark I BWR / 760 MW / červenec 1974
Fukushima I - 3 General Electric Mark I BWR / 760 MW / březen 1976
Fukushima I - 4 General Electric Mark I BWR / 760 MW / říjen 1978
Fukushima I - 5 General Electric Mark I BWR / 760 MW / duben 1978
Fukushima I - 6 General Electric Mark II BWR / 1067 MW / říjen 1979


Údaje jsou v pořadí číslo bloku / výrobce a typ reaktoru / výkon / datum spuštění



Zdroj: Nuclear information and resource service - www.nirs.org
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393656 Verze : 0
Do třetího reaktoru elektrárny Fukušima I byla zavedena ventilace, aby se snížilo napětí v uvnitř ochranného štítu, uvedl úředník japonské vlády. Premiér Kan požádal šéfa společnosti Toshiba, která vyrobila reaktory pro poškozenou elektrárnu, aby udělal vše pro to, aby problémy v elektrárně ustaly.

Japonští meteorologové varují před dalšími otřesy a před dalšími vlnami tsunami. Ty by mohly přijít v dalších dnech. Zemětřesení by přitom mohlo dosáhnout až síly 7,0.

Zdroj:
zpravy.idnes.cz


Souhrn událostí ve Fukušimě na CNN.

Citace :

Later Sunday, a spokesman for Japan's prime minister repeated that assertion and said he would not describe what was occurring in the reactors as a "meltdown". "The situation is under control. ....We have been succeeding in lowering pressure inside the containment vessel," spokesman Noriyuki Shikata said.

edition.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393682 Verze : 0
Jen pro info, BWR znamená Boiling Water Reactor, tedy horkovodní reaktor. Na rozdíl od reaktorů používaných například u nás, je reaktor jednookruhový, tedy pára ohřátá přímo v reaktoru roztáčí turbínu (u tlakovodních reaktorů PWR/VVER je horká voda v prvním okruhu a ohřívá výměníkem vodu v okruhu druhém, kde vzniká teprve pára a ta roztáčí turbínu). Těchto reaktorů je cca 20% z instalovaných. Moderátorem u obou typů je samozřejmě běžná voda v chladícím okruhu.


zdroj : http://en.wikipedia.org/wiki/Boiling_water_reactor
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393683 Verze : 0
Erupce sopky
Na jihozápadě Japonska vybuchla sopka Shinmoedake. Svědci uvedli pro server AGI News, že vidí prach a výbuchy. Sopka byla nečinná 52 let, probudila se až loni v lednu a poté opět letos 1. března. Úřady vyhlásily pohotovost 3. stupně (z pěti) a zablokovaly k vulkánu přístup. Není jasné, jestli erupce souvisí s pátečním zemětřesením.

Pohotovost v elektrárně Onagawa
Japonci vyhlásili pohotovost v druhé jaderné elektrárně. Onagawská elektrárna v prefektuře Mijagi vyhlásila nejnižší stupeň poplachu proto, že měření ukázala v okolí vyšší, než jsou povolené hodnoty radiaktivity, píše BBC. Menší problémy tu přitom byly už v pátek, ale ty se podařilo odstranit (Pozn. Jožka: těmi menšími problémy je asi míněn požár v sekci turbín).
EDIT: Stupeň radiace v okolí elektrárny Onagawa je 700krát vyšší než normálně, ale stále je nízká, uvedla Tohukská elektrárenská společnost. Japonská jaderná a průmyslová agentura odmítla, že by mohl reaktor vybouchnout.

Fukushima I (Daiichi) - kolabuje chlazení u třetího reaktoru (č. 2)
Japonští energetici se chystají do druhého reaktoru jaderné elektrárny Fukušima I pustit mořskou vodu. Ta už ochlazuje dva sousední reaktory. Mluvčí japonské vlády Yukio Edano dále potvrdil, že se úřady snaží snížit tlak ve třetím reaktoru jaderné elektrárny Fukušima. Připustil, že hrozí exploze. Tlak zatím není na kritických hodnotách, ale může dál stoupat.

Záchrana trosečníka z moře
Začínají se objevovat první dramatické příběhy záchrany. Japonský torpédoborec například nedaleko Fukušimy vylovil z moře šedesátiletého muže, který plul na kusu střechy a mával vlastnoručně vyrobeným rudým praporem.

Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393721 Verze : 0
Radiace u onagawské elektrárny je zřejmě způsobená včerejší vodíkovou explozí v elektrárně Fukušima I, při které mohly radioaktivní částice uniknout, uvedla Japonská jaderná a průmyslová bezpečnostní agentura.

Zdroj:
zpravy.idnes.cz


EDIT:
22:40 - Stupeň radiace v pásmu v blízkosti jaderné elektrárny Onagawa je opět v normálu, uvedly japonské úřady.

Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393733 Verze : 0
Přestala pracovat pumpa chladícího systému reaktoru jaderné elektrárny Tokai v prefektuře Ibaraki. Elektrárna Tōkai II má jeden reaktor typu BWR o výkonu 1060 MW, spuštěn 28.11.1978.

Citace :

1606: A pump within the cooling system of one of the reactors at the Tokai nuclear power plant has stopped working, according to the Kyodo news agency. The plant is located in the Naka district of the central prefecture of Ibaraki, and is operated by the Japan Atomic Power Company.

Dle sdělení japonského jaderného experta Masashi Gotoa je situace u reaktoru č. 3 elektrárny Fukušima 1 riskantnější než u reaktoru č. 1 z důvodu užití odlišného typu paliva. Tzv. palivo Mox je směsí oxidů plutonia a uranu. Následky případné havárie mohou být až dvojnásobné.

Citace :

Mr Goto calculated that because Reactor No 3 at Fukushima-Daiichi - where pressure is rising and there is a risk of an explosion - used a type of fuel known as Mox, a mixture of plutonium oxide and uranium oxide, the radioactive fallout from any meltdown might be twice as bad.

Japonská meteorologická agentura snížila stupeň varování před tsunami.

Zdroje:
www.bbc.co.uk
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393739 Verze : 0
Doufám, že tenhle příspěvek není v rozporu s pravidly, ale podle mne by se to zde mělo objevit:



České charitativní sbírky na pomoc Japonsku:
(stav k 13.03.2011)


Armáda spásy
* Dárcovská SMS ve tvaru DMS_ARMADASPASY na číslo 87777
* účet 475 335 533/0300, VS 222


Adra
* Dárcovská SMS ve tvaru DMS_ADRA na číslo 87777


Český červený kříž
* Účet 222826/5500, VS 999


Zdroj:
www.ct24.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393754 Verze : 0
Upřesnění k elektrárně Tokai: provozovatel elektrárny oznámil úřadům prefektury Ibaraki, že přestala pracovat jedna ze dvou pump, druhá pumpa pracuje normálně a nejsou zde problémy s chlazením reaktoru.

Citace :

More on the Tokai nuclear power plant: A report submitted to the Ibaraki prefectural government by the Japan Atomic Power Company said that one of the two pumps being used to cool the water of a suppression pool for the plant's nuclear reactor had stopped working, according to the Kyodo news agency. However, the other pump was still working and there was no problem with cooling the reactor, the prefectural government said. All control rods were set in completely at the reactor, it added.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393755 Verze : 0
Osm plavidel U.S. Navy, která se zapojila či zapojí do záchranných prací v Japonsku:

letadlová loď USS Ronald Reagan (CVN 76)
křižník USS Chancellorsville (CG 62)
torpédoborec USS Preble (DDG 88)
(aktuální pozice u pobřeží prefektury Miyagi)

vrtulníková výsadková loď USS Essex (LHD 2) - v Malajsii
výsadková doková loď USS Harpers Ferry (LSD 49)
výsadková doková loď USS Germantown (LSD 42)
(všechny lodě se mají setkat u Tokia)

výsadková doková loď USS Tortuga (LSD 46)
(opustila přístav Sasebo v jižním Japonsku k nalodění těžkých vrtulníků MH-53)

velitelská loď USS Blue Ridge (LCC 19) - vlajková loď 7. flotily, v Singapuru
(k Japonsku dorazí 18. března).

Zdroj:
www.navytimes.com
www.navy.mil
http://www3.nhk.or.jp/daily/english/13_03.html
thehill.com

*****
U.S. Navy má v japonských vodách další plavidla, která jsou nasazena:

zásobovací loď USNS Bridge (T-AOE-10) - operuje s letadlovou lodí USS Ronald Reagan

torpédoborec USS Fitzgerald (DDG 62)
torpédoborec USS John S. McCain (DDG 56)
torpédoborec USS McCampbell (DDG 85)
torpédoborec USS Curtis Wilbur (DDG 54)
(torpédoborce operují u pobřeží prefektury Miyagi a pomáhají Japoncům s pátráním na moři)

V neděli ráno vyplul z Jokosuky i torpédoborec USS Mustin (DDG 89), aby posílil předchozí čtyři plavidla u pobřeží Miyagi.

Zdroj:
www.stripes.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393766 Verze : 0
V jaderné elektrárně Fukušima I byly opět překročeny limity záření.

Citace :

2227: Radiation levels at Fukushima 1 nuclear plant have again topped legal limits, Kyodo News network says.

Hlavní sekretář japonské vlády uvedl, že reaktor č. 3 může být deformován kvůli přehřátí.

Citace :

The No. 3 reactor at the Fukushima No. 1 plant may have been deformed due to overheating, Chief Cabinet Secretary Yuko Edano said.

Zdroje:
www.bbc.co.uk
in.ibtimes.com


Situace se snad zlepšila (?) u elektrárny Fukušima II - Daini, neboť ohlášené nouzové ventilace nebyly dle Mezinárodní agentury pro atomovou energii až dosud provedeny.

Citace :

There were reports that there were pressure venting actions at a third nuclear plant -- Fukushima Daini, a different facility in the same prefecture as the Daiichi plant. But the International Atomic Energy Agency said such precautions had not taken place at the three reactors there, adding that a fourth reactor was in a safe, cold shutdown.

Zdroj:
edition.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393805 Verze : 0
Experti oslovení agenturou Reuters oznámili, že pumpování mořské vody do reaktorů ve Fukušimě I úspěšně brání plnému meltdownu, ale situace zůstává i nadále nebezpečná. V 57leté historii jaderného průmyslu je to zřejmě poprvé, co byla takto použita mořská voda, což naznačuje, jak blízko je Japonsko velké jaderné havárii.


Citace :

2327: Pumping seawater into damaged nuclear reactors in Japan should keep them from a catastrophic full-scale meltdown, but conditions are still so volatile that it is far too early to declare the emergency over, nuclear experts have told Reuters. It is probably the first time in the industry's 57-year history that seawater has been used in this way, a sign of how close Japan is to facing a major nuclear disaster, according to the scientists.

Citace :

Mark Hibbs of the Carnegie Endowment for International Peace. "After three days that is very good news." But still, he added, it is "a touch-and-go situation".

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393808 Verze : 0
Exploze v Unit 3 elektrárny Fukušima I

Japonskou jadernou elektrárnou Fukušima 1 otřásl druhý silný výbuch. Z třetího bloku se valí kouř, ale plášť reaktoru není dle tvrzení Tepca poškozen. Při výbuchu vodíku se zranilo sedm lidí, další tři záchranáři se pohřešují. Úřady po silném otřesu v Tokiu mezitím odvolaly další varování před tsunami.

Zdroj:
zpravy.idnes.cz

Citace :

0221: Urgent: Explosion at Reactor 3 - AFP.


EDIT: Japonská vláda potvrdila zranění 11 osob při dnešním výbuchu v Unit 3 a oznámila, že pumpování mořské vody do reaktorů kvůli jejich chlazení bude pokračovat bez ohledu na explozi. Premiér Naoto Kan však popsal situaci v elektrárně jako alarmující.

Citace :

Japan's Prime Minister Naoto Kan has described the situation at the Fukushima nuclear plant as alarming, saying Friday's earthquake had thrown Japan into "the most severe crisis since World War II".

Zdroj:
www.bbc.co.uk


Kolaps chlazení reaktoru č. 2

07:33 Podle japonské agentury Jiji ve druhém reaktoru jaderné elektrárny Fukušima I vypadlo chlazení a v reaktoru prudce ubývá voda.

Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393816 Verze : 0
Americká 7. flotila odsunula svá plavidla a letouny od zasažené elektrárny Fukušima I poté, co přístroje válečných lodí odhalily nízké hodnoty radioaktivní kontaminace. Letadlová loď USS Ronald Reagan byla asi 160 km od pobřeží, když její přístroje detekovaly radiaci v oblaku kouře a páry z poškozené elektrárny. Kontaminace byla zjištěna i na letounech a vrtulnících. Zjištěné hodnoty však byly nízké, odpovídaly měsíční hodnotě běžné přírodní radiace.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393819 Verze : 0
Nalezeno 2000 těl obětí tsunami na pobřeží prefektury Mijagi, dalších 1000 obětí nalezeno na poloostrově Ojika (33°11'34"N 129°3'8"E), okres Kitamacúra, prefektura Nagasaki a zhruba stejné množství také ve městě Minamisanriku (38°40′40″N 141°26′47″E), okres Motojoši, prefektura Mijagi.


Ráno byly zaznamenány další otřesy o síle 6,2 Richterovy stupnice.


Silně deprimující jsou srovnávací družicové snímky území před o po katastrofě, které uvedla BBC: www.bbc.co.uk



Zdroj: nemá smysl uvádět pokud se nejedná o unikátní informace, všechny tiskové agentury píší prakticky totéž
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393821 Verze : 0
Reaktory ve Fukušimě II bezpečně zchlazeny

Japonské úřady dle lokálních médií právě oznámily, že bezpečně zchladily dva jaderné reaktory v elektrárně Fukušima II - Daini, která leží poblíž nejhůře postižené elektrárny Fukušima I - Daiichi. Tam stále probíhají snahy o zchlazení tří přehřívajících se reaktorů.

Citace :

0842: Japanese authorities say they have safely cooled down two nuclear reactors at the Fukushima Daini plant, near the Fukushima Daiichi plant where efforts continue to cool three overheating reactors, local media reports.


Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393825 Verze : 0
Problémy reaktoru č. 2
Mluvčí japonské vlády oznámil, že výpadek chladícího systému u reaktoru č. 2 elektrárny Fukušima I byl zřejmě způsoben vodíkovou explozí v sousední budově reaktoru č. 3.


Lehká kontaminace posádek amerických vrtulníků
U.S. Navy oznámilo, že testy ukázaly nízké hodnoty radioaktivity na 17 členech posádek vrtulníků po návratu ze záchranných misí na letadlovou loď USS Ronald Reagan. Po umytí letců mýdlem a vodou již kontaminace nebyla zjištěna.


Nový Zéland vyslal záchranáře z Christchurche
Novozélanďané vyslali na pomoc Japonsku desetičlenný záchranný tým z Christchurche, který se sám vzpamatovává ze zemětřesení 21. února. Tým bude operovat ve městě Sendai.


Zdroj:
news.blogs.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393855 Verze : 0
Tepco připouští zhoršení krize u reaktoru č. 2
Operátoři ve Fukušimě I oznámili, že se možná odpařila chladící voda v jednom z reaktorů. Tepco oznámilo, že nelze vyloučit možnost odhalení palivových tyčí v reaktoru č. 2 a tedy riziko meltdownu.

Citace :

1125: Worrying news, this: The operators of the damaged Fukushima nuclear plant say it's possible that cooling water at one of the reactors has evaporated, Reuters reports. The company says it can't rule out the possibility that the nuclear fuel rods in Number 2 reactor were now exposed and could be at risk of meltdown.


Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393859 Verze : 0
Trocha teorie nikoho nezabije:


Ne každý asi ví, co to meltdown vlastně je.


Nuclear meltdown = roztavení reaktoru, nebo také roztavení jádra reaktoru.


V dějinách jaderné energetiky doposud tato situace nastala 2x:


- při havárii 4. reaktoru Černobylské jaderné elektrárny v SSSR dne 26. dubna 1986, ta byla označena stupněm 7


- při havárii 2. reaktoru jaderné elektrárny Three Mile Island v USA dne 28. března 1979, ta byla označena stupněm 5



Mezinárodní stupnice jaderných událostí:


0 - Odchylka bez vlivu na bezpečnost
1 - Odchylka
2 - Porucha
3 - Vážná porucha
4 - Havárie v jaderném zařízení
5 - Havárie s účinkem na okolí
6 - Závažná havárie
7 - Velká havárie



Více podrobností na dané téma zde: Mezinárodní stupnice hodnocení závažnosti jaderných událostí


Zdroj: vlastní archiv
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393862 Verze : 0
Stručný přehled událostí - odpoledne 14. 3. (časy zveřejnění jsou v CET)

16:07 Jaderné palivové tyče v elektrárně Fukušima I byly znovu obnaženy.
16:13 Úroveň chladící vody v reaktoru č. 2 opět poklesla.
16:21 Obavy z částečného meltdownu stále trvají po oznámení, že palivové tyče v reaktoru č. 2 jsou znovu "plně obnaženy".
16:52 Japonsko oficiálně požádalo o pomoc Mezinárodní agenturu pro jadernou bezpečnost (IAEA).
16:56 Radiace zjištěná v elektrárně Fukušima I je v pondělí dvojnásobná oproti předchozímu maximu.
17:56 Americká Jaderná regulační komise oznámila, že Japonsko požádalo Američany o pomoc s chlazením poškozených jaderných reaktorů.
18:13 Ředitel IAEA: "Tváří v tvář všem rozměrům neštěstí a obtížím skládám hold práci japonské vlády a expertů při stabilizaci reaktorů."
19:20 Ve Francii znějí hlasy, že havárie ve Fukušimě by měla být klasifikována jako stupeň 5 či 6. V současnosti je událost hodnocena stupněm 4.

Perlička na závěr: Finové skupují jód
Obavy z možného úniku radiace z elektrárny Fukušima I vyvolaly ve Finsku horečné skupování tablet jódu.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393905 Verze : 0
Američané vysílají jaderné experty
USA vyslaly tým jaderných expertů na pomoc Japoncům, a to včetně dvou odborníků na chlazení.


Reaktor č. 2 opět chlazen
Technici obnovili vstřikování mořské vody do postiženého reaktoru č. 2 v elektrárně Fukušima I poté, co byl otevřen ventil tlakového kontejneru.


Zdroje:
www.bbc.co.uk
news.blogs.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393918 Verze : 0
Ilustrační fotografie ze zasažené japonské letecké základny Higašimatsušima:
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/japonskem-otraslo-zemetreseni-pobrezai-zasahlo-tsunami-pej-/foto.aspx?foto1=IPL39c8fd_p201103140994801.jpg

Zdroj: zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393927 Verze : 0
Řez reaktorem General Electric Mark I, což je typ, který je použit jako blok č. 1 v jaderné elektrárně Fukušima I.


V jaderných elektrárnách USA je použito 23 stejných reaktorů.



Zdroj: Open Channel
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Řez reaktorem General Electric Mark I

Řez reaktorem General Electric Mark I
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393934 Verze : 0
Pomoc amerického letectva

USAF vyslalo na pomoc Japonsku celou řadu strojů z různých jednotek, např.:

Průzkumný letoun U-2 ze stavu 5th Reconnaissance Squadron na Osan Air Base, Jižní Korea, a bezpilotní letoun RQ-4 Global Hawk ze stavu 9th Operations Group, Detachment 3 ze základny Andersen AFB, Guam, ke zmapování situace.

Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246533

Na leteckou základnu Misawa AB přilétly letouny KC-135 Stratotanker a C-17 Globemaster III, které v první vlně dopravily padesát příslušníků 18th Civil Engineer Squadron ze základny Kadena AB na Okinawě a tým záchranářů z hasičského sboru Los Angeles County.

Zdroj:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246547

Z Okinawy pochází i pět vrtulníků HH-60 Pavehawk ze stavu 33rd Rescue Squadron, stejně jako posádky od 33rd Rescue Squadron a 31st Rescue Squadron. Stroje budou operovat ze základny Yokota AB u Tokia. Vysláni byli rovněž záchranáři a zdravotníci. Přibližně stovku mužů a tři letouny MC-130P Combat Shadow vyslala také elitní 353rd Special Operations Group z okinawské Kadeny.

Zdroje:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246504
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246609

Dva letouny C-17 Globemaster III byly 12. března vypraveny z USA. První stroj ze stavu 62nd Airlift Wing, základna Joint Base Lewis-McChord, stát Washington, je ten, který přivezl záchranářský tým z Kalifornie na základnu Misawa AB. Druhý letoun patřící 436th Airlift Wing ze základny Dover AFB, stát Delaware, transportoval na stejnou základnu záchranářskou výstroj ze státu Virginia a tým z Fairfax County. Mise zajišťovala dvojice tankovacích letounů KC-10 Extender ze stavu 60th Air Mobility Wing, základna Travis AFB, stát California. To umožnilo let bez mezipřistání. Další stroj C-17 ze stavu 535th Airlift Squadron přivezl na základnu Yokota AB pětadvacetičlenný tým z Havaje, generátory a příslušné vybavení. Let byl vypraven z Joint Base Pearl Harbor-Hickam.

