Bombardování Libye a Man Made River

Diskuse

Vážení,
velmi by mě zajímalo, zda povstalci a jejich spojenci stihli zničit největší zavlažovací systém Afriky. Podle mého názoru, málo kdo ví, že před 28 roky se rozběhl nejprestižnější libyjský projekt rekultivace krajiny. Přitom se nejedná o odsolenou mořskou vodu, ale o kvalitní vodu z podzemí. Výstavba byla rozdělena do pěti etap. Tři byly dokončeny a v roce 2005 začala předposlední fáze.


Takže se táži, probíhá v Libyi "občanská" válka o ropu, nebo o vodní zdroje?


Odkazy
The Man Made River of Libya - via www.galenfrysinger.com
Juraj Kotulič Bunta: Saharská veľká umelá rieka - via www.boinc.sk
Bombardování Libye a Man Made River - Pět fází výstavby zavlažovacího systému v Libyi.

Pět fází výstavby zavlažovacího systému v Libyi.
Bombardování Libye a Man Made River - Článek Juraja Kotuliča Bunta: Saharská veľká umelá rieka.

Článek Juraja Kotuliča Bunta: Saharská veľká umelá rieka.
URL : https://www.valka.cz/Bombardovani-Libye-a-Man-Made-River-t113888#396775 Verze : 0

Citace - Neviditelný pes :

Dne 5.dubna na silnici spojující egyptský Port Said a sudánský přístav Port Sudan, zasáhla jedoucí Hyundai Sonátu obsazenou dvěma muži raketa. Oba cestující byli zabiti. Cílem útoku byl zástupce Hamásu v Sudánu, který koordinoval pašování iránských zbraní přes Egypt do Gazy. Jeho posledním úkolem, který vyprovokoval útok, bylo zorganizovat přepravu yperitu a munice s nervovým plynem, kterou íránští nákupčí Hamásu a Hizballáhu nakoupili od rebelů v Benghází. Náklad těchto zbraní hromadného ničení byl určen pro Gazu a Libanon. Ač se k útoku se nikdo nepřihlásil, sudánský ministr zahraničí obvinil Izrael. Také všechny nepřímé důkazy nasvědčují, že útok provedlo izraelské bezpilotní letadlo.
Prameny blízké Mossadu už delší dobu uvádějí, že rozvědka Íránských revolučních gard řídí v Port Sudanu rozsáhlou výzvědnou residenturu. Kaddáfího tvrzerní, že rebelové jsou ve spojení s Al-Kajdou, doposud nebral v Evropě nikdo vážně. I když zrovna nemusí jít o Al-Kajdu, je transfer chemických zbraní ukořistěných bengházskými rebely do rukou Hamásu a Hizballáhu pod záštitou a za peníze Teheránu neméně vážnou hrozbou. Nejen pro Izrael. Jsem zvědav, co na to elysejský Napoleonek.


Podle izraelských pramenů prodali rebelové palestinským zbrojířům 2000 dělostřeleckých nábojů s yperitem a 1200 náboji s VN za několik milionů dolarů. Izraelská rozvědka s pomocí amerických agentur sledovala transport pod ochranou iránských komand z východní Libye do Súdánu, kde je munice zatím někde uskladněna. Přesné místo zřejmě není známo. Také není jasné, zda-li byla munice transportována v komponentech nebo zkompletovaná. Není vyloučeno, že náplně nervového plynu byly určeny jako hlavní zbraň pro bezpilotní prostředky, které nedávno Hizballáh dostal od Íránu. Podporou rebelů se Teherán prostřednictvím Hamásu a Hizballáhu dostal k chemickým zbraním, aniž by se otevřeně namočil. Začatkem března, krátce po vypuknutí povstáni v Benghází, dorazila do města tajná íránská vojenská delegace a nabídla vůdcům rebelů podstatné částky za celý sklad chemických bojových látek. Rebelové údajně přidali i neznámé množství různých typů protiletadlových raket.


O tom, že Američané berou hrozbu vážně, svědčí i slyšení velitele US NATO sil, admirála Jamese Stavridise, který před senátním výborem prohlásil, že existují nepřímé důkazy o přítomnosti islamistických teroristických organizací na straně libyjských rebelů. Zdroj informací admirál pochopitelně neuvedl, ovšem poslední vývoj ukazuje, že nešlo jen o plané domněnky.



Zdroj:
neviditelnypes.lidovky.cz





Nevím jestli povstalci zničili zavlažovací systém nebo ne, ale rozjeli si zdá se slušný vedlejší příjem prodejem kořišti z Kadáfího skladů.
URL : https://www.valka.cz/Bombardovani-Libye-a-Man-Made-River-t113888#396980 Verze : 0
Koukám, že největší otázkou nakonec nebude, zda měli spojenci zasáhnout nebo nebo ... ale spíš, na které straně Smile
URL : https://www.valka.cz/Bombardovani-Libye-a-Man-Made-River-t113888#396985 Verze : 0
mno, pokud me pamet neklame, tak to, jak zavlazovat neurodne poustni oblasti severni afriky "vyucuji" odbornici z Izraele, kteri tuto metodu na svem uzemi vypracovali k velmi slusnym vysledkum.
URL : https://www.valka.cz/Bombardovani-Libye-a-Man-Made-River-t113888#396992 Verze : 0
Můj Admine,
Izraelci k tomu využívají povrchových vod Jordánu, kdežto Libyjci rozjeli jiný systém zavlažování. Pomocí hlubinných vrtů těží vodu starou asi 30000 let, kterou pak rozvádějí potrubím, strouhami, atp. - viz článek zde zmíněného Dr. Kotuliče-Bunta.


Fota převzata z článku:
Underground "Fossil Water" Running Out - viz news.nationalgeographic.com
The Great Man-Made River Authority carries out one of the largest water projects ever - viz www.swe.siemens.com
Great Manmade River - viz http://i-cias.com/e.o/great_manmade_river.htm
URL : https://www.valka.cz/Bombardovani-Libye-a-Man-Made-River-t113888#396999 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více