Repairing the Panzers Vol. 1-Lukas Friedli

Diskuse

Autor:Lukas Friedli
Vydal: Panzerwrecks, Lee Archer, William Auerbach.
Web: http://www.panzerwrecks.com/rtp1info.html
Počet fotografií: 291
Stran: 256
Velikost knihy : 280x210mm (L)
ISBN US: 978-0-9841820-2-2
ISBN UK: 978-0-9555940-8-3


Cena : 1.100,- u AHM (ahm.valka.cz)


Co o této knize napsat? Nemusíte umět číst, nemusíte umět číst anglicky, a pokud Vás ale baví německá vojenská technika druhé světové války, tak je to ÚPLNÁ BOMBA! Téměř tři stovky fotografií reprodukovaných v perfektní kvalitě a z 99% doposud nepublikovaných zaplňuje tento „panzerwreck“ ve tvrdých deskách. Ano podobnost tohoto díla s velmi bohatou řadou vrakoidních „Panzerwrecksů“ je více jak zjevná. Obsah se, jak již naznačuje návod, zaměřuje na technické zázemí tankových jednotek.


Obsah je rozdělen do sedmi základních kapitol (u některých je namátkou uveden askladba kapitoly):


1. Overview and Background, se ve čtyř podkapitolách snaží seznámit čtenáře s typy techniky, organizací, počty vyráběných kusů jednotlivých typů a vůbec počátky tohoto odvětví v německé armádě. Strany až 36.
2. I-Dienste of the Field Troops, je rozdělena do tří dalších podkapitol.
3. The Panzer Werkstatt,...
4. Armee, H.Gr. and the Homeland,..
5. Wheeled Vehicle Maintenance,
6. Campaign Experience,
7. Causes of Panzer Losses, kapitola hodně zaměřená na 25. Panzer Division, ovšem neurazilo ani pojednání o 503.s Pz.Abt a jejích Tigerech I!!!!
Appendix (inc. Index and Glossary), je samozřejmě závěr.


Ačkoliv vypadá webová prezentace http://www.panzerwrecks.com/rtp1info.html na rozdíl od knih panzerwrecks poměrně chudě opak je pravdou. Web ukazuje v osmnácti náhledech množství tabulek (sedm obrázků) a člověk pak má dojem, že je to spíše, nebo z velké části textová kniha. A ono tomu tak není. Nebo tedy ano, ale texty jsou maximálně hutné, konkrétní a věcné! Potěší vzpomínky pamětníků a výtahy z jejich bojových deníků či hlášení. Doslova jsem se vpil očima do sedmé kapitoly od strany 181, kde jsou ztráty tanků a to 25. Panzer Division. To je brutus největší. Dostalo mě to, že jsou tam i zákresy konkrétních jednotlivých tanků zničených této jednotce. No,..jen teda dva, ale i tak palba. Ony někde určitě existují další. Jinak je tam detailní tabulka ztrát Pz.Reg.9, 25. Panzer-Division v období od 1. 12. 1943 do 28. 1. 1944 a já jen ve skrytu duše jedním procentem doufám, že se najde někde deníček se ztrátami do …..nebudu optimista,….2. 5. 1945 a to pro všechny jednotky,…


Fotografie v jednotlivých sedmi úsecích knihy plně korespondují s názvem, i když ne vždy jsou přesně zaměřeny k textu. Tak například moje oblíbená sedmá kapitola nemá jako obrazový doprovod fotky 25. Panzer Division, ale i LSSAH, 506. s Pz.Abt případně neidentifikovatelných vraků kdesi v Polsku, Francii a Rusku!


A technická kvalita knihy? Zde není o čem diskutovat, vazba, papír (křída) i obálka precizní (ti Číňani fakt umí!). Přetisk fotografií je bezchybný, velikost a vypovídací hodnota je maximální!


Osobně se mi líbí množství automobilní techniky, což je logické, polní dílny vozidly disponovaly z větší části. Zajímavé jsou i nové (pro mě tedy nové) fotografie Ferdinandů!


Prostě KRÁSNÁ KNIHA!!! Musím jít pilovat angličtinu!





Hodnocení 110%!!!!
URL : https://www.valka.cz/Repairing-the-Panzers-Vol-1-Lukas-Friedli-t113461#396015 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více