Zdroje:
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246602
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246652
http://www.af.mil/news/story.asp?id=123246636


Humanitární operace amerických ozbrojených sil v Japonsku nese název Operation Tomodachi (Operace Přátelství). Název byl vybrán samotnými Japonci.

Zdroj:
edition.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393936 Verze : 0
EXPLOZE ve Fukušimě I, reaktor č. 2

Citace :

2308: An explosion is heard at Fukushima's second reactor, the Kyodo news agency reports.


Edit: tlakový bazén může být poškozen, evakuována část obsluhy. 50 zaměstnanců zůstává v elektrárně.

Dle CNN šlo o explozi PŘÍMO v reaktoru, zcela odlišnou od předchozích.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
edition.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393937 Verze : 0
Skutečnosti, že možná jde přímo o narušení pouzdra vlastního reaktoru č. 2 nahrává fakt, že v okolí byla na rozdíl od minulých dvou výbuchů zvýšená radiace.
Zvýšená radiace se v okolí elektrárny objevila už před třetí explozí. Pracovníci upouštěli kvůli problémům s chlazením tří reaktorů radioaktivní páru a ve vzduchu se objevilo radioaktivní cesium, tedy další indicie, která podporuje teorii o poškození pláště reaktoru.


Problémy narůstají i u reaktoru č. 4, jehož budova hoří.


Obrovské štěstí v neštěstí je, že směr větru nad japonskými ostrovy je více méně od západu na východ, veškeré radioaktivní materiály vyvržené z poškozených reaktorů jsou jím tedy odnášeny nad volný oceán a ne na obývané prostory (zde se jedná jak o vlastní japonské ostrovy, tak i pevninu kontinentu Asie.


===============================================


Úřady v prefektuře Ivate oznámily, že nalezli těla již 1000 obětí katastrofy.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393942 Verze : 0
Japonská vláda nařídila bezletovou zónu v okruhu třiceti kilometrů od jaderné elektrárny Fukušima, kterou otřásl třetí výbuch. Informovala o tom japonská agentura Kjódó.

Požár v reaktorové budově č. 4. Požár pravděpodobně způsobil výbuch vodíku, uvedli odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAEE). Dle BBC byl požár uhašen.

Mluvčí vlády Jukio Edano varoval, že radioaktivita, která unikla z reaktorů 2 a 4, je velmi nebezpečná. "Mluvíme tu o úrovních, které mohou ohrozit lidské zdraví," řekl. Zdůraznil však, že s rostoucí vzdáleností od elektrárny je úroveň radiace nižší.

Zdroje:
zpravy.idnes.cz
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393943 Verze : 0
V elektrárně Fukušima I, prefektura Fukušima, došlo 2011/03/15 v 07:09 UTC k požáru nádrže s vyhořelým palivem a takto uvolňované radioaktivní látky unikají do ovzduší.


Zdroj: BBC News
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393944 Verze : 0

Citace :

08:30 Také na ruském Dálném východě lehce vzrostly hodnoty radiace. Tamní úřady ale uklidňují, že čísla zůstala v povoleném limitu, napsala Reuters.

Zdroj: zpravy.idnes.cz

Pozn.: Zatím tuhle zprávu nějak nemohu potvrdit z jiných zdrojů...


**********
Obrázek Fukušimy I po vypuknutí požáru v reaktorové budově č. 4. Zleva odspodu zřícenina reaktorové budovy č. 1, reaktorová budova č. 2, doutnající zřícenina reaktorové budovy č. 3 a hořící reaktorová budova č. 4.

Zdroj: CNN
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393945 Verze : 0
09:14 CET Vládní mluvčí oznámil pokles radiace v elektrárně Fukušima I po předchozím prudkém nárůstu.
09:03 CET Lehký nárůst teploty u dvou dalších reaktorů v jaderné elektrárně Fukušima oznámil dle AFP mluvčí vlády.

Citace :

0803: There has been a slight rise in temperature of two more reactors at Fukushima nuclear plant, the chief government spokesman says according to AFP.

09:00 CET Japonsko sdělilo IAEA, že požár nádrže s vyhořelým jaderným palivem (reaktor č. 4) se podařilo uhasit.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393956 Verze : 0
Agentura Reuters napsala, že v Tokiu začíná propukat panika, někteří obyvatelé odjíždějí z města a jiní shromažďují zásoby. Jedná se o reakci na zprávy o hrozbě zásahu města radioaktivitou.


Francouzská ambasáda v Tokiu již dříve oznámila, že by nízká úroveň radiace mohla zhruba ve 12 hodin v poledne SEČ zasáhnout i japonskou metropoli. Během úterka se totiž otočil vítr a nyní fouká ze severu, směrem od Fukušimy k Tokiu. Podle činitelů v japonském hlavním městě už hladina radiace stoupla, ale zatím "nepředstavuje problém".


Zdroje:
www.reuters.com
zpravy.idnes.cz
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393961 Verze : 0
Vodní nádrž s vyhořelým palivem v reaktoru 4 elektrárny Fukušima je přehřátá a hladina vody možná klesá, hlásí agentura Kjódo s odvoláním na zaměstnance zařízení. Zpráva přišla krátce poté, co Agentura pro atomovou energii oznámila, že se podařilo uhasit požár, jenž nádrž zchvátil.

Pozn. potvrzeno z Japonska


Zdroj:
zpravy.idnes.cz


EDIT: Japonská agentura pro jadernou bezpečnost oznámila, že v budově reaktoru 4 v jaderné elektráně Fukušima jsou dvě díry o velikosti 8 metrů čtverečních. Způsobil je výbuch.

Citace :

0935: Japan's nuclear safety agency has said there are two holes of 8 sq m (86 sq feet) in a wall of the outer building of the number 4 reactor after an explosion there, Reuters reports.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393963 Verze : 0
Japonsku nabídlo pomoc 102 zemí a 14 mezinárodních organizací


Japonské ministerstvo zahraničí oznámilo, že již 102 států a regionů nabídlo Japonsku pomoc. Mezi posledními jsou státy a regiony jako Afghánistan, Bhútan, Kypr, Gabon, Chorvatsko, Lotyšsko, Makedonie, Portugalsko, Rwanda a Palestinská autonomie. Připraveno pomoci je rovněž 14 mezinárodních organizací.


V úterý dorazil pětadvacetičlenný tým ruských záchranářů do prefektury Fukušima. Dalších 54 ruských záchranářů již operuje v prefektuře Mijagi. Ruské ministerstvo pro mimořádné situace plánuje vyslat dalších sto záchranářů.


Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393965 Verze : 0
Informace o událostech na jaderných elektrárnách v Japonsku podle (českého) Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Arrow http://www.sujb.cz/?c_id=1079


(průběžně aktualizováno)
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393966 Verze : 0
Rozložení jednotlivých bloků elektrárny.



Zdroj podkladové fotografie: TEPCO
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Jaderná elektrárna Fukušima I Daiiči

Jaderná elektrárna Fukušima I Daiiči
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Jaderná elektrárna Fukušima I Daiiči popis

Jaderná elektrárna Fukušima I Daiiči popis
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393968 Verze : 0
Japonský premiér kritizoval Tepco za špatné informování

Japonská vláda i veřejnost jsou silně nespokojeny se způsobem, jakým provozovatel kolabující jaderné elektrárny Fukushima I informuje o dění v elektrárně. Premiér Kan na setkání s vedením energetické společnosti podrobil kritice např. fakt, že o třetím výbuchu v elektrárně informovalo Tepco vládu s asi hodinovým zpožděním.

Citace :

''The TV reported an explosion. But nothing was said to the premier's office for about an hour,'' a Kyodo News reporter overheard Kan saying during a meeting with executives of the power company at its head office. ''What the hell is going on?''

Premiér také nařídil společnosti nestahovat zaměstnance z elektrárny.

Citace :

''In the event of withdrawal from there, I'm 100 percent certain that the company will collapse,'' Kan said. ''I want you all to be determined.''


Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393969 Verze : 0
Přehled aktuálního stavu reaktorů ve Fukušima I
dle agentury Kyodo

Reaktor č. 1 - selhání chlazení, částečně roztaveno jádro, vodíková exploze, pumpována mořská voda.

Reaktor č. 2 - selhání chlazení, pumpována mořská voda, dočasně odhaleny palivové tyče, částečně roztaveno jádro, poškozen ochranný obal (Pozn. po vnitřní explozi).

Reaktor č. 3 - selhání chlazení, částečně roztaveno jádro, pumpována mořská voda, vodíková exploze.

Reaktor č. 4 - v době zemětřesení v údržbě, požár palivové nádrže po vodíkové explozi, hladina vody v nádrži může klesat.

Reaktor č. 5 - v době zemětřesení v údržbě.

Reaktor č. 6 - v době zemětřesení v údržbě.


**********
Přehled aktuálního stavu reaktorů ve Fukušima II
dle agentury Kyodo

Reaktor č. 1 - dochlazen po selhání chlazení.

Reaktor č. 2 - dochlazen po selhání chlazení.

Reaktor č. 3 - dochlazen.

Reaktor č. 4 - dochlazen po selhání chlazení.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393972 Verze : 0
11:30 SEČ - radioaktivní mrak je unášen nad oceán, tak jak jsem již dříve konstatoval.


Potvrdila to Světová meteorologická organizace (World Meteorological Organization - WMO), nicméně ale varuje před možností, že směr větru se může kdykoli změnit.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393979 Verze : 0
Seismicky je oblast okolo Japonska, tedy především v prostoru východního pobřeží, stále neklidná.


Jen během poslední hodiny (!!!) byly zaznamenány tři otřesy:


2011/03/15 - 10:31:28 UTC / 19:31:28 JST
Síla: 4,8 stupně Richterovy stupnice
Souřadnice: 35.798°N 140.647°E


2011/03/15 - 10:49:59 UTC / 19:49:59 JST
Síla: 5,2 stupně Richterovy stupnice
Souřadnice: 35.593°N 141.889°E



2011/03/15 - 11:06:16 UTC / 20:06:16 JST
Síla: 5,2 stupně Richterovy stupnice
Souřadnice: 37.145°N 142.375°E


Pro zajímavost přikládám aktuální screenshot jejich obrazovky, kde je mimo jiné napsáno, že na této mapce je podchyceno 477 otřesů, které se v té oblasti udály za posledních 7 dnů!.


Zdroj:
U.S. Geological Survey
Situace za posledních 7 dnů detailně v inkriminované oblasti

URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393980 Verze : 0
Přibyl další otřes:


2011/03/15 - 11:46:19 UTC / 20:46:19 JST
Síla: 5,2 stupně Richterovy stupnice
Souřadnice: 40.530°N 142.689°E


Jen tak mimochodem připomínám, že největší síla zemětřesení na našem území byla 3,0 stupně Richterovy stupnice.


Zdroj viz předchozí příspěvek.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393981 Verze : 0
Švédové očekávají radioaktivní částice z Japonska nad severní Evropou do 10-14 dnů. Hodnoty by však měly být minimální a zachytitelné pouze velmi citlivými přístroji.

Zdroj:
www.dn.se


EDIT: Přítomnost v Evropě předpokládána i z českých zdrojů:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393985 Verze : 0

Citace :

13:42 Armáda ještě dnes vypraví do Japonska dva letecké speciály. Mají přivézt členy filharmonie i další české občany, kteří chtějí odcestovat z ostrovní země zničené zemětřesením zpět do vlasti. ČTK o tom informovaly zdroje z ministerstva obrany.

zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393988 Verze : 0
IAEA předpokládá poškození reaktoru č. 2
Ředitel IAEA dle Reuters oznámil, že existuje "možnost poškození jádra" reaktoru č. 2 elektrárny Fukušima I. Poškození může být "menší než 5 procent".

Chlazení paliva z vrtulníku
Tepco oznámilo, že v příštích několika dnech může začít chladit nádrž s vyhořelým palivem u reaktoru č. 4 pomocí vody vypouštěné z vrtulníku.

Američtí jaderní experti do Japonska
Japonský vládní mluvčí oznámil, že 16. března dorazí do Japonska osm expertů americké Jaderné regulační komise, aby poskytli technické poradenství při řešení havárií ve Fukušimě.

Evakuace Číňanů
Čína organizuje masovou evakuaci svých občanů ze severovýchodu Japonska, informovala agentura AP. Čínská ambasáda vyslala autobusy do prefektury Mijagi, Fukušima, Ibaraki a Iwate.

Záchrana obyvatel z trosek
Japonská televize oznámila, že záchranáři vyzvedli z trosek budov dva lidi. Dvacetiletý muž byl zachráněn po 96 hodinách ze suti ve městě Ishinomaki v prefektuře Mijagi, sedmdesátiletou ženu nalezli po 92 hodinách od katastrofy v troskách jejího domu ve městě Otsuchi v prefektuře Iwate. Byla hospitalizována s podchlazením, ale její stav je stabilizovaný.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394046 Verze : 0
U.S. Navy informuje o radiaci
Ozbrojené síly USA detekovaly mírně zvýšené hodnoty radioaktivity na námořní základně Jokosuka jižně od Tokia. Velitelství amerických sil doporučilo personálu a rodinám v Jokosuce a na letecké základně Atsugi zavést bezpečnostní opatření. Velitelství 7. flotily zdůraznilo, že opatření jsou preventivní. U.S. Navy také oznámilo, že více jeho personálu bylo pozitivně testováno na radiaci. Záchranné operace však budou pokračovat.

Zdroj:
www.bbc.co.uk


EDIT: Dle CNN byla radiace v Jokosuce detekována senzory zde kotvící americké letadlové lodě USS George Washington. Plavidlo prochází v Jokosuce plánovanou údržbou a není operační, do záchranných prací se tedy zapojují zbylé složky její úderné skupiny.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394048 Verze : 0
Potvrzen čtvrtý výbuch ve Fukušimě I


Po zprávách, že v reaktorové budově č. 4 došlo během dne k výbuchu, byla tato skutečnost potvrzena i společností Tepco.


Citace :

# 1823: The BBC's Chris Hogg in Tokyo says there are now believed to have been four blasts at Fukushima. The fourth reportedly occured in reactor four, where spent fuel rods are stored, he says.



Citace :

At approximately 6:00am, a loud explosion was heard from within the power station. Afterwards, it was confirmed that the 4th floor rooftop area of the Unit 4 Nuclear Reactor Building had sustained damage.


After usage, fuel is stored in a pool designated for spent fuel.


Plant conditions as well as potential outside radiation effects are currently under investigation.



Zdroje:
www.bbc.co.uk
www.tepco.co.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394055 Verze : 0
Z okolí Fukušimy I evakuováni i čeští novináři:


Citace :

Oblast v okolí jaderné elektrárny Fukušima opustili společně s dalšími novináři i reportéři MF DNES Lucie Suchá a David Neff. Po další explozi v elektrárně se v oblasti zvýšila radioaktivita a další pobyt už tam mohl být nebezpečný. Po příjezdu do Tokia podstoupili v nemocnici měření ozáření. "Naměřili nám hodnoty významně překračující normál," řekla Lucie Suchá.

Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394057 Verze : 0
Evakuace kontrolní místnosti Fukušimy I
Sužovaná obsluha elektrárny Fukušima I byla dle agentury Kjódo donucena opustit kontrolní místnost z důvodu vysoké radiace. Operátoři tak monitorují situaci ze vzdálenějšího místa.

Francouzi hodnotí Fukušimu I stupňem 6
Dle prezidenta francouzského Jaderného bezpečnostního úřadu změnily úterní exploze ve Fukušimě I tamní situaci na "vážný incident" na úrovni těsně za Černobylem. "Je jasné, že jsme na stupni 6, což říká, že jsme na úrovni mezi haváriemi v Three Mile Island a Černobylu".

Zdroj:
news.blogs.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394059 Verze : 0
Mluvčí japonské vlády oznámil, že se začíná zahřívat voda v nádržích reaktorů č. 5 a 6 elektrárny Fukušima.


Citace :

Edano said water temperatures in the pools at the No. 5 and No. 6 reactors at the Fukushima plant have been rising as well.

Vláda dále nařídila Tepcu vstřikování vody do nádrže reaktoru č. 4 "co nejdříve to bude možné". Zatím to nešlo kvůli vysoké radiaci.

Citace :

The government ordered the plant's operator, Tokyo Electric Power Co., on Tuesday night to inject water into the pool at the No. 4 reactor to cool it down ''as soon as possible to avert a major nuclear disaster.''

Pozn: Vážnost situace u reaktoru č. 4 plyne i z toho důvodu, že se v nádrži nacházejí všechny palivové tyče:

Citace :

The agency said among the three, the situation is the severest at the No. 4 reactor because all the fuel rods are stored in the pool due to the change of the reactor's shroud. At the No. 5 and No. 6 reactors, up to one-third of the rods are being kept in the pools.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394075 Verze : 0
Také ISIS hodnotí Fukušimu ke stupni 6


S dosavadním ohodnocením fukušimské havárie stupněm 4 podle stupnice INES nesouhlasí po Francouzích také ISIS, který potvrdil, že se situace prudce zhoršila, nyní je blíže stupni 6 a může bohužel dosáhnout i stupně 7.


Citace :

The situation at the quake-hit Fukushima No. 1 nuclear plant in northeastern Japan ''has worsened considerably,'' the Institute for Science and International Security said in a statement released Tuesday. (...) Noting that a level 4 incident involves ''only local radiological consequences,'' it said the ongoing crisis is ''now closer to a level 6, and it may unfortunately reach a level 7'' -- a worst case scenario with extensive health and environmental consequences.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394082 Verze : 0
Dva operátoři nezvěstní
22:20 SEČ Tepco pohřešuje dva své zaměstnance ve Fukušimě I. Byli v turbínové sekci reaktoru č. 4.
Edit: Tito pracovníci jsou pohřešováni již od pátečního zemětřesení a tsunami.

Úvahy o odstranění panelů
22:23 SEČ Mimo chlazení reaktoru č. 4 pomocí vrtulníků uvažují úředníci také o odstranění vnějších panelů, aby se předešlo vodíkové explozi.

Chlazení vrtulníky zamítnuto
22:26 SEČ Tepco právě oznámilo, že zamítlo chlazení prostřednictvím shozu vody z vrtulníků, mj. i kvůli obavám o zdraví pilotů. Zvažují se další možnosti, např. použití hasičských stříkaček.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394083 Verze : 0
Oficiální počty ztrát
Oficiální čísla mrtvých vzrostla na 3 373 osob, zraněno bylo 1 990 osob a počet oficiálně pohřešovných vzrostl na 7 558 osob. Tyto počty však ještě porostou.


Zdroj:
news.blogs.cnn.com



Urgentní zpráva
Na webu agentury Kyodo visí již nějaký čas stručná urgentní zpráva, která zde ještě naplno nezazněla:

Citace :

BREAKING NEWS: TEPCO admits possibility of meltdown at Fukushima reactors

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394085 Verze : 0
OHEŇ v reaktoru č. 4 jaderné elektrárny Fukušima I. Podle AP stoupají plameny až nad reaktor.

Potvrzeno i od Tepco:

Citace :

2210: Tepco has confirmed that a fire broke out at reactor four in the early hours of Wednesday morning. Smoke is pouring from the reactor, a spokesman told reporters.

Zdroj:
www.bbc.co.uk

Edit: Podrobnosti od Tepco:

Citace :

Around 5:45 a.m., a worker at the plant saw flames on the fourth floor of the reactor's building, believed to be the same spot where an apparent hydrogen explosion caused a fire Tuesday morning in the wake of last Friday's magnitude 9.0 earthquake. The plant operator said it has reported the incident to firefighters and local governments.

Zdroj:
english.kyodonews.jp

Edit: Požár vypukl zřejmě proto, že nebyl dohašen ten předchozí.

Citace :

Officials at the plant say the new fire broke out because the initial blaze had not been extinguished, AP reports.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394086 Verze : 0
22:46 GMT: Japonská zpravodajská agentura Kyodo oznamuje, že voda ve skladovací bazénu čtvrtého reaktoru, kde jsou uloženy vyhořelé palivové články, může začít vařit. Tepco dále uvádí. že naměřené hodnoty záření jsou tak vysoké, že za těchto podmínek tam nemohou pracovat lidé.


22:49 GMT: Funkcionáři elektrárny říkají, že nový oheň se opět rozhořel proto, že prvotní požár nebyl uhašen.


