Taverny, Letecká základna 921

Base aérienne 921 Taverny
     
Název:
Name:
Letecká základna 921 Taverny Taverny Air Base
Originální název:
Original Name:
Base aérienne 921 Taverny
Další názvy:
Other Names:
-
Obec:
Municipality:
Taverny Taverny
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
49°02'00.00"N 02°13'00.00"E
Vznik:
Established:
DD.MM.1963
DD.MM.1963
Velitelé:
Commanders:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR, ( )
Dislokované jednotky:
Garrisoned Units:


DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Zánik:
Cancelled:
DD.MM.RRRR
DD.MM.RRRR
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
fr.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Taverny-Letecka-zakladna-921-t113734#396665 Verze : 0
Letecká základna 921 Taverny se nachází v oblasti obcí Taverny a Bessancourt v departementu Val d'Oise ve vzdálenosti zhruba 20 kilometrů od Paříže. Na základně sídlí v podzemním středisku Velitelství strategického letectva, jež představuje leteckou součást francouzské jaderné triády. Základna nemá vzletovou a přistávací dráhu, jen heliport.


Podzemní středisko bylo vybudováno v bývalém dolu, v němž se od roku 1815 těžil sádrovec. Němci zde během druhé světové války zřídili muniční sklad, velící středisko protivzdušné obrany a podzemní továrnu na výrobu na výrobu raket V1 a možná i V2. Francouzské letectvo zde po válce nejprve provozovalo také muniční sklad. V roce 1957 zde bylo zřízeno Středisko operací protivzdušné obrany (Centre d'Opération de la Défense Aérienne - CODA). Od roku 1961 se zde nacházel Štáb územní protiletecké obrany (Etat-major de la Defense Aérienne du Territoire - DAT) a Velitelství protivzdušné obrany letectva (Commandement Air des Forces de Défense Aérienne - CAFDA). V roce 1994 byly nahrazeny Velitelstvím letecké obrany a leteckých operací (Commandement de la Défense Aérienne et des Opérations Aériennes - CDAOA) a jeho Střediskem řízení leteckých operací (Centre de Conduite des Opérations Aériennes - CCOA).


V roce 1963 byla zřízena letecká základna 921 začleněná do 2. letecké oblasti. Na povrchu byla vybudována zařízení Velitelství strategického letectva (Commandement des Forces Aériennes Stratégiques - CFAS), k němuž v roce 1967 přibylo v podzemí umístěné Operační středisko strategických sil (Centre d'Opérations des forces stratégiques - COFAS) underground. V roce 1988 dostala základna čestní jméno "Bratří Mahéových" V roce 1992 zde bylo zřízeno Velitelství speciálních operací (Commandement des Opérations Spéciales - COS). Základna byla v roce 2000 podřízena Severní letecké oblasti. V roce 2006 bylo Velitelství speciálních operací redislokováno na Leteckou základnu 107 Villacoublay, jež v roce 2007 následovalo Středisko řízení leteckých operací, které se přesunulo na leteckou základnu 942 Lyon, Velitelství letecké obrany a leteckých operací, jež se přestěhovalo na leteckou základnu 117 Paříž a Informační středisko letectva (Centre de Renseignement Air - CRA) redislokované na leteckou základnu 128 Méty. V průběhu roku 2011 by měla být základna uzavřena.




Zdroje:
- http://en.wikipedia.org/wiki/Taverny_Air_Base
- http://www.cfas.air.defense.gouv.fr/
URL : https://www.valka.cz/Taverny-Letecka-zakladna-921-t113734#396672 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více