22:58 GMT: Kirby Kemper, nukleární fyzik, profesor floridské státní university, chválil pracovníky elektrárny Fukušima I, kteří bojovali s ohněm a netěsnostmi.
"Je tam asi 40 lidí, kteří riskují život při snaze čerpat mořskou vodu k chlazení reaktorů. Jsou to skuteční hrdinové. Pokud se jim podaří reaktory naplnit mořskou vodou, ta se jim je tím podaří ochladit a bude vyhráno", řekl Kirby Kemper.



Zdroj: BBC News Asia-Pacific
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394090 Verze : 0
Požár v reaktoru č. 4 pod kontrolou

Citace :

2320: The Japanese government is now saying the fire in reactor 4 is "under control", according to the AFP news agency.

Edit:

Citace :

2327: Minoru Ogoda, a spokesman for the Japanese nuclear safety agency, tells AFP: "We have received information from [the Tokyo Electric Power Company] that the fire and smoke is now invisible and it appears to have gone out of its own accord."

Zdroj:
www.bbc.co.uk


Poškození paliva v reaktorech č. 1 a 2

Tepco oznámilo, že asi sedmdesát procent palivových tyčí v reaktoru č. 1 bylo poškozeno, stejně jako třetina tyčí reaktoru č. 2. Jádra reaktorů se po kolapsu chlazení zřejmě zčásti roztavila.

Citace :

2334: Meanwhile the Tokyo Electric Power Company has said an estimated 70% of the nuclear fuel rods inside reactor 1 at Fukushima Daiichi have been damaged, along with 33% of the rods inside reactor 2, the Kyodo news agency reports. The reactors' cores are believed to have melted partially when their cooling systems malfunctioned.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394092 Verze : 0
23:27 GMT: Minoru Ogoda, mluvčí pro japonské agentury pro jadernou bezpečnost, řekl pro agenturu AFP: "Obdrželi jsme informace z TEPCO, že oheň a kouř již není vidět a zdá se, že vyhasl samovolně. " Exploze v úterý ráno poškodila budovu 4. reaktoru a způsobila požár v prostoru bazénu, ve kterém jsou uloženy vyhořelé palivové články. Reaktor byl mimo provoz již před pátečním zemětřesením kvůli pravidelné údržbě, jeho vyhořelé palivové články byly uloženy na místě místě k tomu určeném.


23:34 GMT: TEPCO oznámilo tiskové agentuře Kyodo, že je odhadováno, že 70% palivových tyčí uvnitř reaktoru číslo 1 a 33% palivových tyčí uvnitř reaktoru číslo 2 v elektrárně Fukushima I Daiichi bylo poškozeno. Je velmi pravděpodobné, že jádra obou reaktorů byla v době, kdy nebyla chlazena, natavena.


23:41 GMT: Oficiální celkový počet obětí z pátečního zemětřesení vystoupil na 3,373, řekl mluvčí policie pro TV stanici NHK.
V prefektuře Mijagi je potvrzeno 1619 úmrtí, 2011 osob zůstává nezvěstných.
Ve městě z Minamisanriku byla nalezena těla asi 1000 obětí. Další 8000 lidí, což je téměř polovina obyvatel, je pohřešováno.
Policie našla několik set těl na plážích poloostrova Oshika.
Prefektura Ivate má potvrzeno 1193 úmrtí, včetně 373 úmrtí z měst z Rikuzentakata a Ofunato.
Prefektura Fukušima ohlásila 506 mrtvých a stále zůstává více než 7000 lidi nezvěstných.

23:43 GMT
: TV NHK uvedla, že více než 440000 lidi žije ve 2400 evakuačních místech v severovýchodních a centrálních prefekturách.


23:49 GMT: Asi 850000 domácností na severu je bez elektřiny, což je velmi vážný problém v souvislosti s blížícím se mrazivým počasí, uvedla společnost Tohuku Electric, dodavatel elektrické energie.
Státní orgány také uvádějí, že přinejmenším 1,5 miliónu domácností postrádá tekoucí vodu.


23:51 GMT: Více než 76000 budov bylo poškozeno, z toho je nejméně 6300 úplně zničeno, uvedla TV NHK.


23:59 GMT: zpravodajská agentura Kyodo oznamuje, že do bazénu s vyhořelým palivem u reaktoru číslo 4 je pumpována mořská voda s kyselinou boritou, aby se předešlo samovolnému zahájení neřízené řetězové reakce.



Zdroj: BBC News Asia-Pacific www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394093 Verze : 0
Urgentní: Bílý dým na reaktorem č. 3
Tepco oznámilo, že od 10:00 tamního času z okolí reaktoru č. 3 elektrárny Fukušima I stoupá bílý dým a dodalo, že se může jednat o páru.

Zdroj:
english.kyodonews.jp

***********
Urgentní: Obavy z poškození kontejneru reaktoru č. 3
Mluvčí japonské vlády oznámil, že existuje možnost poškození kontejneru reaktoru č. 3 a uvolňování radioaktivní páry do ovzduší. Radiace v elektrárně rychle překročila 2 milisieverty.
Edit: Radiace krátce překročila 6 milisevertů za hodinu.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp

***********
Francie urychluje evakuaci
Francouzský premiér Francois Fillon nařídil společnosti Air France vypravit více letů do Japonska s cílem usnadnit jejich evakuaci. Vláda požádala společnost o poskytnutí těch letadel, která jsou nyní v Asii. Francouzským občanům bylo doporučeno se stáhnout do jižních oblastí japonských ostrovů nebo Japonsko úplně opustit. Úřady již vybraly 280 osob určených k prioritní evakuaci. Počet Francouzů bydlících v Tokiu již klesl z obvyklých 5000 na asi 2000. Francouzské úřady také svým občanům v Japonsku vydají 10 tisíc jódových tablet.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394102 Verze : 0
Radiace ve Fukušimě I krátce dosáhla 10 milisievertů
Japonský úřad pro jadernou bezpečnost oznámil, že úroveň záření ve Fukušimě I v jeden moment středečního rána dosáhla 10 milisievertů za hodinu, zřejmě kvůli poškození reaktoru č. 2. Tato hodnota byla naměřena v hlavní bráně elektrárny v 10:40. Pak spadla na 6,4 milisievertů v 10:45 a na 2,3 v 10:54, ale opět stoupla na asi 3,4 milisieverty v 11:00.


Zdroj:
english.kyodonews.jp


************
Opět zvažován postřik reaktoru vrtulníky
Tepco opět zvažuje postřik reaktoru č. 4 z vrtulníku. (Pozn. Tato možnost již byla jednou zamítnuta, ale u reaktoru č. 4 mezitím došlo k obnovení požáru). Aby se zabránilo nastartování reakce, mají být palivové tyče v nádrži reaktoru postřikovány kyselinou boritou. Tepco muselo kvůli prudkému nárůstu radioaktivity již dříve evakuovat 730 z asi 800 zaměstnanců, kteří v elektrárně zasahovali. Vláda se zatím nechystá k rozšíření evakuované zóny za dosavadních 20 km.


Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394104 Verze : 0
Přehled aktuálního stavu reaktorů ve Fukušima I
16. 3. dle agentury Kyodo

Reaktor č. 1 - selhání chlazení, částečně roztaveno jádro, ventilace páry, vodíková exploze v sobotu, pumpována mořská voda. (Pozn. asi 70% palivových tyčí poškozeno)

Reaktor č. 2 - selhání chlazení, pumpována mořská voda, dočasně odhaleny palivové tyče, ventilace páry, budova poškozena výbuchem reaktoru č. 3 v pondělí, v úterý poškozen ochranný obal reaktoru, obavy z možného meltdownu. (Pozn. asi 33% palivových tyčí poškozeno)

Reaktor č. 3 - selhání chlazení, částečně roztaveno jádro, ventilace páry, pumpována mořská voda, vodíková exploze v pondělí, v úterý vysoká úroveň radiace v okolí, oblak dýmu pozorován ve středu, možnost poškození ochranného obalu reaktoru.

Reaktor č. 4 - v době zemětřesení v údržbě, úterní požár palivové nádrže po vodíkové explozi, hladina vody v chladící nádrži s palivem nepozorována, oheň pozorován ve středu v budově reaktoru, voda ke chlazení nádrže nelita (Pozn. kvůli vysoké radiaci).

Reaktor č. 5 - v době zemětřesení v údržbě, lehký nárůst teploty v nádrži s palivem.

Reaktor č. 6 - v době zemětřesení v údržbě, lehký nárůst teploty v nádrži s palivem.

Pozn.: reaktory elektrárny Fukušima II nehlásí problémy, tudiž zde nerozepsány.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394105 Verze : 0
K Japonsku promluvil císař

K Japoncům dnes promluvil v televizi kvůli posledním událostem i císař Akihito, což je v zemi vycházejícího slunce velice vzácné. Akihito reagoval na kritickou situaci v jaderné elektrárně Fukušima I. Problémy označil za "nepředvídatelné" a řekl, že události po zemětřesení v zemi mu dělají "hluboké starosti". Panovník k národu nepromlouvá, pravidlo porušuje pouze v případě národních krizí nebo války, připomněla televize CNN.

Zdroj:
zpravy.idnes.cz


Císař Akihito:

Citace :

''I sincerely hope that the people will overcome this unfortunate time by engendering a sense of caring for other people.''

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394107 Verze : 0
Fukušima I, vizuální situace k 16. 3. 2011: Toto by měl být dle popisků z různých zdrojů aktuální stav reaktorové budovy č. 4, vlevo trosky reaktorové budovy č. 3:
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394109 Verze : 0
Zahraniční společnosti evakuují zaměstnance
V Japonsku naplno vypukla evakuace zaměstnanců zahraničních společností. Některé firmy (např. softwarová SAP, výrobce čipů Infineon, investiční Blackstone) přesouvají své zaměstnance do jižní části souostroví, jiné se je snaží evakuovat z celé země (např. BMW). Z Tokia začínají prchat také bankéři, i když Mezinárodní bankéřská asociace exodus popírá. Dle BBC prudce vzrostou ceny soukromých letounů.

Zdroje:
http://www.bbc.co.uk/news/business-12756054
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394111 Verze : 0
K 16. 3. stále platí dosavadní plošná opatření:

a) evakuační zóna 20 km v okruhu elektrárny
b) bezletová zóna + zákaz vycházení/evakuace 30 km v okruhu elektrárny.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394112 Verze : 0
Komplikace s chlazením
Podle posledních zpráv se chlazení v č. 4 komplikuje. Dle japonské TV bylo zahájeno chlazení prostřednictvím vrtulníku. Mluvčí japonské vlády pak oznámil, že se připravuje pozemní chlazení č. 4.

Z důvodu vysoké radiace byla již dokonce vyhlášena úplná evakuace zaměstnanců Tepca z Fukušimy I, ale po asi hodině byl příkaz odvolán a zbývajících 50 zaměstnanců se tak opět vrátilo. Objevila se také zpráva, že Jižní Korea pošle do Japonska kyselinu boritou, protože Japonsko už své zásoby z větší části spotřebovalo.

Zdroj:
www.bbc.co.uk


Edit: Armádní vrtulníky byly připraveny k zahájení operace na chlazení reaktoru č. 3 vodou, ale armáda tuto operaci zrušila z důvodu vysoké radiace.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394113 Verze : 0
Zahájeno chlazení reaktorů č. 5 a 6
Reuters oznámilo, že bylo zahájeno chlazení vodou také u reaktorů č. 5 a 6 jaderné elektrárny Fukušima I.


Reaktory byly sice odstaveny, ale v chladících nádržích se nalézá část palivových tyčí, které se začaly zahřívat.


Citace :

0956: Water is being poured into Reactors Five and Six at the Fukushima Daiichi nuclear plant, Reuters reports, quoting the operating company.



Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394119 Verze : 0
Stroje Airbus A-319 2801 a 3085 241. dopravní letky 24. základny dopravního letectva se vracejí z japonského letiště Narita v Tokiu zhruba v tuto dobu (14:00 SEČ).
Podle zpráv není plně využita jejich kapacita, protože někteří původně ohlášení pasažéři cestu zpět odřekli, případně se nedostavili k odletu.
Přiletět by mělo 106 lidí, 25 míst by mělo být volných. Mezi pasažéry je 11 dětí, 2 občané Slovenska, 1 Polák, 1 Bulhar a Korejec s vazbami na Česko.
Z výpravy České filharmonie se vrací všech 11 žen a dále 30 mužů.
Ostatní členové výpravy se vrátí buď při případném dalším letu strojů 241. dopravní letky, nebo běžným linkovým komerčním letem společnosti Lufthansa z Nagoje v neděli, na který mají zamluvené letenky.
Na palubě strojů nebyla do Japonska vyslána humanitární pomoc, protože Japonsko dalo přednost finančním příspěvkům a pomoci koordinované přes EU.


Zdroj:
www.lidovky.cz
ČT24
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394130 Verze : 0
Armádní vrtulníky JGSDF určené pro chlazení reaktorů shazováním vody jsou typu Kawasaki CH-47JA Chinook z letecké základny Kasuminome.


Zdroj:
www.telegraph.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394162 Verze : 0
17.03.2011
Stroje Airbus A-319 2801 a 3085 241. dopravní letky 24. základny dopravního letectva přistály dnes ráno na letišti Praha-Kbely v 6:00 a 6:10. Let obou strojů proběhl bez problémů, včetně odletu z tokijského letiště Narita. Na českém letišti na pasažéry čekala dekontaminační jednotka AČR, jejíž využité bylo dobrovolné. Této možnosti využilo asi devadesát procent výpravy. Zvýšená hodnota radiace nebyla u nikoho naměřena.
Výpravu na letišti přivítal ministr obrany Alexandr Vondra.


Zdroj:
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394203 Verze : 0
17. 3.: Nasazení vrtulníků při chlazení reaktorů, Fukušima I
Časový sled dle BBC, uveden SEČ


01:48 japonské ministerstvo obrany dalo povel k zahájení vzdušné operace na chlazení reaktorů z vrtulníků
01:51 japonský armádní vrtulník vypouští vodu na reaktor č. 3
01:52 další vrtulníky jsou na cestě
01:57 dva vrtulníky nyní operují nad reaktorem č. 3, každý se 7,5 t vody
01:59 voda je vypouštěna z jednoho vrtulníku na reaktor
02:04 proběhl třetí shoz vody z vrtulníku, tentokráte na reaktor č. 4
02:18 proběhly čtyři shozy vody
02:21 vrtulníky odlétají dle rozkazu, aby se minimalizovalo záření na posádky
03:01 vrtulníková operace byla dočasně pozastavena a vrtulníky opustily prostor jaderné elektrárny Fukušima I. Chlazení reaktorů č. 3 a 4 bude pokračovat ze země.


K operaci byly nasazeny armádní vrtulníky CH-47 Chinook (Pozn. viz výše příspěvek MART.ina). Každý z těchto strojů nese standardně tříčlennou posádku složenou ze dvojice pilotů a palubního technika. Stroje jsou ze spodní části opatřeny olověným plátem a posádky jsou oblečeny do ochranných oděvů. Provedení operace bylo pro posádky náročné i proto, že z důvodu vysoké radiace musely vodu vypouštět ne z visu, ale při průletu. Reaktor č. 3 byl vybrán jako první cíl, neboť z něj uniká dým či pára, což indikuje vypařování vody z chladící nádrže.


Edit: Ministr obrany Toshimi Kitazawa schválil vzdušnou operaci za situace, kdy úroveň záření ve výšce 300 m činila 4,13 milisievertů. Tepco nejprve uvedlo, že úroveň záření po nasazení vrtulníků neklesla, ale nakonec byla tato metoda dle korespondenta BBC označena za "quite effective". Další vlna "vodních náletů" tak byla naplánována na pátek a cílem má být reaktor č. 2.


Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394325 Verze : 0
Situační fotografie jaderné elektrárny Fukušima I - Daiiči
BBC, 16. 3. 2011
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394328 Verze : 0
17. 3.: Nasazení vodních děl při chlazení reaktorů, Fukušima I
Časový sled dle BBC, uveden SEČ

01:30 tokijská policie se na žádost vlády připravuje k nasazení vodního děla ke chlazení reaktoru č. 4
02:15 jedenáct vodních děl je na cestě do elektrárny
04:30 posádky policejních vodních děl si nasazují ochranné pomůcky během přípravy na plnění palivové nádrže reaktoru č. 4 vodou; předpokládá se, že vodní děla jsou dostatečně silná, aby posádkám umožnila zůstat v bezpečné vzdálenosti
10:21 Tepco oznámilo, že právě začíná hašení a chlazení reaktorů č. 3 a 4 pozemním týmem
11:32 japonská policie nebyla schopná použít vodního děla (na reaktor č. 4) z důvodu vysokých hodnot radiace
21:06 hodnoty radiace poklesly po vodní injektáži mobilními pumpami; snížení radiace následovalo po hodinové operaci policie a armády u reaktorové budovy č. 3

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394336 Verze : 0
17. 3.: Vývoj stavu jednotlivých reaktorů, Fukušima I

Reaktor č. 3
V 04:55 SEČ hlášen opětovný nárůst tlaku.

Reaktor č. 4
V 04:36 SEČ hlášeno, že reaktor má stále vodu v nádrži s vyhořelým palivem. V 05:01 hlášeno snížení stropu reaktorové budovy č. 4 na kostru. Voda v nádrži byla zpozorována posádkami vojenských vrtulníků, které reaktor chladily. Nelze říci, jaká je úroveň hladiny, ale nejsou zprávy o tom, že by byly odhaleny palivové tyče.

Reaktor č. 5
V 04:53 SEČ hlášen nárůst teploty. Hladina vody v reaktoru se snižuje a tlak narůstá.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394338 Verze : 0
17. 3.: Obnova el. vedení v elektrárně Fukušima I
Časový sled dle BBC, uveden SEČ

16:17 technici položili nové kabelové el. vedení k pumpám, které by měly být schopny obnovit chlazení reaktorů.
18:40 Japonci plánují obnovit elektrické napájení v reaktorové budově č. 2.
19:44 IAEA bylo oznámeno, že technici obnovili elektrické vedení do reaktorové budovy č. 2. Operátoři plánují obnovit napětí v bloku č. 2, jakmile bude ukončeno vodní chlazení reaktorové budovy č. 3.


Dobrovolně do Fukušimy

Zaměstnanci Tepca a dalších firem se dobrovolně hlásí k nasazení do elektrárny Fukušima I. Jedním z dobrovolníků je i 59letý technik se čtyřicetiletou praxí v jaderných elektrárnách, který má jít během půl roku do důchodu.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394339 Verze : 0
17. 3.: Škody a ztráty v Japonsku narůstají


Po necelém týdnu od zničujícího zemětřesení a tsunami v Japonsku stále narůstají počty obětí. Japonská policie k 17. 3. ohlásila 5 692 mrtvých a 9 506 pohřešovaných. Počet pohřešovaných osob však reflektuje pouze osoby registrované policií.


Počet zcela či částečně zničených staveb překračuje dle oznámení záchranných složek 100 000.


Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394344 Verze : 0
17. 3.: Reakce USA

Americká pomoc pokračuje
Americký prezident Barack Obama hovořil telefonicky s japonským premiérem Naoto Kanem. Prezident USA oznámil dodatečnou pomoc Japonsku, a to včetně zvláštních vojenských prostředků. Japonský premiér pak sdělil prezidentovi stav japonských aktivit při řešení jaderné krize. Prezident Obama pak v přímém televizním přenosu uklidňoval Američany před možnými následky jaderné havárie. Pentagon oznámil, že schválil až 35 milionů dolarů počáteční humanitární pomoci Japonsku od amerických ozbrojených sil. Pentagon dále oznámil, že jako posilu japonské armádě vysílá devítičlenný tým specialistů na biologická a jaderná rizika.

Američané navrhli větší bezpečnostní pásmo
Američtí představitelé pro své vojáky a občany v Japonsku navrhli kolem jaderné elektrárny Fukušima I evakuační zónu o velikosti 80 km. To je mnohem větší území než 20/30 km vymezených japonskou vládou. Tento krok v průběhu dne sklidil kritiku, předseda americké jaderné regulační komise jej však označil za "rozumné a preventivní opatření".

Evakuace části amerických občanů
Agentury oznámily, že USA vysílají letouny do Tokia, aby pomohly Američanům opustit Japonsko. Americké ozbrojené síly povolily odchod rodinám vojáků umístěných na ostrově Honšú. K dobrovolné evakuaci je způsobilých asi 20 000 rodinných příslušníků. Mluvčí U.S. Forces Japan dále oznámil, že těmto osobám budou refundovány letenky, které si zakoupí u komerčních dopravců. Ozbrojené síly USA však v případě potřeby zvažují nasazení vlastních letounů. První letoun s americkými občany opustil Japonsko kolem 19:00 SEČ, stroj míří na Tchaj-wan. Na palubě je asi sto osob.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394345 Verze : 0
17. 3.: Reakce zahraničí - výběr


Rusko
Ruský prezident Dmitrij Medveděv popsal dle agentury Reuters situaci v japonské jaderné elektrárně jako "kolosální národní pohromu a katastrofu". Vyjádřil také naději, že to nezpůsobí vážné problémy i jinde. Ruský premiér Vladimir Putin pak dle svého mluvčího hodlá v sobotu neplánovaně navštívit ostrov Sachalin ležící severně od Japonska.


Německo
Němečtí představitelé oznámili, že německá ambasáda se v rámci prevence dočasně přesune z Tokia do Ósaky.


Francie
Francie jakožto jeden z největších exportérů jaderných reaktorů oznámila, že se zaměří na zpřísnění pravidel na vývoz těchto zařízení.


Indonésie
Stát těžce postižený vlnou tsunami v prosinci 2004 slíbil poskytnout Japonsku 2 miliony dolarů pomoci.


IAEA
Mezinárodní agentura pro atomovou energii oznámila, že situace ve Fukušimě I zůstává velice vážnou, ale oproti středě zde není výrazné zhoršení. Šéf IAEA je v současné době na cestě do Japonska.


Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394346 Verze : 0
18. 3. Týden od zemětřesení
Dnes je to přesně týden, co ve 14:46 místního času udeřilo zemětřesení v Japonsku. Obyvatelé Japonska uctili minutou ticha oběti zemětřesení a následné tsunami.


Aktuální stav ve Fukušimě I
Práce na zavedení externích dodávek el. energie pokračují, ale funkce zatím nebyly obnoveny. Pozemního chlazení se účastnilo šest požárních stříkaček a speciální vodní dělo. Operace je považována za zdařilou, voda zasáhla cíl (reaktor č. 3) a poté byla pozorována pára, Japonci tedy věří, že voda jistě dosáhla chladící nádrže.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394364 Verze : 0
Nasazení vrtulníků CH-47JA Chinook v záběrech japonské televize:


09:48 místního času (01:48 SEČ): první vrtulník vypouští vodu na reaktor č. 3
09:52 místního času (01:52 SEČ): druhý vrtulník přilétá z opačného směru o něco výše a vypouští vodu zřejmě na reaktor č. 3 (silný vítr a větší výška jsou příčinou velkého rozptylu vodní masy a voda tak padá spíše mezi oba reaktory)
09:54 místního času (01:54 SEČ): ze stejného směru jako druhý vrtulník, ale níže, opět přilétá první vrtulník, který schazuje vodu na reaktor č. 4
10:00 místního času (02:00 SEČ): z opačného směru, opět výše, se přibližuje naposledy druhý stroj a zasahuje vodou reaktor č. 3 (zbytky vody rozprášené silným větrem mírně zasahují i reaktor č.4)


Celkově je vidět, že zásah velmi komplikoval silný vítr a velké množství vody dopadlo mimo určené zóny.
Na zásahu měly pracovat dva stroje, které se nad elektrárnou střídaly.


Zdroj:
nextbigfuture.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394381 Verze : 0
18. 3.: Operace Tomodachi (vojenská pomoc USA)
Minuta ticha za oběti týden od zemětřesení ukončila bezprostřední záchranné práce a zahájila novou fázi operace zaměřenou na "udržení života".


USMC
a) Forward Area Refueling Point (FARP - předsunutý bod pro doplňování paliva) byl uveden do provozu v Yamagatě; jde o dočasnou instalaci v blízkosti operačního prostoru, která umožňuje vrtulníkům minimalizovat časovou ztrátu při doplňování paliva;
b) Osm transportních letounů KC-130J ze stavu Marine Aerial Refueler Transport Squadron 152 (VMGR-152), Marine Aircraft Group 36, 1st Marine Aircraft Wing, III Marine Expeditionary Force, a osm vrtulníků CH-46E Sea Knight ze stavu Marine Medium Helicopter Squadron 265 (HMM-265), MAG 36, základna Marine Corps Air Station Futenma, bylo dáno k dispozici pro operaci Tomodachi; další letoun KC-130 má základnu na přímo na MCAS Iwakuni, kde se nachází i zmíněné stroje od VMGR-152; vrtulníky CH-46 operují z NAF Atsugi; k 18. 3. nalétaly vrtulníky 80 letů a letouny 98 letů;
c) Příslušníci 3rd Marine Expeditionary Brigade jsou dislokováni na základně Yokota Air Base; brigáda byla přičleněna k japonské Severovýchodní armádě;
d) Čtyři průzkumné záchranné týmy HAST (Humanitarian Assistance Survey Teams) jsou nasazeny na ostrově Honšú.


USAF
Letouny Pacific Air Forces (PACAF) odlétaly 79 letů a přepravily přes 503 tun nákladu a 324 osob; nasazeno je celkem 18 letounů PACAF typů C-130, C-17, KC-135 a C-12; počet aktuálně nasazených příslušníků letectva činí 310.


USN
a) Americká 7. flotila nasadila do operace 20 plavidel, 140 letounů a 12 750 mužů a žen; v současnosti bylo dodáno 81 tun humanitárního nákladu;
b) Vlajková loď USS Blue Ridge (LCC-19) zůstává v blízkosti Okinawy, odkud vykonává řídící činnost;
c) Výsadková doková loď USS Tortuga (LSD 46) po vyložení japonských vojáků a jejich vozidel v Ominatu vyplula do blízkosti Hachinohe, kde bude sloužit jako předsunutá základna pro vrtulníkové operace; vrtulníky CH-53 Sea Stallion ze stavu HM-14 dislokované na plavidle dodaly 13 tun zásob včetně 5 000 liber vody a 5 000 potravinových dávek MRE do Yamady, ležící 80 mil jižně od Misawy;
d) Vrtulníková loď USS Essex (LHD 2) a výsadkové dokové lodě USS Harpers Ferry (LSD 49) a USS Germantown (LSD 42) s příslušníky 31st Marine Expeditionary Unit dorazily dnes odpoledne k pobřeží prefektury Akita; vojáci 31st MEU pokračují ve zřizování Forward Control Elementu (FCE) v Matsushimě;
e) USS Ronald Reagan Carrier Strike Group zahrnující mimo letadlové lodě, křižníku USS Chancellorsville (CG 62), torpédoborce USS Preble (DDG 88) a bojové zásobovací lodi USNS Bridge (T-AOE 10) mimořádně také torpédoborce USS Fitzgerald (DDG 62), USS John S. McCain (DDG 56), USS McCampbell (DDG 85), USS Mustin (DDG 89) a USS Curtis Wilbur (DDG 54) pokračuje v operacích u pobřeží prefektury Iwate; tři američtí styční důstojníci koordinují operace s Japonci na palubě japonské vlajkové vrtulníkové lodi Hjúga (DDH 181);
f) Letadlovou loď USS George Washington (CVN 73) nachytalo zemětřesení v Yokosuce "se spuštěnýma kalhotama" (Pozn.: formulace Jožky) a její perutě se nacházely v Naval Air Facility (NAF) Atsugi; většina lodí z její bojové skupiny tak operuje s letadlovou lodí USS Ronald Reagan; bojové letouny nepoužitelné v záchranných operacích byly přelétnuty na Okinawu a Guam; vrtulníky SH-60B od HSL-51 "Warlords" operují s jednotkami z USS Ronald Reagan; dalších 14 vrtulových letounů z USS George Washington bylo přesunuto z Atsugi na základnu Misawa v severní části ostrova Honšú a je připraveno k zásahu; mimo letadlové lodě se v Yokosuce z důvodu údržby nachází mimo službu i torpédoborec USS Lassen (DDG 82);
g) Vrtulníky z útvarů HS-4 a HSL-43 (USS Ronald Reagan) operující s již zmíněnou HSL-51 dodaly 28 tun potravin, vody, oblečení, léčiv, toaletních potřeb, dětských potřeb a petroleje do 15 míst na pobřeží, u dvou míst se jednalo o vůbec první dodávky pomoci za celý týden;
h) Raketový křižník USS Cowpens (CG 63) míří na sever, aby se připojil k letadlové lodi USS Ronald Reagan. Další raketový křižník USS Shiloh (CG 67) byl na cestě z Yokosuky, aby předal humanitární pomoc plavidlům Strike Group Ronald Reagan;
i) Dva letouny P-3 Orion ze stavu Patrol Squadron Four (VP-4) dnes provedly dvě průzkumné mise letišť a přístavů v severní části Honšú; letouny jsou detašovány na základně Misawa, fotografie jsou poskytovány Japoncům.


Zdroj:
www.pacom.mil
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394467 Verze : 0
18. 3.: Nárůst ztrát
Počet mrtvých v Japonsku opět vzrostl. Státní policie nyní ohlásila 6 911 mrtvých a 10 316 pohřešovaných. Současná teplota ve Fukušimě je těsně pod nulou. Asi 400 tisíc lidí tráví další noc v útulcích na severovýchodě, kde jsou nízké zásoby jídla, vody, léčiv a paliva na topení.

18. 3.: Změna ratingu havárie
Stupeň jaderné havárie ve Fukušimě byl Japonci oficiálně zvýšen na hodnotu 5 v mezinárodní škále 1-7. Současná havárie tak byla dána na úroveň události v americké jaderné elektrárně Three Mile Island v roce 1979. Americký činitel, jehož si tehdejší prezident Jimmy Carter vybral pro dohled nad havárií v USA, však již oznámil, že japonská událost je mnohem horší.

18. 3.: Šíření radiace
Radiace z Fukušimy I překročila Pacifik a dosáhla Kalifornie, ale pouze v nepatrném množství. Švédové znovu potvrdili, že čekají stopy radioaktivity z Japonska nad Švédskem asi za týden.

18. 3.: Pomoc nabídlo již 123 zemí
Japonské ministerstvo zahraničí oznámilo, že 123 států a území a 33 mezinárodních organizací nabídlo pomoc, a to včetně Burmy (jednoho z nejchudších asijských států), Srbska a Bosny (Japonsko bylo štědrým dárcem oběma zemím těžce zasaženým balkánskými válkami v 90. letech 20. stol.). Osobní dar obětem věnovala rovněž britská královna Alžběta II., jejíž vnuk princ William je nyní na Novém Zélandu, kde navštívil město Christchurch (postiženo zemětřesením v únoru). Pomoc spoluobčanům v Japonsku věnovala údajně také jakuza (japonská mafie).

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394468 Verze : 0
19. 3.: Zahřívání reaktoru č. 3
Dle agentury AP je hlášena pára vycházející z reaktoru č. 3. Vody v jeho palivové nádrži je zřejmě nebezpečně málo. Reaktor byl nouzově chlazen před zhruba 24 hodinami speciálně upravenými hasicími stříkačkami tokijského hasičského sboru a další technikou. Operace trvala asi 25 min. Další nouzové chlazení je tedy nezbytné.
EDIT: Nouzové pozemní chlazení již probíhá.

19. 3.: Stav nouzové elektrifikace
V sobotu je předpokládáno zapojení chladících systémů reaktorů č. 1 a 2 do el. sítě. První má být připojen blok č. 2, neboť utrpěl menší škody. Reaktory č. 3 a 4 by měly následovat v neděli. Existují však obavy, v jakém stavu jsou chladící systémy po zemětřesení, tsunami a vodíkových explozích některých bloků v předchozích dnech.

19. 3.: Nárůst ztrát
Nově oznámeno 7 197 mrtvých a 10 905 pohřešovaných po zemětřesení a tsunami.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394469 Verze : 0
19. 3.: Zjištěna kontaminace mléka a špenátu
Hladina radiace ve špenátu a v mléce z farem poblíž jaderné elektrárny Fukušima I překročila normu, uvedla v sobotu japonská vláda. Je to první zpráva o tom, že se radiace dostala do potravin. Kontaminované mléko bylo nalezeno ve vzdálenosti asi třiceti kilometrů od elektrárny, špenát pak dokonce pocházel ze sousední prefektury Ibaraki, uvedl tajemník vlády Jukio Edano. Dodal ale, že i když byla norma překročena, požití těchto produktů nepředstavuje zdravotní riziko.

Zdroje:
www.novinky.cz
www.bbc.co.uk


19. 3.: Tsunami měla přes 15 m
Yomiuri ohlásilo, že podle vyšetřování Výzkumného ústavu letišť a přístavů měla tsunami na pobřeží Sanriku výšku přes 15 m a po střetu s pobřežními skalami až 20 m. Nejvyšší zaznamenaná tsunami měla výšku 38,2 m a udeřila na pobřeží prefektury Iwate v roce 1896.

Zdroje:
www.yomiuri.co.jp
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394485 Verze : 0
19. 3.: Chlazení reaktorů č. 5 a 6
Ve Fukušimě I probíhá chlazení reaktorů č. 5 a 6 (mořskou?) vodou. Technici zhotovili otvory ve střechách obou reaktorových budov, aby předešli vodíkovým explozím. Chlazení již přineslo výsledky, v 05:03 SEČ Tepco oznámilo, že teploty v palivové nádrži reaktoru č. 5 klesly.


19. 3.: Další američtí specialisté do Japonska
Ministerstvo obrany USA připravuje k nasazení odborný tým trénovaný k operacím v zamořených oblastech pro případ, že by se situace ve Fukušimě I zhoršila.


19. 3.: Příspěvek Hollywoodu
Hollywoodští herci Clint Eastwood a Sandra Bullocková hodlají věnovat na Japonsko po asi 1 miliónu dolarů.

Zdroj:
www.bbc.co.uk
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394489 Verze : 0
URGENTNÍ: Další zemětřesení zasáhlo Japonsko, otřáslo budovami v Tokiu. Síla 6,1 Richtera. Nehrozí nebezpečí tsunami a nejsou bezprostřední hlášení o zraněných či škodách. Japonsko bylo po 11. březnu zasaženo stovkami následných otřesů, epicentrum tohoto však bylo blízko poškozené jaderné elektrárny Fukušima I.

Zdroje:
http://english.kyodonews.jp/
www.bbc.co.uk
http://live.reuters.com/Event/Japan_earthquake2
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394496 Verze : 0
V článku na automatedtrader.net si spletli reaktor č. 4 s reaktorem č. 6. Obnova chlazení se týká dvou reaktorů stojící mimo nejvíce postiženou čtveřici, což jsou č. 5 a 6. Toto také uvádí CNN. Na stránkách Tepco je k č. 5 a 6 oznámeno, že


a)

Citace :

We are working on receiving external power supply to Units 5 and 6. We completed the repair work on the emergency diesel generator (A).

b)

Citace :

Unit 5: At 5 AM, Mar 19th, we started the Residual Heat Removal System Pump (C ) in order to cool the spent fuel pool.

Zdroje:
www.tepco.co.jp
news.blogs.cnn.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394506 Verze : 0
19. 3.: Elektřina pro č. 2 až v neděli
Obnova el. vedení do reaktorové budovy č. 2 elektrárny Fukušima I byla dokončena, ale k obnově napětí zatím nedošlo z důvodu revize stavu zařízení. Pokud nebudou zjištěny problémy, bude napětí do bloku č. 2 obnoveno v neděli ráno.

19. 3.: Šest pracovníků vystaveno radiaci
Šest pracovníků v jaderné elektrárně Fukušima I - Daiiči bylo vystaveno radiaci o hodnotě více než 100 milisievertů. Navzdory tomu by dle sdělení Tepca tato radiace neměla mít nepříznivý vliv na zdraví pracovníků, 100 milisievertů je standardní japonský limit pro zásahy v nouzových operacích. K ozáření pracovníků došlo při snaze o obnovení el. vedení do poškozených reaktorových budov.

19. 3.: Zvažován zákaz prodeje potravin z Fukušimy
IAEA oznámila, že japonské úřady zvažují zákaz prodeje potravin z prefektury Fukušima z důvodu rizika kontaminace radioaktivitou. Dřívější zprávy dokonce uváděly, že zákaz prodeje již byl vydán.

19. 3.: Radiace v japonských městech beze změny
IAEA oznámila, že úroveň radiace ve velkých japonských městech se od včerejška nezměnila. Měření proběhla v sedmi rozdíných lokalitách v Tokiu a v prefekturách Kanagawa a Chiba. Ačkoliv byla zjištěna zvýšená radiace, její hodnoty jsou pod úrovní zdravotních rizik.

19. 3.: Zjištěna kontaminace vody
V Tokiu a dalších pěti lokalitách byla zjištěna mírná kontaminace pitné vody z vodovodního řádu stopovým množstvím radioaktivního jódu. Japonská vláda oznámila, že tyto hodnoty nepřekročily bezpečnostní limity a běžné testy navíc přítomnost jódu neprokázaly.
EDIT: Ve městě Kawamata, prefektura Fukušima, byl zjištěn radioaktivní jód nad limit.

Zdroje:
news.blogs.cnn.com
www.bbc.co.uk
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394595 Verze : 0
19. 3.: Mrak z Fukušimy nad Atlantikem
Radioaktivní oblak z Fukušimy dosáhl západního Atlantiku, ale jak oznámil francouzský Institut pro radiologickou ochranu a jadernou bezpečnost, radioaktivita je očekávána pouze v "extrémně nízkých" hodnotách.


19. 3.: Zemětřesení posunulo poloostrov
Japoští vědci zjistili, že zemětřesení 11. března posunulo poloostrov Oshika v prefektuře Miyagi o 5,3 m stranou a o 1,2 m pod hladinu oceánu. Obě hodnoty tvoří rekord v japonských záznamech.


19. 3.: Jižní Korea zvýší pomoc
Ministr zahraničí Jižní Koreje slíbil maximální podporu lidem v Japonsku. Jižní Korea poskytne dalších 100 tun pitné vody a 6000 přikrývek.


19. 3.: První nouzové domy budou v Iwate
Pobřežní město Rikuzentakata v prefektuře Iwate bude první mezi městy zasaženými zemětřesením, kde budou postaveny prefabrikované nouzové domy pro evakuované obyvatele. Výstavba na pozemcích tamní střední školy již začala.


19. 3.: Putin na Sachalinu
Ruský premiér Vladimir Putin navštívil město Južno-Sachalinsk na ruském Dálném Východě. Mimo jiné prohlásil, že bezprostřední nebezpečí z japonské jaderné elektrárny nehrozí.


Zdroje:
news.blogs.cnn.com
www.bbc.co.uk
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394596 Verze : 0
20. 3.: Chlazení reaktoru č. 3
Tlak v kontejmentu reaktoru č. 3 koncem včerejšího dne narůstal. Hasiči chladili blok č. 3 po třináct hodin.
EDIT: Tepco se připravuje upustit z třetího reaktoru radioaktivní páru a plyny. To bude znamenat stonásobné zvýšení radioaktivity v ovzduší. Nebezpečně tam stoupá tlak, uvedl podle televize NHK japonský Úřad pro jadernou a průmyslovou bezpečnost.

20. 3.: Ztráty rostou
Japonské úřady ohlásily nárůst ztrát na 8 133 mrtvých a 12 272 pohřešovaných. Dalších 2 612 osob bylo zraněno.

Zdroje:
news.blogs.cnn.com
www.bbc.co.uk
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394650 Verze : 0
20. 3.: Dva lidé zachráněni po 9 dnech
Devět dní po katastrofálním zemětřesení se v neděli podařilo ve městě Ishinomaki v prefektuře Miyagi zpod trosek vyprostit dva přeživší. V troskách byla osmdesátiletá žena a její šestnáctiletý vnuk, uvedla japonská televize NHK. Podle záchranářů reagovali na jejich činnost při záchranných pracích a dokonce komunikovali. Vrtulníkem je přepravili do nemocnice. Jsou velmi zesláblí a mladík je i podchlazený. Oba se živili jogurty a dalšími potravinami, které zůstaly v lednici zničeného domu.

Zdroj:
www.novinky.cz


20. 3.: Kontaminace špenátu sedmadvacetinásobně přes limit
Špenát s radioaktivním jódem, jehož množství sedmadvacetinásobně přesáhlo japonský limit, byl zjištěn ve městě Hitachi v prefektuře Ibaraki, víde než 100 km jižně od elektrárny Fukušima I. Tamní úřady však prohlásily, že tato hodnota radiace nemá vliv na lidské zdraví. Také hodnota cesia v tomto vzorku překročila limit téměř čtyřnásobně. Radioaktivní jód a cesium byly zjištěny také v zelenině z Asahi v prefektuře Chiba. Zde byl limit překročen dvojnásobně.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


20. 3.: Reaktory č. 5 a 6 stabilní
Úřady oznámily, že reaktory č. 5 a 6 jaderné elektrárny Fukušima I - Daiiči byly po sobotním obnovení chladícího systému v neděli úspěšně stabilizovány do stavu "cold shutdown".

Zdroj:
english.kyodonews.jp


20. 3.: Fukušima I bude pravděpodobně vyřazena
Japonská vláda oznámila, že jaderná elektrárna Fukušima I - Daiiči bude s ohledem na sérii havárií po zemětřesení a vlně tsunami z 11. března s největší pravděpodobností vyřazena z provozu. "Při objektivním pohledu na situaci je to jasné," oznámil tajemník vlády Yukio Edano.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394742 Verze : 0
20. 3.: Obnova rozvodů v bloku č. 2
Tepco oznámilo, že v jaderné elektrárně Fukušima I - Daiiči došlo v neděli odpoledne k obnově el. vedení k bloku č. 2. Společnost nyní plánuje obnovu systémů na monitorování radiace, osvětlení velína a zejména chlazení reaktoru i nádrže s vyhořelým jaderným palivem.

20. 3.: Již více než 2 600 tun vody na blok č. 3
Během nouzového chlazení bloku č. 3, které započalo ve čtvrtek, bylo použito již přes 2 600 tun vody, což dalece přesahuje kapacitu chladící nádrže pro vyhořelé jaderné palivo, která činí 1 400 tun. Stav vody v nádrži však zůstává neznámý a obavy z přehřívání přetrvávají. Navzdory zprávám o růstu tlaku v reaktoru a tedy nutnosti odpuštění par Tepco později oznámilo, že se tlak stabilizoval a nouzová ventilace tak není potřeba.

20. 3.: Plánováno nasazení tanků u bloku č. 4
Japonská armáda chladila vodou palivovou nádrž reaktoru č. 4, u nějž také hrozí riziko přehřátí. Během nedělního dopoledne i odpoledne bylo do bloku nastříkáno asi 160 tun vody. Japonské ministerstvo obrany plánuje nasazení dvou tanků Typu 74 na odstranění trosek v bloku č. 4, které komplikují snahy o chlazení. Tanky jsou více vzduchotěsné a odolné vůči záření než technika, která je dosud k dispozici.

20. 3.: Radiace ve Fukušimě I klesá
Hodnoty záření v elektrárně mají sestupnou tendenci. 500 m severozápadně od bloku č. 2 bylo v neděli v 16:30 místního času naměřeno 2 830 mikrosievertů za hodinu, zatímco v sobotu ve 14:00 to bylo 3 442 mikrosievertů.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394746 Verze : 0
21. 3.: URGENTNÍ: Šedavý kouř stoupá z bloku č. 3
Tepco oznámilo, že byl zpozorován šedavý kouř stoupající z reaktorové budovy č. 3 v jaderné elektrárně Fukušima I. Kouř byl zpozorován jihovýchodně od budovy. Tepco oznámilo, že dočasně evakuovalo své pracovníky z místa. Na reaktor č. 3 již přitom bylo armádou, policií a hasiči užito v rámci nouzového chlazení více než 3 700 tun vody.

EDIT: Nebyla zjištěna změna tlaku v kontejmentu č. 3, příčina kouře zatím neznámá, nejsou hlášena zranění. Dle Kyodo kouř vychází z palivové nádrže.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394799 Verze : 0
21. 3.: Stopy radioaktivních částic zjištěny ve vodě devíti prefektur
Stopová množství radioaktivních látek byla zjištěna ve vzorcích vody odebraných během neděle a pondělí v devíti japonských prefekturách. Vzorky z prefektur Tochigi a Gunma obsahovaly radioaktivní jód a cesium, vzorky z prefektur Fukushima, Saitama, Chiba, Tokyo, Kanagawa, Niigata a Yamanashi obsahovaly pouze jód.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


21. 3.: Omezení distribuce mléka a zeleniny
Japonská vláda nařídila zastavit dodávky mléka a dvou druhů zeleniny ze čtyř prefektur kvůli obavám z radiace. Jedná se o prefektury Fukushima, Ibaraki, Tochigi a Gunma.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394805 Verze : 0
21. 3.: Ztráty rostou
Japonská policie oznámila, že počet mrtvých a pohřešovaných po zemětřesení a tsunami v Japonsku dosáhl k pondělnímu poledni 21 911 osob. Počet mrtvých ve 12 prefekturách činí 8 649 osob, počet pohřešovaných v šesti prefekturách činí 13 262 osob. Policie identifikovala asi 4 080 těl, z toho 2 990 těl již bylo vydáno rodinám. Kolem 340 tisíc evakuovaných osob se nyní nachází v asi 2 070 útulcích rozesetých po 16 prefekturách.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


21. 3.: Déšť komplikuje humanitární práce
Záchranné a humanitární práce v prefekruře Miyagi se zkomplikovaly kvůli silnému dešti, který znemožňuje vrtulníkové operace. Distribuce pomoci vrtulníky je přitom klíčová. Kvůli špatnému počasí musela být rovněž zrušena návštěva premiéra Naoto Kana u pohotovostních pracovníků v blízkosti elektrárny Fukušima I.

Zdroj:
www.bbc.co.uk


21. 3.: Japonský princ odmítl účast na britské královské svatbě
Japonský korunní princ Naruhito (51) a korunní princezna Masako (47) odmítli pozvání britského prince Williama a Kate Middletonové na jejich dubnovou svatbu kvůli situaci ve své zemi. Dvojice nyní tráví čas v tichosti ve své rezidenci jako výraz solidarity s obyvateli postiženými přírodní pohromou. Zrušila také rodinnou dovolenou s dcerou Aiko (9) v prefektuře Nagano v centrální části země.

Zdroj:
www.novinky.cz


21. 3.: Pochvaly Japoncům za chování během katastrofy
Začínají se množit pochvalné ohlasy na chování Japonců po zemětřesení, tsunami a jaderné havárii. Jihokorejský prezident Lee Myung Bak v rozhlasovém projevu prohlásil, že Jihokorejci by se mohli učit od japonské veřejnosti a sdělovacích prostředků, jak jednat s katastrofální živelnou pohromou. Chválil zejména ducha obětí při pomáhání si navzájem a jejich kázeň. Také Daniel Inouye, americký demokratický senátor za stát Hawaii, prohlásil, že je ohromen kázní japonských lidí uprostřed pustošení a zmatku, bez znaků hysterie a rabování.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394810 Verze : 0
21. 3.: Kouř z bloku č. 3 ustal, nyní kouř z bloku č. 2
Japonské úřady oznámily, že šedočerný kouř z bloku č. 3 jaderné elektrárny Fukušima I po asi dvou hodinách ustal, ale objevil se bílý kouř stoupající z bloku č. 2. Práce na obnově elektrifikace u bloků č. 3 a 4 jsou dočasně zastaveny.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394814 Verze : 0
22. 3.: Obnova prací ve Fukušimě I
Práce na obnově elektrifikace a klíčových chladících funkcí v jaderné elektrárně Fukušima I - Daiiči byly obnoveny, a to navzdory bílému dýmu (snad páře), jenž stále stoupá z budov č. 2 a 3. K vynucené pauze došlo v pondělí právě kvůli kouři vycházejícímu z reaktorových budov č. 2 a 3. Hasiči a Tepco aplikovali značné množství vody do palivových nádrží reaktorů č. 3 a 4. U budovy č. 4 bylo použito bylo dokonce i průmyslové zařízení na postřik cementem.
EDIT: Úřady oznámily, že reaktory č. 2 a 3 vypouštějí méně kouře než předtím.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp


22. 3.: Připojeny reaktory č. 1, 3 a 4
Během noci z pondělka byla k externímu zdroji elektřiny připojena reaktorová budova č. 1 a v úterý ráno také reaktorová budova č. 4. Tím je zajištěna podpora pro obnovu zařízení jako je ventilační systém k filtraci radioaktivních částic, systémů ve velínech a pod. V současnosti je tedy k externímu zdroji připojeno pět ze šesti reaktorů elektrárny Fukušima I: č. 1, 2, 4, 5 a 6. Tepco oznámilo, že obnovu některých klíčových funkcí lze u reaktorů č. 1 a 2 očekávat ve středu a u reaktorů č. 3 a 4 ve čtvrtek.
EDIT: Tepco oznámilo, že všechny reaktorové budovy jsou nyní připojeny k externímu zdroji el. en.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp


22. 3.: Ministr průmyslu se omluvil za nátlak na hasiče
Japonský ministr průmyslu Banri Kaieda se v úterý omluvil za zprávy, že hrozil potrestat tokijské hasiče, když (navzdory problémům s vybavením) neprovedou chladící operaci v jaderné elektrárně Fukušima I. Omluva přišla poté, co si na nátlak na hasiče stěžoval u premiéra Kana primátor Tokia Shintaro Ishihara. Primátor také řekl, že hasičské zařízení se pokazilo proto, že bylo nasazeno 13 hodin v kuse. Dlouhodobé chlazení reaktoru je nyní možné díky vozům umožňujícím postřik vody z výšky 22 m.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394919 Verze : 0
22. 3.: Viceprezident Tepca se omluvil evakuovaným
Viceprezident společnosti Tepco Noriko Tsuzumi navštívil v úterý útulek evakuovaných občanů z města Okuma, prefektura Fukušima, jenž se nachází v gymnaziální budově v Tamuře. Viceprezident se při této příležitosti omluvil evakuovaným spoluobčanům za způsobené problémy.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


22. 3.: Radiace 1600x nad normál 20 km od Fukušimy I
IAEA oznámila, že její přístroje naměřily ve městě Namie, asi 20 km od jaderné elektrárny Fukušima I, záření o hodnotě 161 mikrosievertů za hodinu. Tato hodnota přesahuje běžnou úroveň 1600x.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


22. 3.: Zjištěno zamoření oceánu
Tepco oznámilo, že v odebraných vzorcích mořské vody bylo v pondělí zjištěno zamoření. Radioaktivní jód-131 byl zjištěn ve vzorcích mořské vody v 126,7x vyšší úrovni než je povolený limit. Hodnoty cesia-134 převýšily limit 24,8x a cesia-137 o 16,5x, zatímco ve vzorku odebraného z moře u elektrárny bylo zjištěno stopové množství kobaltu 58. Japonské ministerstvo školství, kultury, sportů vědy a technologií oznámilo, že zahájilo studium mořské vody na osmi lokalitách v desetikilometrových intervalech ve vzdálenosti 30 km od elektrárny Fukušima I. Tepco zahájilo monitoring vody ve čtyřech lokalitách.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp


22. 3.: Nouzový generátor elektrárny Hamaoka bude vyvýšen
Chubu Electric Power Co. (Chuden) oznámila, že na základě zkušeností z Fukušimy I umístí nouzový dieselový generátor ve své jaderné elektrárně Hamaoka v Omaezaki, prefektura Shizuoka, na vyvýšené místo. To by mělo zabránit ztrátě energie v případě tsunami. (Pozn. Jožka: Hamaoka je považována za nejrizikovější jadernou elektrárnu v Japonsku díky své lokaci nad subdukční zónou dvou litosférických desek)

Zdroj:
english.kyodonews.jp

*****
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Představitelé Tepca se omlouvají evakuovaným.
Zdroj: http://english.kyodonews.jp/photos/assets/201103/0322028-thumb450x.jpg

Představitelé Tepca se omlouvají evakuovaným.
Zdroj: english.kyodonews.jp

URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394920 Verze : 0
22. 3.: Počet mrtvých překročil devět tisíc
Počet mrtvých překročil v úterý hranici devíti tisíc osob. Dle sdělení japonské státní policie je nyní úředně potvrzeno 9 080 mrtvých a 13 561 pohřešovaných. Mrtví jsou v souladu s japonskými dominantními náboženskými kulty spalováni, kremace je však obtížná z důvodu nedostatku paliva.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


22. 3.: Jihokorejci vybrali na Japonsko 52 milionů dolarů
Jihokorejské ministerstvo zahraničí oznámilo, že veřejné sbírky na Japonsko vynesly asi 52 milionů amerických dolarů. Je to zřejmě poprvé, co se v Jižní Koreji konaly dobrovolné veřejné sbírky na Japonsko, které v 1. polovině 20. století vykonávalo v Koreji koloniální správu.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


22. 3.: Radioaktivita dosáhla Islandu
Radioaktivní částice z Fukušimy dosáhly Islandu, jedná se však o minimální hodnoty bez vlivu na lidské zdraví.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394921 Verze : 0
23. 3.: URGENTNÍ: Zemětřesení ve Fukušimě
Kyodo oznámilo, že pobřeží prefektury Fukušima zasáhlo silné zemětřesení. Síla zatím neuvedena.
EDIT: Síla zemětřesení dosáhla asi úrovně 6,0, následovalo další se sílou přes 5,0.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


23. 3.: Všech šest reaktorů připojeno
Tepco oznámilo, že všech šest reaktorů v jaderné elektrárně Fukušima I bylo připojeno k externímu zdroji el. en. Pracovníci Tepca již také obnovili osvětlení velína reaktoru č. 3. Mluvčí japonské Agentury pro jadernou bezpečnost oznámil, že po obnovení elektrifikace se skutečný stav elektrárny stane "viditelným" a úřady tak budou moci ověřit, zda jsou opatření přijatá k řešení krize dostatečná. Uvedl také, že plný meltdown některého z reaktorů je nyní nepravděpodobný.

23. 3.: Ozbrojené síly USA požádány o podporu
Japonské ministrerstvo obrany požádalo o podporu ozbrojené síly USA při řešení probíhající jaderné krize. Právě probíhá fáze koordinace úsilí.

23. 3.: Armádní vrtulníky budou monitorovat teplotu reaktorů
Japonské armádní vrtulníky budou denně monitorovat teplotu poškozených reaktorů v elektrárně Fukušima I, aby se předešlo obavám obyvatelstva. Původně měly vrtulníky provádět sledování teplot dvakrát týdně.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395009 Verze : 0
23. 3.: Překročeny limity u 11 druhů zeleniny
Japonské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že u 11 druhů zeleniny z prefektury Fukušima, a to včetně zelí a brokolice, byly zjištěny radioaktivní látky výrazně převyšující zákonné limity.
EDIT: Před konzumací zeleniny z pefektury již varoval i japonský premiér Naoto Kan.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp


23. 3.: IAEA vysílá druhý tým do Japonska
IAEA oznámila, že vysílá druhý monitorovací tým do Japonska. Jeden z týmů bude monitorovat situaci v prefektuře Fukušima, druhý pak v Tokiu a okolí.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395010 Verze : 0
23. 3.: Komplikace u reaktoru č. 1
Teplota v reaktoru č. 1 jaderné elektrárny Fukušima I - Daiiči ve středu krátce překročila hodnotu 400 stupňů Celsia, což si vyžádalo injektáž značného množství mořské vody. Tepco oznámilo, že objem vody použité na chlazení byl zvýšen devítinásobně. V 10 h místního času klesla teplota v reaktoru na 390 stupňů, což je stále nad limitem 302 stupňů. Při těchto teplotách by nemělo docházet k tavení jádra, Tepco přesto bude pokračovat v opatrné aplikaci vody do reaktoru tak, aby v něm nebyl zvyšován tlak.

23. 3.: Komplikace u reaktoru č. 2
Japonská Agentura pro jadernou bezpečnost oznámila, že v reaktoru č. 2 brání obnově elektrifikace velína vysoká hodnota radiace (až 500 milisievertů za hodinu) zjištěná před několika dny. Tepco také uvedlo, že dva pracovníci, kteří instalovali provizorní napájení, byli v úterý večer zraněni a odvezeni do nemocnice.

23. 3.: Práce na obnově systémů u č. 3
Po obnově osvětlení ve velíně reaktoru č. 3 probíhají práce na revizi a obnově klíčových systémů jako jsou měřící přístroje a vodní čerpadla. Operátoři však v současné době nemohou zůstávat v kontrolní místnosti delší dobu z důvodu vysoké radiace a výpadků elektřiny. V odpoledních hodinách také mělo dojít k dalšímu nouzovému chlazení reaktoru hasiči.

23. 3.: Chlazení reaktoru č. 4
Během středy pokračovalo chlazení reaktoru č. 4 vodou za pomoci čerpadla používaného k aplikaci rychlotuhnoucího betonu a 50 m ramene umožňujícího střik vody z vyvýšeného bodu.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395043 Verze : 0
23. 3.: Černý kouř z reaktoru č. 3
Tepco oznámilo, že v jaderné elektrárně Fukušima I - Daiiči byl zpozorován černý kouř stoupající z reaktorové budovy č. 3. Technici pracující v blocích č. 3 a 4 byli evakuováni. Tepco potvrdilo, že plameny nebyly spatřeny. Bližší informace nejsou známy.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


23. 3.: Pozorováno neutronové záření
Tepco oznámilo, že v prostorách jaderné elektrárny Fukušima I bylo v minulých dnech třináctkrát pozorováno neutronové záření. Záření bylo naměřeno asi 1,5 km jihozápadně od bloků č. 1 a 2 v průběhu tří dnů od 13. března. Hodnota odpovídala 0,01 až 0,02 mikrosievertů za hodinu, což není nebezpečná úroveň. Tepco bude monitorovat uran i plutonium, které mohou být zdrojem tohoto záření.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


23. 3.: Radioaktivní jód v pitné vodě pro Tokio
Úřady vydaly varování před konzumací pitné vody malými dětmi v Tokiu poté, co byla v čističce zjištěna přítomnost radioaktivního jódu o hodnotě převyšující limit pro kojence.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395046 Verze : 0
23. 3.: Tsunami dosáhla v Iwate až 23,6 metrů
Japonští vědci zveřejnili odhad výšky tsunami, která 11. března udeřila na pobřežní město Ofunato v prefektuře Iwate. Podle nich dosáhla vlna výšky až 23,6 metru. Pro srovnání, japonský rekord činí 38,2 metru z roku 1896 v Sanriku. Vlna, která v roce 2004 udeřila na břehy Sumatry, měla 34,9 metru.


Zdroj:
english.kyodonews.jp



23. 3.: Počet mrtvých a nezvěstných přes 25 tisíc
Japonská státní policie oznámila, že počet mrtvých a pohřešovaných přesáhl 25 tisíc osob. Jde celkem o 9 487 mrtvých a 15 617 pohřešovaných. Pitvy byly dokončeny u asi 8 990 ostatků, z toho 5 770 těl bylo identifikováno a 5 210 již bylo vráceno rodinným příslušníkům. Tato čísla dělají ze zemětřesení a tsunami 11. března nejhorší přírodní katastrofu v Japonsku od roku 1923, kdy při zemětřesení zemřelo asi 105 tisíc lidí.


Zdroj:
english.kyodonews.jp



23. 3.: Vláda odhadla škody až na 309 mld USD
Japonská vláda ve středu odhadla ekonomické škody po zemětřesení a tsunami 11. března v sedmi postižených prefekturách na až 25 biliónů jenů (309 miliard dolarů). To by mohlo snížit hospodářský růst země o 0,5 %.


Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395053 Verze : 0
23. 3.: Část cizích ambasád opustila Tokio
Japonské ministerstvo zahraničí oznámilo, že některé zahraniční ambasády opustily Tokio nebo byly zcela uzavřeny. Do středy bylo uzavřeno asi 15 ambasád zejména afrických států, zatímco dalších asi deset velvyslanectví se přesunulo z Tokia na jih. Tento počet pravděpodobně vzroste, pokus se zvýší obavy ze záření v souvislosti s komplikacemi při odstraňovnání škod v jaderné elektrárně Fukušima I.


Co se týče nových útočišť zahraničních ambasád v Japonsku, nejpopulárnější je Osaka, kde nyní působí např. velvyslanectví Rakouska, Německa a Švýcarska. Finská ambasáda se nachází v Hirošimě, velvyslanectví Panamy v Kobe a velvyslanectví Bulharska ve Fukuoce. Na druhou stranu, jiná velvyslanectví vydala prohlášení, že zůstanou v Tokiu. Jde například o ambasády Itálie, Španělska a Kanady.


Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395057 Verze : 0
24. 3.: Roční děti mimo evakuační zónu mohly dostat přes 100 milisievertů
Japonská vláda oznámila, že podle počítačové simulace bylo zjištěno, že dávka záření, kterou mohly přijmout roční děti mimo 30 km zónu kolem jaderné elektrárny Fukušima I - Daiiči od první exploze v sobotu, mohla překročit 100 milisievertů v případě, že by tyto děti pobývaly denně venku. Tato úroveň již může znamenat zvýšené riziko rakoviny a osoby vystavené tomuto zářeni jsou povinny aplikovat jód. U dospělých je předpokládáno, že hodnoty radiace akumulované v jejich štítných žlázách jsou nižší.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


24. 3.: Tokijský magistrát rozdá pitnou vodu rodinám s dětmi
Tokijský magistrát oznámil, že bude distribuovat 240 tisíc lahví pitné vody (každá o 550 ml) rodinám s dětmi mladšími jednoho roku poté, co byla zjištěna nepřijatelná hodnota obsahu radioaktivního jódu ve vodě z vodovodního řádu pro Tokio a města Musashino, Mitaka, Machida, Tama a Inagi. Každé dítě obdrží tři lahve.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


24. 3.: Práce ve Fukušimě I obnoveny
Tepco oznámilo, že ráno 24. března byly obnoveny práce v poškozené jaderné elektrárně Fukušima I - Daiiči. Opravy systémů byly přerušeny předchozího dne po zpozorování černého kouře stoupejícího z reaktorové budovy č. 3.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395096 Verze : 0
24. 3.: Technici ve Fukušimě ozářeni
Tepco právě oznámilo, že 17 techniků bylo ve Fukušimě I vystaveno záření 100 milisievertů.


Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395101 Verze : 0
24. 3.: Technici ve Fukušimě utrpěli zranění z ozáření
Tři technici pracující v jaderné elektrárně Fukušima I - Daiiči byli vystaveni radiaci od 173 do 180 milisievertů při pokládání kabelu do turbínové sekce reaktoru č. 3, dva z nich utrpěli zranění (zřejmě popáleniny na nohou) a byli hospitalizováni. Ke zraněním došlo skrze radioaktivní vodu, ve které pracovali. Radioaktivita zřejmě pronikla přes ochranné oděvy.


english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp


EDIT: Oba zranění technici byli hospitalizováni ve Státním centru pro výzkum radiace v prefektuře Chiba.


Zdroj:
english.kyodonews.jp



24. 3.: Omezení dovozu japonských potravin ve světě
Státy z různých koutů světa omezují dovoz japonských potravin. Např. Hongkong zakáže dovoz zemědělských produktů včetně masa a plodů moře z prefektur Fukushima, Ibaraki, Tochigi, Gunma a Chiba. Kanada zavedla přísné kontroly potravin z prefektur Fukushima, Gunma, Ibaraki a Tochigi. Ze stejných prefektur limituje dovoz také Austrálie, zatímco Nový Zéland žádná opatření nepřijal z důvodu minimálního importu japonských potravin.


Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp


EDIT: K zákazu dovozu potravin z pěti japonských prefektur přistoupil i Tchajwan.


Zdroj:
english.kyodonews.jp



24. 3.: V Singapuru zjistili radioaktivitu v japonské zelenině
Singapurské úřady oznámily, že zjistily kontaminaci radioaktivními látkami ve čtyřech druzích zeleniny importované z Japonska. Jednalo se o produkty z prefektur Tochigi, Chiba, Ibaraki a Ehime.


Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395172 Verze : 0
24. 3.: Ztráty rostou
Japonská policie ve čtvrtek oznámila, že počet mrtvých a nezvěstných přesáhl 26 tisíc. V 15:00 místního času bylo evidováno 9 737 mrtvých a 16 501 pohřešovaných.

24. 3.: Pátrání po obětech u Fukušimy komplikuje jaderná havárie
Pátrání po nezvěstných osobách v prefektuře Fukušima je komplikováno pokračující jadernou havárií. Po vyhlášení evakuační zóny kolem jaderných elektráren Fukušima I - Daiiči a Fukušima II - Daini se přítomné týmy záchranářů začaly věnovat naléhavému úkolu evakuace živých obyvatel (včetně např. pacientů místních nemocnic) a pátrání po mrtvých a nezvěstných tak musely omezit. Představitelé japonské armády prohlásili, že na místě mohlo zůstat množství těl. Obyvatelé prefektury tvoří v současnosti 8 % potvrzených obětí.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


24. 3.: Restart reaktorů elektrárny Genkai odložen
Společnost Kyushu Electric Power Co., která provozuje jadernou elektrárnu Genkai v prefektuře Saga, oznámila své rozhodnutí odložit restart tamních reaktorů č. 2 a 3 na základě událostí ve Fukušimě I. K restartu mělo dojít na přelomu března a dubna. Prezident společnosti prohlásil, že situace ve Fukušimě nesměřuje ke stabilitě, což přimělo vládu zahájit revizní kroky směřující ke zvýšení bezpečnosti jaderných elektráren v zemi. (Pozn. elektrárna Genkai je významná tím, že v ní bylo koncem roku 2009 poprvé v Japonsku užito palivo Mox)

Zdroj:
english.kyodonews.jp


24. 3.: Potvrzena kontaminace moře u Fukušimy I
Tepco potvrdilo kontaminaci moře u jaderné elektrárny Fukušima I. Ve vzorku odebraném z moře 330 m jižně od elektrárny byla dokonce zjištěna přítomnost radioaktivního jódu 131 v množství 146,9x převyšujícím přípustné limity.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395173 Verze : 0
24. 3.: Pomoc nabízejí i Afghánistán, Haiti či Rwanda
Japonské ministerstvo zahraničí oznámilo, že pomoc Japonsku nabízejí i státy, které byly či jsou samy postižené pohromami (války, přírodní katastrofy), mezi nimi např. Afghánistán, Haiti, Rwanda, Súdán či Východní Timor. Afghánský prezident Karzáí prohlásil, že jeho země nikdy nezapomene, že Japonsko v obtížných dobách stálo při ní.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


24. 3.: Kontaminace pitné vody se šíří
Japonské úřady oznámily kontaminaci pitné vody v prefekturách Ibaraki a Chiba radioaktivním jódem 131. V Tokiu se naopak hodnoty radioaktivních látek ve sladké vodě snižují.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395175 Verze : 0
25. 3.: Kontaminace vody v č. 3 přesahuje normální stav 10 000x
Tepco oznámilo, že kontaminace vody v reaktorové budově č. 3, která pronikla ochrannými oděvy techniků a způsobila jim zranění, přesahuje normální stav 10 000x. To indikuje možnost poškození paliva ve třetím reaktoru.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


25. 3.: Vláda uklidňuje, že děti mimo zónu ohroženy nejsou
Japonská vláda vydala prohlášení, že štítné žlázy dětí mimo 30 km zónu nejsou bezprostředně ohroženy radiací. Prohlášení čerpá z výsledků vládního výzkumu 66 dětí z města Kawamata, prefektura Fukušima, které leží asi 20 km severozápadně od hranic 30 km zóny vytýčené kolem postižené jaderné elektrárny Fukušima I.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


25. 3.: Radioaktivita z Fukušimy obletí svět do tří týdnů
Přípravná komise Organizace smlouvy o všeobecném zákazu jaderných zkoušek oznámila, že radioaktivní částice uvolněné z poškozené jaderné elektrárny Fukušima I oblétnou svět během dvou až tří týdnů.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395176 Verze : 0
25. 3. Vláda vyzvala k dobrovolné evakuaci obyvatel do 30 km
Japonská vláda povzbudila občany žijící v pásmu od 20 do 30 km kolem poškozené jaderné elektrárny Fukušima I k dobrovolné evakuaci a slíbila plnou podporu při tomto procesu. Toto pásmo nebylo evakuováno, ale platí zde zákaz vycházení. Vláda také oznámila, že neuvažuje o rozšíření bezpečnostní zóny kolem elektrárny.


Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp



25. 3.: Značné úniky radiace z č. 3 naznačují poškození reaktoru
Japonský Úřad pro jadernou bezpečnost oznámil, že vysoké hodnoty radiace, které unikly z reaktoru č. 3 a byly ve čtvrtek detekovány, naznačují poškození reaktoru:

Citace :

''At present, our monitoring data suggest the (No. 3) reactor retains certain containment functions, but there is a good chance that the reactor has been damaged.''

Zdroj:
english.kyodonews.jp



25. 3.: Ozbrojené síly USA budou dodávat část vody na chlazení
Japonský ministr obrany oznámil, že ozbrojené síly USA budou od příštího týdne dodávat část sladké vody na chlazení reaktorů v jaderné elektrárně Fukušima I. Spojené státy důrazně naléhaly na Japonsko, aby ke chlazení kritických systémů v elektrárně byla používána sladká voda, neboť minerály obsažené v mořské vodě způsobují korozi zařízení v elektrárně. Dvě americké válečné lodě nesoucí sladkou vodu vyplují z americké základny v Yokosuce, prefektura Kanagawa, a za pomoci japonské válečné lodi dodají vodu do přístavu Onahama v prefektuře Fukušima. Hlavní objem sladké vody však má být čerpán z nedaleké přehrady, americké dodávky budou pouze doplňkové.


Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395184 Verze : 0
25. 3.: Počet mrtvých přesáhl 10 tisíc
Japonská státní policie oznámila, že počet potvrzených obětí přesáhl 10 tisíc. Nyní je evidováno 10 102 mrtvých a 17 053 pohřešovaných, což dohromady přesahuje 27 tisíc osob.


Zdroj:
english.kyodonews.jp



25. 3.: Premiér: Snažíme se zabránit zhoršení situace
Japonský premiér Naoto Kan na tiskové konferenci v pátek večer prohlásil, že situace v elektrárně postižené úniky radioaktivních látek a dalšími vážnými problémy "stále nezaručuje optimismus". Nedokázal také říci to, co Japonci i mezinárodní společenství nejvíce chtějí vědět, zdali se povede dostat probíhající krizi brzy pod kontrolu. Sdělil pouze, že vláda vyvíjí veškeré úsilí, aby zabránila zhoršení situace.


Zdroj:
english.kyodonews.jp



26. 3.: Voda z kohoutku v Tokiu v normě
Tokijský magistrát oznámil, že úroveň radiace v točené vodě zůstavá v rozmezí normálních hodnot pro lidskou spotřebu. Bylo naměřeno 51 becquerelů radioaktivního jódu na kilogram vody odebrané v pátek ráno v čističce vody Kanamachi. To je hodnota pod vládním limitem 100 becquerelů pro bezpečnou konzumaci dětmi a 300 becquerelů pro dospělé.


Zdroj:
english.kyodonews.jp



26. 3.: Silně kontaminovaná voda zjištěna i u č. 1, 2 a 4
Den poté, co byli tři technici v turbínové budově propojené s reaktorovou budovou č. 3 vystaveni vodě obsahující radioaktivní látky přesahující normální hodnoty 10 000x, byla podobně zamořená louže vody objevena i v turbínové budově bloku č. 1. To pozastavilo některé opravárenské práce. Kaluže vody, které mohou prosakovat buď z jádra reaktoru či z palivové nádrže, byly nalezeny i v turbínových budovách reaktorů č. 2 a 4.


Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395270 Verze : 0
27. 3. Zamoření vody v č. 2 desetimilionkrát nad normál

Radioaktivita ve vodě v reaktoru č. 2 elektrárny Fukušima I překročila desetimilionkrát běžnou úroveň. Hidehiko Nishiyama z Japonského úřadu pro jadernou a průmyslovou bezpečnost oznámil, že měření povrchové vody v turbínové budově ukázala 2,9 miliardy becquerelů v kubickém centimetru, více než 1 000 milisievertů radiace za hodinu. Pro srovnání, jedinec v rozvinuté zemi je přirozeně vystaven hodnotě 3 milisieverty ročně, přičemž japonský limit pro evakuaci pracovníků z elektrárny je 250 milisievertů ročně.

Japonský ÚPJB dále oznámil, že hodnoty radioaktivního jódu v moři u elektrárny vzrostly na 1850x obvyklé hodnoty. Tepco se nyní snaží zjistit, kudy radioaktivní izotopy unikají.

Podle japonského ÚPJB se desetimilionáskobek normální hodnoty v budově č. 2 vztahuje na radioaktivní jód 134. Tento izotop ztrácí polovinu radioaktivních atomů každých 53 minut, ve srovnání s jódem 131, který je v současnosti rovněž detekován a jenž ztrácí polovinu radioaktivity každých osm dní. Tyto exponenciálně klesající hodnoty radiace znamenají dle japonského ÚPJB, že je nepravděpodobné, aby mořský biotop (a v konečném důsledku i člověk, jenž by požil kontaminované plody moře) utrpěl významější škody z jódu 134. Naměřeno ale bylo i záření z cesia 134 a cesia 137.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
www.bbc.co.uk
edition.cnn.com
www.novinky.cz


EDIT: Uvedená hodnota byla později zpochybněna, společnost Tepco se veřejně omluvila za neověřené informace. Skutečná hodnota radiace v č. 2 měla činit asi 100 000 násobek normálu. Úroveň radiace v současnosti však není známá:

Citace :

Tokyo Electric was not able to confirm how much the actual amount of radiation was at the No. 2 reactor, because the radioactivity level was too high for workers to continue measuring.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395384 Verze : 0
28. 3.: Radioaktivní voda v č. 2 detekuje částečné roztavení tyčí
Japonská vláda se domnívá, že vysoce radioaktivní voda zjištěná v reaktoru č. 2 elektrárny Fukušima I značí částečný meltdown tamních palivových tyčí. Dle vládního mluvčího Yukia Edana vláda věří, že tavba tyčí již nepokračuje. Hodnota radiace tamní vody je stotisícinásobek hodnoty běžné pro vodu v jádře reaktoru. Vláda také udělá všechno pro to aby se tato voda nedostala do moře či do půdy.


Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp



28. 3.: Japonci se snaží odstranit radiaktivní vodu z reaktorů
Během pondělka probíhaly v jaderné elektrárně Fukušima I práce na odstranění radioaktivní vody ze čtyř poškozených reaktorových budov. Odstranění vody je nezbytné pro snížení ohrožení techniků pracujících na obnově chladících systémů postižených reaktorů. Hodnota radiace louže vody v suterénu č. 2 přesahovala 1000 milisievertů za hodinu.


Zdroj:
english.kyodonews.jp



28. 3.: Zasažení technici propuštěni z nemocnice
Trojice techniků, která byla vystavena záření v budově reaktoru č. 3, byla propuštěna z Výzkumného radiačního střediska v prefektuře Chiba s tím, že by ozáření již nemělo mít vliv na jejich zdraví. Hodnota radioaktivní vody v č. 3, kterou byli dělníci kontaminováni, činila ve čtvrtek 400 milisievertů za hodinu. Počet techniků zasažených radiací přesahující 100 milisievertů činí nyní 19 mužů. Hodnota 100 milisievertů tvořila limit pro pracovníky jaderných elektráren, tento limit však byl v rámci řešení fukušimské havárie zvýšen na 250 milisievertů.


Zdroj:
english.kyodonews.jp



28. 3.: Zemětřesení 6,5 v prefektuře Miyagi
V pondělí ráno otřáslo prefekturou Miyagi a jejím okolím zemětřesení o síle 6,5. Tepco již oznámilo, že by toto zemětřesení nemělo ovlivnit práce na obnově chladících systémů v jaderné elektrárně Fukušima I.


Zdroj:
english.kyodonews.jp



28. 3.: Jižní Korea detekovala radioaktivní xenon
Jihokorejské Informační centrum jaderné bezpečnosti oznámilo, že detekční stanice v severovýchodní provincii Gangwon detekovala menší množství radioaktivního xenonu, který zřejmě pochází z fukušimské havárie. Xenon byl detekován od 23. do 27. března. Jeho množství by nemělo mít vliv na lidské zdraví a životní prostředí.


EDIT: Nad Jižní Koreou se nachází také jód 131, ve stopovém množství byl zjištěn v Soulu a na dalších sedmi místech země.


Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395606 Verze : 0
28. 3. V půdě pod elektrárnou Fukušima I zjištěno plutonium
Tepco oznámilo, že na pěti místech jaderné elektrárny Fukušima I - Daiiči byla v půdě zjištěna přítomnost plutonia. To se zřejmě uvolnilo z palivových tyčí v poškozených reaktorových blocích. Zjištěné koncentrace by neměly ohrožovat lidské zdraví a téměř odpovídaly množství, které na Japonsko dopadlo po amerických a ruských jaderných testech:

Citace :

...the levels confirmed from soil samples taken at the plant on March 21 and 22 were almost the same as those from the fallout detected in Japan following past nuclear tests by the United States and Russia.

Tepco hodlá posílit monitoring životního prostředí v okolí elektrárny.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp


28. 3.: Tchajwan a Thajsko detekovaly radiaci na japonském zboží
Tchajwanské úřady zaznamenaly třetí případ kontaminace japonského zboží radioaktivitou, tentokrát se jednalo o kartonové obaly nudlí. Hodnoty byly v zákonných mezích, samotné potraviny kontaminovány nebyly. Naproti tomu v Thajsku byla zjištěna mírná kontaminace sladkých brambor z Japonska. Navzdory tomu, že zjištěné hodnoty byly minimální, nařídily thajské úřady 75 kg dodávku brambor (z prefektury Ibaraki) zničit.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp


28. 3.: Nepatrná radiace zjištěna nad Čínou a USA
Čínské úřady oznámily, že ve vzduchu nad jihovýchodním pobřežím země detekovaly nepatrné množství radiace díky přítomnosti jódu 131. Zjištěné množství by nemělo ohrozit lidské zdraví. Nízké hodnoty radiace nově ohlásily i Spojené státy, přesněji South Carolina, North Carolina a Florida. Již dříve ohlásily přítomnost radiace také další státy Unie, např. Hawaii, California, Nevada a Massachusetts.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395642 Verze : 0
29. 3.: Kontaminovaná voda vytekla do příkopů
Kontaminovaná voda se v areálu jaderné elektrárny Fukušima I dostala do příkopů ležících ve vzdálenosti 55 až 70 m od moře. Hladina v příkopech je však stabilní a přelití do oceánu nehrozí. Voda se do příkopů dostala jednak díky tsunami, jednak z reaktorů.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


29. 3.: Tvrdé podmínky pracovníků ve Fukušimě
Japonský ministr průmyslu Banri Kayeda oznámil, že by Tepco mělo zlepšit podmínky pro své zaměstnance, hasiče a další pracovníky v poškozené jaderné elektrárně Fukušima I. 500 až 600 mužů spí v jedné budově v konferenční místnosti a po přilehlých chodbách. Jídlo dostávali dvakrát denně, a to sušenky, sušenou rýži a pod.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


29. 3.: Francie na žádost Japonců vysílá dva jaderné experty
Francouzský ministr průmyslu Eric Besson oznámil, že jeho země vyšle do Japonska dva experty na odstraňování radioaktivních materiálů z vody. O tyto odborníky požádala francouzskou stranu společnost Tepco, která provozuje poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima I - Daiiči. Francie má připraveny další experty pro případ, ža by o ně japonská strana požádala.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


29. 3.: Naznačena možnost znárodnění Tepca
Japonský ministr národní politiky Koichiro Gemba naznačil možnost, že by společnost Tepco, která provozuje poškozenou jadernou elektrárnu Fukušima I, mohla být znárodněna. Na oddělené tiskové konferenci však tuto možnost popřel vládní mluvčí Edano.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


29. 3.: Cvičení v japonské jaderné elektrárně Hamaoka
Situace vedoucí k havárii v jaderné elektrárně Fukušima I, tedy ztráta všech energetických zdrojů následkem silného zemětřesení a vlny tsunami, se stala námětem pro cvičení v jiné japonské jaderné elektrárně Hamaoka, prefektura Shizuoka. Cvičení proběhlo v reaktoru č. 3, jenž je odstaven a nachází se v konečné fázi pravidelné prohlídky. Provozovatel elektrárny mimo jiné plánuje během dvou až tří let výstavbu vlnolamu o výšce přesahující 12 m jako opatření proti tsunami.

Zdroj:
english.kyodonews.jp


29. 3.: V Jižní Koreji zjištěno cesium
Jihokorejské úřady oznámily, že bylo zjištěno radioaktivní cesium, a to v Chuncheonu, vzdáleného asi 85 kilometrů západně od Soulu. Počet míst, kde byl v Jižní Koreji zjištěn radioaktivní jód, se zvýšil na dvanáct. Radioaktivní jód byl zjištěn také v Hongkongu a v čínských provinciích Heilongjiang, Jiangsu, Shanghai, Zhejiang, Anhui, Guangdong a Guangxi.

Zdroje:
english.kyodonews.jp
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395647 Verze : 0
Japonský vzdušný prostor minulý týden narušily dva ruské letouny vybavené přístroji pro odběr vzorků vzduchu. Vyprovokovaly tím protiakci japonské protivzdušné obrany, informoval japonský list Asahi. Ruské ministerstvo obrany odmítlo údajný incident komentovat.

Citace :

Ruské letouny Su-27 a An-12 vybavené přístroji pro odběr vzorků vzduchu pronikly do japonského vzdušného prostoru 21. března.


Zdroj:
zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#395729 Verze : 0
Série leteckých snímků poškozených bloků jaderné elektrárny Fukušima I.


Snímky byly provedeny malým bezpilotním dálkově řízeným letounem ve dnech 20. a 24.března 2011. Letoun patří společnosti Air Photo Service z prefektury Niigata.


Myslím, že další komentář je zbytečný.



Zdroj: nnm.ru
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Fukušima I 20. / 24.03.2011

Fukušima I 20. / 24.03.2011
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Fukušima I 20. / 24.03.2011

Fukušima I 20. / 24.03.2011
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Fukušima I 20. / 24.03.2011

Fukušima I 20. / 24.03.2011
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Fukušima I 20. / 24.03.2011

Fukušima I 20. / 24.03.2011
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Fukušima I 20. / 24.03.2011

Fukušima I 20. / 24.03.2011
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Fukušima I 20. / 24.03.2011

Fukušima I 20. / 24.03.2011
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Fukušima I 20. / 24.03.2011

Fukušima I 20. / 24.03.2011
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Fukušima I 20. / 24.03.2011

Fukušima I 20. / 24.03.2011
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Fukušima I 20. / 24.03.2011

Fukušima I 20. / 24.03.2011
11.03.2011 - Zemětřesení, tsunami a jaderná havárie v Japonsku - Fukušima I 20. / 24.03.2011

Fukušima I 20. / 24.03.2011
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#396658 Verze : 0
Japonsko zvýšilo stupeň jaderné havárie v jaderné elektrárně Fukušima I - Daiiči, prefektura Fukušima, z pátého na nejvyšší sedmý stupeň. Ten byl až dosud uplatněn pouze v Černobylu na Ukrajině. Ve srovnání s tehdejší havárií je však objem radiace uvolněné do okolí v Japonsku odhadován na jednu desetinu.


Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#397394 Verze : 0
05.05.2011 Technici poprvé v 1. reaktoru
Japonští technici ve čtvrtek poprvé od 11. března vstoupili do budovy prvního reaktoru jaderné elektrárny Fukušima I. Instalují tam ventilační a čistící zařízení, které má snížit radiaci. Celkem se jedná o šest speciálních ventilačních a čistících strojů. Montuje je tam 12 techniků rozdělených do skupin po čtyřech. Střídají se po deseti minutách. Instalace ventilačních zařízení potrvá čtyři až pět dnů, uvedla agentura Kjódó.


Zdroje:
english.kyodonews.jp
www.novinky.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#399793 Verze : 0

Diskuse

Hmm... CVN přímo na místě se asi bude velice hodit, pokud Japonci požádají o pomoc. Známý z Dánska teď čeká, jestli bude záchranný tým, ve kterém dělá spojení a logistiku povolán...
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393426 Verze : 0
Sleduji zprávy spolu s japonskými kolegy v šanghajské kanceláři. Japonsko ráno vyhodnotí stav a poté požádá o záchranářské tými, rozhodovat má vzdálenost a rychlost přepravy do Japonska.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393434 Verze : 0
Z několika měst jsou hlášeny rozsáhlé požáry, objevilo se i označení "ohnivá bouře"... Rozpoutané a živené plynem z narušených potrubí :/
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393463 Verze : 0

Citace - Franta02 :

Vliv zemětřesení v Japonsku na zeměkouli


Richard S. Gross, geofyzik, specialista NASA JPL (Jet Propulsion laboratory - Laboratoř reaktivních pohybů), provedl předběžné výpočty vlivu zemětřesení v Japonsku na zeměkouli jako celek (jedná se o ten první otřes síly 8,9 stupně).


Vypočítal, že pozemský den se vlivem zemětřesení zkrátil o 1,6 mikrosekundy a zemská osa na úrovni zemského povrchu pohnula o 15 cm (jiné zdroje uvádí 25 cm, nevím kdo od koho to špatně opsal, ale původní zdroj nemohu najít a na NASA to není).


Dále se podle U.S. Geological Survey hlavní japonský ostrov posunul o 2,4 m.


Podle Pacific Tsunami Warning Center byla síla zemětřesení 9,1 stupně.


Zdroje (je jich hodně, ale aspoň něco):
cs.astronomy.com
nnm.ru



teda vim ze to bude znit jako rouhani, ale neni to kravina ? Tohle nekdo financuje ? 1.6 mikrosekundy je pro nas dulezite, ehm, asi tak VUBEC, stejne tak, ze se zemska osa pohnula o 15 cm ... nemejte mi to za zle, chapu, ze tisic zemetreseni takoveho kalibru nasi osu posune o celych 100 metru, ale za jak dlouho se tak stane ? za sto let ? pet set ? chapu, jaky zhruba muze mit VYRAZNY odklon zemske osy dopad, ale tohle mi prijde s prominutim uhozene, lepe receno vyhozene penize. Stejne kdyz jsem videl s jak dramatickou tvari nekteri nasi vedci museli "vseho nechat" a jit se vypocitavat silu zemetreseni v Japonsku jakozto nejdulezitejsi ukol dne. Rozumim, ze granty, techniku a zejmena pohodlne kancelare je treba oduvodnit, ale nektere veci me proste zarazeji.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393611 Verze : 0
Abych pravdu řekl, taky mne to trochu zarazilo, kdo a co všechno zkoumá, pro ty vědátory je to ale asi hodně důležité.


Proto jsem to sem taky dal.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393614 Verze : 0
jo jo, rozumim tomu, ze ted celi rozechveli pobihaji po chodbach NASA a snazi se najit pannu, s niz by alespon jednou zakusili to tajemne slovo "laska", nez se nas svet propadne do cervi diry Very Happy


ale vazne, jsem nejak posledni dobou precitlively na takovehle "vyzkumy", "projekty" a "investice", ve srovnani s vyslednym efektem pro lidstvo, a troufam si tvrdit, ze tady je efekt fakt nulovy, uzitecnejsi by bylo, kdyby vzal mamu do samosky a nakoupili nejake potraviny ci vodu pro chudaky Japonce Sad
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393616 Verze : 0
Jsem téhož názoru, že 2 balíky vod by pro Japonce měly momentálně asi větší cenu, ale někteří špičkoví vědci tyto problémy asi vůbec nevnímají, nanejvýš okrajově, a to asi ani v případě, kdy se jich to bezprostředně dotýká...
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393624 Verze : 0
"pro ty vědátory je to ale asi hodně důležité." no pro ně možná ano, ale pokud to "zkoumají" za peníze z daní, asi by to mělo být důležité i pro ty co daně platí. tohle mi notně připomíná středověké zkoumání toho kolik andělů se vejde na špičku jehly, nebo přesného data "stvoření světa" dle biskupa Usshera (to bylo v sobotu večer 25. října 4004 před Kristem, počítáno dle juliánského kalendáře) Reálná ověřitelnost a "hodnota" je asi tak stejná jako "zkrácení" dne nebo posun osy. Chápu že se dělá základní výzkum a je jasné že nikoli vždy musí přinést výsledky využitelné v praxi, ale nějak mi není jasné, proč se dělá aplikovaný výzkum věci o které je celkem zřejmé že není k ničemu (schválně k čemu je vědět třeba že se osa posunula v řádu centimetrů?). Jinak nesedí ani to adminovo počítání jak by se posunula osa po xy zemětřeseních této magnitudy, to by totiž ty zemětřesení musela být na stejném místě a působit tak ve stejném směru Smile což se nestává. Ostatně zemská osa se pohybuje stále a dnes je zcela jinde než třeba v době ledové, takže asi ani tenhle otřes to moc nenaruší. Zemětřesení i takto velká zde jsou a byla, takže zřejmě i k posunu osy dochází a docházelo, vzhledem k tomu že jde o posuny různých směrů je to asi jako s brownovým pohybem Smile
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393633 Verze : 0
Jen pro zajímavost, prefektura Fukušima, jejíž jméno teď obletělo svět, je součástí bývalé provincie Mucu (Mutsu), což je rovněž dobře známé jméno díky stejnojmenné bitevní lodi a jejímu tragickému konci u zálivu Hirošima v roce 1943.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393644 Verze : 0
Trochu bych se těch vědátorů zastal, zemská osa atd. se hodí pro kalibraci navigačních přístrojů a tak Wink


Jinak tady je porovnání vzdušných a satelitních snímků "před" a "po"... Děs.


www.abc.net.au
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393673 Verze : 0
jj, ono staci i ty fotografie a videozabery, sem tam obcas z hromady trosek vykukuje jeden nezniceny dum, jinak siroko daleko nic, jako bych koukal na fotky Hirosimy tesne po naletu Sad ta mesta jsou srovnana se zemi (a to nemluvim o tech, ktere maji ve svem stredu jen tak zaparkovanou velkou nakladni lod ...)
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393705 Verze : 0
to Marek, nehodí, pohybuje se i bez zemětřesení, podstatně snažší je kalibrovat na soustavu bodů nikoli na pohybující se objekt (reálně se kalibruje ne na točnu, ale na pól), takže posun je opravdu fuk.
K těm fotkám, na řadě z nich je rozdíl dán do značné míry barvou, nikoli změnou (změněna jsou i pole a křoví). Co je otázkou je o jaké domy původně šlo, pokud to byly domy podobné těm v příměstských čtvrtích USA (tedy do značné míry dřevěné) pak je samozřejmě poškodil oheň velmi značně. Myslím že se psalo že řada staveb v Japonsku je stavěna právě pro zemětřesení značně lehce a třeba fotky z Tokia po náletu B-29 byly mnohem horší než z Hirošimy (také ztráty tam byly větší) právě kvůli požáru.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393741 Verze : 0
RoBoT - zní to povzbudivě a rozhodně to zde má své místo, jenže tam např. není ani slovo o palivu Mox ve 3. reaktoru Fukušimy I, tj. minimálně u popisu užitého paliva mi to přijde zřejmě nekompletní...
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393752 Verze : 0
Nevím samozřejmě přesně, kdy to autor psal, jestli v té době měl všechny informace, které jsou dostupné v téhle chvíli. Ani nejsem schopen posoudit relevantnost jeho závěrů. Ale ZNÍ to rozhodně fundovaněji než výstupy v některých médiích. Wink, tak jsem se podělil. Závěr, nechť si každý udělá sám Smile .
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393753 Verze : 0
Já bych očekával od vědátorů nějaké celkové hodnocení situace, kdy došlo k silnému zemětřesení na Novém Zélandu, teď v Japonsku, ožívají sopky (Japonsko, Indonésie). Připadá mě, že se v celé asijské části děje velkého. Co je přesnou příčinou?


Já hlavně doufám, že technici zvládnou ty jaderné reaktory. Už takhle se ozývají různí blbci a hřejí si na tom polívčičku. Odstranění škod od vody, zbořené domy, poničená infrastruktura, to se všechno dá po čase (dlouhém pochopitelně) zvládnout. Ale odstraňování jaderné havárie eletráren, které jsou u moře? To si fakt nedovedu představit, to by byl fakt průser. Na jakou sílu zemětřesení byly ty elektrárny dimenzovány?
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393782 Verze : 0
Jožka7: aký problém je s palivom Mox (Mixed Oxid)? Pokiaľ som pochopil správne, tak ide o kombináciu oxidov plutónia a prírodného uránu a uránu získaného spracovaním vyhoreného paliva (prípadne sa používa aj ochudobnený urán). Jeho vlastnosti sú podobné ako vlastnosti obohateného uránu, aspoň čo z hľadiska jeho použitia v štandartných reaktoroch.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393785 Verze : 0

Citace - pomala.jesterka :

Na jakou sílu zemětřesení byly ty elektrárny dimenzovány?



The earthquake that hit Japan was 7 times more powerful than the worst earthquake the nuclear power plant was built for (the Richter scale works logarithmically; the difference between the 8.2 that the plants were built for and the 8.9 that happened is 7 times, not 0.7). So the first hooray for Japanese engineering, everything held up.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393788 Verze : 0
Buko1 - obavy jsou právě z toho plutonia, např. jeden z posledních komentů na BBC:

Citace :

21:11: A former adviser on radiation to the UK government, Dr Christopher Busby, has told the BBC the situation at the nuclear plants is extremely serious. "Particularly concerning is the [Fukushima] number three reactor which I understand is in trouble now, because it runs on a different sort of fuel; it doesn't run on uranium, it runs on a mixed uranium plutonium fuel, and plutonium is an extremely serious hazard so if this stuff comes out then it's going to make what's happened so far, in terms of the tsunami damage, look a little bit like an entrée to the real course."


Jinak ohledně té "extremely serious situation", další expert pro BBC tvrdí, že se zdá, že to nejhorší už máme za sebou:

Citace :

Professor Patrick Regan, radiation and environmental protection expert from Surrey University, has told the BBC that it appears none of the secure vessels holding radioactive material at the reactors in Japan has broken, and "it looks like the worst is over".


Takže si každý může vybrat. Smile
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393789 Verze : 0
to Franta02 - já zdroje raději uvádím, protože tam odlišnosti jsou, viz:


Citace :

08:37 (iDnes): Námořníci americké letadlové lodi USS Ronald Reagan, která veze do Japonska pomoc, byli nejméně hodinu vystaveni silné radiaci. Vpluli přímo do radiaoaktivního mraku, který se vytvořil po sobotním výbuchu v jaderné elektrárně Fukušima 1.

Citace :

0723 (BBC): The US Seventh Fleet has moved its ships and aircraft away from the stricken Fukushima plant after discovering low-level radioactive contamination, Reuters reports. The aircraft carrier USS Ronald Reagan was some 160km offshore when its instruments detected the radiation in a plume of smoke and steam released from the crippled plant. But officials said the dose of radiation was about the same as one month's normal exposure to natural background radiation in the environment.

Citace :

4:43 p.m. (CNN): The U.S. 7th Fleet has temporarily repositioned its ships and planes away from the Fukushima Daiichi nuclear power plant after detecting low level contamination in the air and on its planes in the area, the U.S. Navy said. The ship was operating about 100 miles northeast of the power plant when the "airborne radioactivity" was detected, the Navy said.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393824 Verze : 0
mno, me pobavila nase pani Drabova, kdyz suverene prohlasila, ze NASE jaderne elektrarny jsou konstruovane i na zemetreseni. Nemuzu si pomoct, ale me to vyznelo, jako ze ty japonske tak konstruovane nejsou, ze ty japonci jsou asi uplni debilove, kdyz tam maji zemetreseni co chvili a asi je nenapadlo si jaderne elektrarny proti tomuto jevu zabezpecit ... navic si uprimne troufam pochybovat o tom, ze kdyby Ceskou republiku zasahlo zemetreseni o nejakych 8 stupnich Richterovy skaly, ze by se nam to tu komplet nevysralo ...
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393828 Verze : 0
pomala.jesterka - obavam se, ze primarni problem neni ZEMETRESENI, ale bud TSUNAMI, nebo kolaps elektricke site - Jaderna elektrarna nemuze bez jine elektrarny fungovat, nemuze se dokonce ani sama rozebehnout, a cely problem vyse uvedeneho je cirkulace vody jako chladiciho media reaktoru. Pokud neni proud, ktery by pohanel pumpy (a asi se tu nebavime o necem, co vyresi dieselagregat velikosti stavebni bunky, bohuzel) a dalsi technologie elektrarny, tak je uplne jedno, na jakou silu zemetreseni byla elektrarna koncipovana. Pokud vim, "stavebne" porusena mnoho neni, problemy zpusubuji jen prehrivajici se reaktory a nahromadeny vodik v chladicim okruhu, vznikajici elektrolyzou vody jakozto chladiciho media.


mala poznamka, u nas by mel byt primarni okruh chladici vody jaderneho reaktoru chlazen sodikem ... pro ty, kteri jeste veri prohlaseni pani Drabove doporucuji vratit se do skolnich let a zopakovat si, jak reaguji tyto kovy s byt nepatrnym mnozstvim vody ...
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393829 Verze : 0
Přátelé, dovoluji si připomenout, že v zeměpisné sekci o Japonsku /category/view/503598/ máme zpracovány všechny japonské prefektury a podprefektury, pár okresů a několik měst (zatím nebyl čas), tak pokud vkládáte nějaký zeměpisný údaj, zkuste to, prosím, prolinkovat.


----------------
To Jožka7 - vždyť jsem tam napsal, že pokud není výrazně originální
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393838 Verze : 0
Admin:
Dle toho, co jsem četl, tak:
Ty elektrárny vydržely dokonce o dost silnější zemětřesení, než nakolik byly projektovány. Takže ty Japonci fakt blbci nejsou. Okamžitě došlo k automatickému zasunutí tyčí a zastavení štěpné reakce. Takže systémy zafungovaly. Zastavení přívodu proudy vyřešilo nahození záložních dieselagregátů. Potud vše OK. Problém nastal, když tam dorazila tsunami. Ta vyřadila ty agregáty. Je to jaderná elektrárna, takže i záloha je zálohována. Přešlo se tedy na baterie, které to po dobu osmi hodin udržely. Potud tedy stále OK. Začali tam i vozit další baterie, ale ty prý nešly připojit. A nastal problém. Přestože hlavní reakce byla zastavena, je to potřeba stále chladit. Japonci tedy vypouštěly radioktavní páru ven. Ona byla sice radioktavní (takže únik), ale s poločasem rozpadu v řádu sekund, takže v podstatě o žádné ohrožení ani nešlo. Navíc to nejprve pouštěly do prostoru mezi třetí ochranou bariérou (obal tyče, obal nádoby s reaktorem, obal celého prostoru) a betonovým skeletem. Takže to, co šlo ven, bylo ještě o to méně nebezpečné. Bohužel tam ale dochází ke vzniku výbušné směsi (vodík a spol.) a ta skutečně vybuchla. Odtud tedy výbuch (resp. oba dva). Ten ale jen poškodil ten vnější skelet, tedy ani jednu z těch tří ochranných bariér. Vzhledem k tomu, že začala ubývat voda, pustili tam tu mořskou s tou kyselinou (ta je vlastně dalším moderátorem - tekutou tyčí Smile ). Údajně, i kdyby došlo na nejhorší a nastal meltdown, tak se to rozleje do bazénu pod jádrem a rozhodně nedojde k druhému Černobylu, kde byla jiná konstrukce a ještě porušení všech možných předpisů.


Jinak si nemyslím, že někdo chtěl říci, že Japonci na zemětřesení nemysleli. Spíše šlo o preventivní uklidnění veřejnosti, protože se toho opět chytli politici a protiatomoví aktivisté, hojně podporovaní mediální hysterií. Viz protesty v Německu a reakce rakouských politiků.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393843 Verze : 0
Mě chybělo něco jako je tohle:
nejedly.blog.idnes.cz
(holt bloggeři opět musí za pisálky dělat pořádnou práci; díky pane Nejedlý, kvalitní práce)


případně tohle:
www.jadernaenergetika.cz (opět díky za odkaz pane Nejedlý)


Opravdu těm technikům držím palce.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393861 Verze : 0
tohle je krasna odpoved na to, ze tam jeden z komentatoru tohoto blogu vyjadril ironicky na bezpecnost jadernych elektraren a dokladal to aktualnimi prostesty Nemcu ... dovolim si odpoved ocitovat :



Citace :

Pane Mottl, fakta jsou taková, že podle statistik jsou jaderné elektrárny nejbezpečnějším zdrojem výroby elektřiny vůbec (nejedly.blog.idnes.cz), a to prosím včetně Černobylu. Ohledně inteligence jisté části německého obyvatelstva se již vyjádřil dostatečně pregnantně sám. Prohlédněte si na internetu např. naprosto zdevastované hořící rafinérie a chemické podniky. Bylo by vhodné na všechny technologie používat stejná měřítka.



zlata slova, tesat do kamene a hazet po ekologickych aktivistech ...
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393865 Verze : 0

Citace - Admin :


mala poznamka, u nas by mel byt primarni okruh chladici vody jaderneho reaktoru chlazen sodikem ... pro ty, kteri jeste veri prohlaseni pani Drabove doporucuji vratit se do skolnich let a zopakovat si, jak reaguji tyto kovy s byt nepatrnym mnozstvim vody ...



K sodíku - primárny okruh jadrového reaktoru typu VVER (PWR), ktoré boli inštalované v bývalom ČSSR (okrem reaktoru elektrárne A1, kde bol primárny okruh tvorený plynom) tvorí voda pod vysokým tlakom, čo spôsobuje že aj napriek teplotám blízkym 300°C zostáva v tekutom stave. Táto voda (vzhľadom k tomu že je súčasne aj moderátorom) je rádioaktívna a jej chladenie je realizované v parogenerátore, kde odovzdáva svoje teplo vode v sekundárnom okruhu (tá sa mení na paru zhruba s teplotou cca 220°C) a vzniknutá vodná para sa privádza do turbín, ktoré vyrábajú elektrickú energiu. Voda zo sekundárneho okruhu je ďalej chladená v terciálnom okruhu (to sú tie dymiace veže), pričom ako chladiace médium je použitý obyčajný vzduch. V našich reaktoroch VVER nie je dôvod používať sodík ako chladenie.


Sodík sa používa ako chladiace médium v reaktoroch chladených tekutým kovom - myslím že sa pre ne často používa pojem množivý reaktor (FBR) - niečo o chladení tekutým kovom (a nielen kovom) je tu: forum.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393887 Verze : 0
No ona Drábová řekla něco zcela jiného, odpověděla na otázku zda by naše elektrárny (tedy Dukovany a Temelín) vydržely zemětřesení. Odpověď byla že při kostrukci se s menším zemětřesením počítalo a že by tedy vydržely. Co z toho udělali novináři je věc jiná. Při konstrukci JETE (u Dukovan nevím) se hledalo místo právě i s přihlédnutím l tomuto (tedy masiv pod elektrárnou a minimum seismické činnosti) a projektovalo se na nějakou úroveň zemětřesení (několikanásobnou proti největšímu u nás zaznamenanému) Takže tady má rozhodně Drábová pravdu. To že v reaktoru koluje normální voda (stejně jako v těch BWR) už psal buko. Sodík se používá pokud vím spíš u reaktorů kde je třeba udržet malé rozměry, je to dražší a z řadě věcí docela problémové. U nás se to pokud vím nepoužívalo nikdy, ani v A1 na Slovensku a ani v Řeži (v A1 byla moderátorem těžká voda a chladilo se CO, v Řeži byly lehkovodní reaktory postupně nejméně dvou typů)
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393890 Verze : 0

Citace :

Zorientujte se v dění ve čtyřech ostře sledovaných elektrárnách...

Někdo by měl panu redaktorovi říct, že i kritický stav reaktoru č. 2 se týká elektrárny Fukušima I a ne Fukušima II...


zpravy.idnes.cz
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393921 Verze : 0
Perla z iHned:

Citace :

20:48 - Pumpování vody do druhého reaktoru
Provozovatel elektrárny oznámil, že druhý reaktor se stále přehřívá a proto do něj začal pumpovat vodu z moře.

To je zajímavá interpretace převzatého textu, protože se zdá, že skutečnost je trochu odlišná - zřejmě z důvodu poškození po vodíkovém výbuchu reaktorového objektu č. 3 došlo v průběhu dne dvakrát k výpadku nouzového chladícího systému reaktoru č. 2 a následnému kritickému poklesu vody v reaktoru - proto to riziko meltdownu. Obnovení dodávek mořské vody lze tedy spíše interpretovat jako úspěch...
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393926 Verze : 0
Ad pisálkové a mluvkové, nemám slov... Titulky jako "Hrozí výbuch dalšího reaktoru" nebo podle Novy dokonce jaderný výbuch... Ostatně i z toho odklonění USS Ronald Reagan udělali kovbojku. Pletou ochrannou obálku reaktoru s barákem, ve kterém stojí a tak dále... A ani ty zprávy, co otrocky přejímají z cizích médií, nejsou schopni přeložit.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393935 Verze : 0
jo, vcerejsi zpravy na TV Nova byly take poucne ... uz to sleduju jenom tady, protoze jinak bych vytekl i s baterkama ...
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393948 Verze : 0
PS. velmi dekuji vsem, kteri se venuji tomuto tematu a postupne jej doplnuji ... uz vcera jsem to poslal na uvodni stranku valka.cz, aby to tam bylo videt, protoze tohle tema je opravdu pekne udrzovane, skvela prace !!!
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393953 Verze : 0
Dokončil jsem téma Mezinárodní stupnice hodnocení závažnosti jaderných událostí, kde je stručný výpis z uživatelské příručky INES - Mezinárodní stupnice hodnocení závažnosti jaderných událostí.


Je tam připojena i kompletní příručka ve formátu PDF (má 85 stran).


===============================================


Upravil jsem téma Časová pásma tak, aby základní a nejpoužívanější zkratky ACST, AEST, AKDT, AKST, AST, AWST, CET, CST, EET, EST, GMT, HST, IST, JST, KST, MDT, MSK, MST, NST, PST, SEČ, SELČ, WET šly vkládat přes linkátor přímo bez složitého překlikávání.


Pro Japonsko je zkratka časového pásma JST - Japan standard time


===============================================


Poslední úprava: 2011/03/15 - 11:19
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393955 Verze : 0

Citace - bitaxe :

No ona Drábová řekla něco zcela jiného, odpověděla na otázku zda by naše elektrárny (tedy Dukovany a Temelín) vydržely zemětřesení. Odpověď byla že při kostrukci se s menším zemětřesením počítalo a že by tedy vydržely.

Dneska ráno Drábová v TV říkala, že naše JE jsou konstruovány tak, aby vydržely zemětřesení o síle 5,5 stupně Richtera. Přičemž nejsilnější zemětřesení, zaznamenané na našem území mělo sílu asi 3 stupně.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393964 Verze : 0
Je niekde nejaká tabuľka prevodu medzi Richterovou stupnicou a stupnicou EMS-98?


Pýtam sa preto, pretože na území SR, v západných karpatoch (Dobrá Voda, blízko JE Jaslovské Bohunice) bolo v roku 1906 zaznamenané zemetrasenie s magnitúdom MS=5,7. (wikipedia tvrdí že toto zemetrasenie malo lokálnu magnitúdu Podľa wikipedie malo ísť o hodnotu 8-9 stupňov lokálneho magnitúda - čo sa mi zdá veľmi veľa.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393976 Verze : 0
>> "mala poznamka, u nas by mel byt primarni okruh chladici vody jaderneho reaktoru chlazen sodikem ... pro ty, kteri jeste veri prohlaseni pani Drabove doporucuji vratit se do skolnich let a zopakovat si, jak reaguji tyto kovy s byt nepatrnym mnozstvim vody ..."" <<


v Temeline se chladi samozrejme vodou, v obou okruzich


sodik je sice tekuty od cca 100 stupnu, ale za normalniho tlaku
pri chlazeni tekutym sodikem se dosahuje teplot cca 250 - 400 stupnu


o technologiich doporucuju relativne snadny cteni
http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=3531
http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=3471
http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=5094


pripadne rovnou clanek z roku 2009
Japonsko – země s třetí největší jadernou energetikou
http://osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=4401


pokud nekoho zajima, staci si dat na oslu vyhledavat "reaktor", tech clanku je tam celkem dost, a pomerne dost fundovanejch
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#393989 Verze : 0

Citace - buko1 :

Je niekde nejaká tabuľka prevodu medzi Richterovou stupnicou a stupnicou EMS-98?


Pýtam sa preto, pretože na území SR, v západných karpatoch (Dobrá Voda, blízko JE Jaslovské Bohunice) bolo v roku 1906 zaznamenané zemetrasenie s magnitúdom MS=5,7. (wikipedia tvrdí že toto zemetrasenie malo lokálnu magnitúdu Podľa wikipedie malo ísť o hodnotu 8-9 stupňov lokálneho magnitúda - čo sa mi zdá veľmi veľa.



Buko - porovnať sa to síce dá, ale je to k ničomu - pozri tieto články:
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
(ospravedlňujem sa, ale české alebo slovenské wikistránky daných tém sú nedostatočné)


Problém je v tom, že kým jedna skupina stupníc popisuje lokálne magnitúdo - teda aké škody napácha zemetrasenie na konkrétnom mieste, druhá skupina popisuje magnitudo "absolutné", napríklad cez celkovú energiu uvoľnenú/vyprodukovanú zemetrasením.


Druhý problém je v tom, že kým jedna skupina stupníc hodnotí len maximálnu intenzitu otrasov, druhá skupina hodnotí aj ich trvanie - a dlhšie trvajúce otrasy, hoci nižšej intenzity, môžu napáchať väčšie škody.


Pomerne dobrá stupnica, ktorá aj niečo konkrétne vyjadruje, je stupnica Japonskej meteorologickej agentúry, ktorá hodnotí maximálne povrchové zrýchlenia (PGA - Peak ground acceleration).
V článku o PGA je i "prevodová tabuľka" a porovnanie rôznych zemetrasení. PGA sa ale vzťahuje na lokálne magnitudo, takže povrchové zrýchlenia môžu byť veľmi vysoké (otrasy sú prudké), ale absolútne magnitúdo zemetrasenia (napríklad momentové alebo Richterovo) môže byť relatívne nízke - proste otrasy majú lokálny charakter. To môže byť i prípad Dobrá Voda...
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394002 Verze : 0
Len pomimo - zachytil niekto zemetrasenie včera 14.03.2011 zhruba o 10:15 v okolí mesta Teplice . Malo mať silu 2,9 stupňa Richterovej stupnice....



Ďalšie zemetrasenia sú hlásené z Rumunska (Valea Bolvasnita, čas cca 09:13 UTC) s magnitúdou 3,5° a 2,9° Richterovej stupnice, Francúzska (včera v noci, 3,2 °) a Španielska (13.03.2011, 3,2 a 2,1°).
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394004 Verze : 0
U.S. Geological Survey - japonské ostrovy za posledných týždeň - okolo 500 otrasov
earthquake.usgs.gov


Buko - USGS pre europu neuvádza nič
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394006 Verze : 0
to Buko, já tedy nezachytil nic, ale jsem dost daleko (vzduchem tak 150km) od Teplic, takže se není celkem co divit.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394008 Verze : 0
Světové weby jsou ochotny registrovat otřesy nad 3 stupně Richterovy stupnice, takže netuším.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394010 Verze : 0
Sorry, niektoré weby zverejňujú články bez ohľadu na realitu.... Zverejnia článok 15.03., s tým že je tam všade dnes a v noci a včera atď., a až po bližšom preskúmaní času zverejnenia človek zistí že ak by to bola pravda, tak ho zverejnili 5 minút PRED zemetrasením.


Opravujem - otrasy boli včera, 14.03.2011, 09:14 UTC - www.emsc-csem.org (bodka severozápadne od Prahy, ešte je tam červený bod v Poľsku a Taliansku).



Podľa slovenského seizmologického ústavu je v SR zemetrasení s magnitúdou medzi 2-3 do 5 ročne. Zároveň tvrdia že súčasné zemetrasenia v Európe nemajú súvislosť s tým Japonským.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394017 Verze : 0
Tak včera tou dobou jsem jel po našich silnicích a to pochybuju že bych si všiml nějakého otřesu Smile
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394024 Verze : 0
Stav elektráren Fukušima I a Fukušima II, dle webu SÚJB:


http://www.sujb.cz/?c_id=1079


Podle toho i podle IAEA to vypadá, že noční (pro nás) krize, způsobená požárem ve skladu vyhořelého paliva 4. bloku (a která způsobila prudký nárůst radiace v ereálu) pominula, dávkový příkon v areálu klesá (ze špičkových 8 - 12 mSv/hodina na 0,49 mSv/hodina).


= forum.valka.cz


//edit: gruppe.drei
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394035 Verze : 0
Že informace lepí moderátoři Války, budiž, Smile ale že má málo informací i šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii, který je navíc Japonec...

Citace :

The head of the International Atomic Energy Agency (IAEA), Yukiya Amano, has said he wants more timely and detailed information about developments at the Fukushima Daiichi nuclear plant from the Japanese authorities. "The problem is very complicated, we do not have all the details of the information so what we can do is limited," he told a news conference in Vienna, according to Reuters. "I am trying to further improve the communication."
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394078 Verze : 0
Myslím si, že v této době nastává situace, kdy stejně důležité funkce, jako doposud plní např. záchranáři a lidé řešící havárie elektráren, začnou plnit psychologové.


První šok lidí, kteří tu strašnou katastrofu přežili, pominul a nastává okamžik, kdy se jim to "rozleží" a přichází šílený pocit beznaděje, prázdnoty, zmaru a bezmoci, tím spíše, že mnozí ztratili kromě veškerého majetku i své blízké ...


Já osobně jim přeji silného ducha a hodně odolnosti a vytrvalosti, aby to překonali a nerozmnožili už tak vysoký počet obětí.


Pokud bych se měl vžít do jejich situace tak vůbec nevím, co by to se mnou udělalo.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394091 Verze : 0
O tom mluvil pan Okamura, ze Japoncum v tomto pomaha rada faktoru, mimo jine jejich zazity styl zivota neohlizet se do minulosti a divat se do budoucnosti. Krome toho jsou na prirodni katastrofy preci jen "vice zvykli" nez prosti stredoevropane a jejich ohleduplnost k ostatnim dava dalsi a dalsi priklady chovani v takoveto obrovske katastrofe. Nebude to jednoduche, a mira devastace oblasti primo postizenych i zasazene ekonomiky je obrovska, muzeme jen doufat, ze se to brzy podari vratit alespon k nejakemu "normalu", protoze obnova zabere jiste radu let Sad



ps. z vyse uvedenych zprav mi neni jasne, kde se bere zahrivani reaktoru cislo 4, ktery mel byt odstaven a bez paliva, co se tam tedy zahriva ?
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394108 Verze : 0
K reaktoru č. 4 - byl odstaven kvůli údržbě a tedy jádro je bez palivových tyčí, ty jsou všechny umístěny v chladící nádrži (také v Unit 4), v nádrži je nedostatek chladící vody a dochází k zahřívání, takže to palivo v objektu je a ta nádrž je hůř chráněná než jádro reaktoru, proto jsou ty požáry tam kritické.

Pozn. růst teploty je hlášen i v nádržích reaktorů 5 a 6, které byly rovněž odstaveny, ale tam by mělo být uloženo méně paliva a ten nárůst je jen mírný.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394116 Verze : 0
Reaktor je síce bez paliva, ale palivo sa počas údržby odkladá do bazénu, kde je chladené vodou. Nakoľko v palivových tyčiach prebiehajú zvyškové reakcie aj mimo reaktoru, stále dochádza k ich zahrievaniu - ale voda prebytočné teplo odvádza. V normálnej činnosti je voda z bazéna ochladzovaná (doplňovaná), bez energie sa ale zahrieva a odparuje. Myslím že došlo k odpareniu vody a k postupnému rozpadu jednotlivých tyčí. Otázka je tiež čo všetko do bazénu pri zemetrasení a tsunami napadalo a mohlo sa od rozpáleného paliva zapáliť.



EDIT: Jožka7 bol rýchlejší.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394117 Verze : 0
Musím na cca 30 hodin odjet, takže má část je teď na vás. Viribus unitis. Smile
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394123 Verze : 0
Takže ses rozhodl podat očitou informaci a jedeš tam jenom na otočku?


Našim letcům trvala jedna cesta 16 hodin, tak to sebou musíš mrsknout a zkrátit to o hodinu.


Jinak to máš ale dobře načasované, protože bys tam měl být kolem poledne JST a to je dost světla i na fotografování.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394124 Verze : 0
Pokud jsem jej již výše nepřehlédl, tak v tomto článku: www.parlamentnilisty.cz je podle mého soudu napsáno přesně to, co jsem chtěl napsat sem i já. Takže ještě jednou a stručně. Fukušima je rázným argumentem pro jadernou energetiku
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394233 Verze : 0
Jožka: Díky za popis "vodních náletů" a vybavení vrtulníků pro tento účel.


EDIT: Re. mobilní generátory, např. Temelín má vlastní spotřebu 80 MW, nevím, kolik by byla spotřeba jen pro nouzové chlazení - ale bylo by to asi dost. Tipuji, že ty vojenské genery nebyly schopné pokrýt celou spotřebu, ale byly dost na to, aby se oteplování dalo zpomalit střídavým zapojováním čerpadel... Z toho pohledu by ta pozemní linka (která je podle BBC už propojena) mohla opravdu znamenat hodně.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394335 Verze : 0
to marektucan, vlastní spotřeba byla v energetice pracovní název pro spotřebu celého objektu měřená na "patě budovy". Tedy vše o žárovky na záchodě, přes klimatizaci až třeba po motory pohánějící kompresory pro ovládání vypínačů. Na Temelíně to bude zřejmě stejné, sám odběr technologie bude zřejmě výrazně menší. Konkrétně u Temelína ani není jasné zda je do vlastní spotřeby počítána i rozvodna Kočín, která je součástí elektrárny pozemkem, ale nikoli technologicky. Kolik by byla spotřeba pro chlazení je samozřejmě otázka, rozhodně by to bylo výrazně méně. Další je otázkou jak moc třeba u nás hrozí zhroucení sítě a tedy nemožnost dodávat elektřinu "zvenčí" třeba právě přes ten Kočín. Natažení nouzového kabelu (místo spadlých sloupů) jsem zažil (díkybohu jen jako divák) a netrvalo to nijak dlouho (v řádu hodin). Problém v Japonsku asi byl, že nebylo odkud tu elektřinu brát, devastace byla na velkém území a to je samozřejmě úplně jiný problém.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394354 Verze : 0
bitaxe, pro případ zhroucení sítě má Temelín přímou linku na Lipno, nezávislou na síti.
Problém s taháním k Fukušimě asi byla celková devastace okolí vlnou, rozvrat sítě a asi i poškození rozvodny vlastní elektrárny.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394355 Verze : 0
Obávám se že právě Lipno není ideálním zdrojem (jednak je dál než třeba Orlík a jeho kapacita je obvykle dost omezená). Nicméně Temelín má několik možností napájení z relativně velkých uzlů jako je třeba Dasný, pak samozřejmě z vlastní elektrárny ve Hněvkovicích a samozřejmě třeba i z uzlu v Milíně. O tom proč to nezafungovalo podobně v Japonsku se zmiňuji Smile
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394356 Verze : 0
to: marektucan
V jednom z popisov ktoré som videl na internete bola zmienka o tom, že núdzový generátor pre chladenie jedného bloku JE vo Fukušime má celkový (elektrický) výkon 6 MW.


Pre účely chladenia "zastaveného" reaktora sa spomínala sa spotreba vody okolo 250 m3 za hodinu pri tlaku 1 MPa. Motory ktoré poháňajú čerpadlá týchto výkonov sú už asi vysokonapäťové (teda aj generátor ktorý treba ako náhradu musí byť VN).


Takéto zariadenia nie je nikde na svete jednoduché nahradiť ani za normálnych okolností, nieto ešte po zemetrasení.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394359 Verze : 0
pokud vim, GE doda(va) do Japonska nekolik generatoru elektriny, ktere maji pomoci s obnovenim nouzoveho zasobovani elektrarny proudem, nahradou za generatory znicene pri tsunami


k tomu problemu s palivem u odstavenych reaktoru, jak jsem pochopil, je to v zirkoniovych obalech, ktere ale maji jednu nevyhodu - v okamziku, kdy dojde k jejich kontaktu se vzduchem, a za rostouci teploty, po nejake dobe (v radu hodin) muze dojit ke vzniceni a tento pozar se velmi spatne hasi. A to je presne situace reaktoru 4, kde doslo bud k uniku vody z nadrze, vyliti pri zemetreseni, nebo odpareni, a tim padem k obnazeni palivovych tyci.



Stejny problem, resp. nekterymi povazovany za vyrazne horsi problem, je s vyhorelym palivem, ktere je skladovano v oblasti elektrarny - 11125 vyhorelych palivovych clanku je zde umisteno (zatimco v reaktorech jako takovych je pouzito v kazdem neco kolem 600 clanku, nedari se mi znovu najit presne cislo), a v pripade, ze by zmizela voda i z techto nadrzi a nedarilo se ochlazovat tyto vyhorele clanky, muze dojit k vyrazne vetsimu uniku radioaktivnich latek Sad


Zdroj -
www.nytimes.com
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394362 Verze : 0
Jen pro zajímavost jsem se díval jak je to s Temelínem (což s Japonskem nesouvisí) a je stavěn na blízké zemětřesení s magnitudou 5,5, což je docela dost vzhledem k tomu že stupnice je pokud se nepletu logaritmická a v Čechách byla zaznamenána zemětřesení výrazně slabší. Zálohování elektrárny je trojnásobné (2x diesely a 1x baterie) při čemž první diesely jsou ztrojené. www.denik.cz
Sama čerpadla vody pro chlazení primáru mají 5,1 MW (ta mrcha je skoro 12 m vysoká) pokud jsem se přímo na elektrárně informoval (mají moc pěkné středisko pro tyhle účely) kdyby nestačilo standardní chlazení pomocí věží (ty ochlazují vodu v dalších okruzích a zprostředkovaně přes ně primár) lze čerpat i vodu z přehrady. V létě se už stalo že věže nestíhaly a elektrárna snižovala výkon. Dukovany budou asi podobné byť s menšími výkony čerpadel (jsou menší) ale zase je tam dvojnásobek bloků, takže celkově to zřejmě bude podobné.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394371 Verze : 0
Detailní přehled situace na jednotlivých blocích má MAAE/IAEA:
www.iaea.org

Jádro informace: Situace se zdá být pod kontrolou. Stupeň události dle INES stanoven na 5 pro reaktory 1-3 (stejné, jako Three Mile Island), událost v bazénu s palivovými tyčemi u č. 4 klasifikována stupněm 3.
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394789 Verze : 0
Pokud máte rádi elektronickou hudbu a hip-hop, vyšla kompilace na podporu obětí v Japonsku. Všechen zisk má jít na Červený kříž. Potvrzeno i agenturou Kyodo. Přímý odkaz sem dávat nebudu, zájemci jej naleznou ve zdroji.

Zdroj:
english.kyodonews.jp
URL : https://www.valka.cz/11-03-2011-Zemetreseni-tsunami-a-jaderna-havarie-v-Japonsku-t112541#394813 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více