České Budějovice, Kasárny Čtyři Dvory

České Budějovice, Barracks Čtyři Dvory
     
Název:
Name:
České Budějovice, Kasárny Čtyři Dvory České Budějovice, Barracks Čtyři Dvory
Originální název:
Original Name:
Kasárny Čtyři Dvory
Další názvy:
Other Names:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR Kasárny Jiřího z Poděbrad
Obec:
Municipality:
České Budějovice České Budějovice
GPS souřadnice:
GPS Coordinates:
48°59'11.64"N 14°27'03.37"E
Vznik:
Established:
DD.MM.1916
DD.MM.1916
Velitelé:
Commanders:
DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR, ( )
Dislokované jednotky:
Garrisoned Units:


DD.MM.RRRR-DD.MM.RRRR
Zánik:
Cancelled:
DD.MM.2001
DD.MM.2001
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Vojenský ústřední archiv Praha, skupina ČSLA, fond 00000,
URL : https://www.valka.cz/Ceske-Budejovice-Kasarny-Ctyri-Dvory-t114032#455160 Verze : 0
Nejmladší českobudějovická kasárna vznikla až v letech 1915-16 poněkud netypicky, postavil si je na svém pozemku a za své peníze soukromník, statkář Karel Ploner. Jeho, dnes bychom řekli "podnikatelským záměrem" bylo postavit kasárna a ta následně pronajmout c.k. armádě. Na vlastním pozemku mezi ulicemi Husova a Rošického (jde o dnešní názvy) tedy nákladem 3 500 000 korun nechal postavit jednak budovu štábu zabírající čelní postavení a jednak další přilehlé budovy tvořící velké písmeno V, čímž využil pozemek který měl tvar trojúhelníku. Nedaleko se také nacházelo vojenské cvičiště (execier platz) kam chodily cvičit všechny vojenské jednotky z města. Je nutno si uvědomit že Čtyři Dvory byly v té době ještě samostatnou vesnicí a nikoli součástí Českých Budějovic, ale K. Ploner patřil k významným majitelům domů ve městě a byl rovněž členem správní rady Měšťanského pivovaru (dnes Samson). Budovy stavěly dvě firmy (důvodem mohlo být zrychlení nebo snad cena). Štábní budovu s věží postavila firma Procházka a Bazanella, přilehlé budovy pro mužstvo, stáje a remízy pak firma Bratří Petráškové. Kasárna se Plonerovi opravdu povedlo pronajmout a od roku 1916 se zde usadil 105. Artilerie Regiment. I po válce byla tato na svou dobu moderní kasárna dále využívána a sídlil zde Hrubý dělostřelecký pluk č. 105 a později i další jednotky. V roce 1924 K. Ploner své kasárny odprodal čs. armádě za 7 milionů Kč. Kasárna přečkala válku a sloužila armádě až do roku 2001 kdy byla předána městu. V poválečné době se kasárna jmenovala "Jiřího z Poděbrad". Po válce v padesátých letech dělostřelce nahradili tankisté (naposledy 20. tankový pluk patřící k 15. motostřelecké divizi), kteří kasárna rozšířili směrem na Haklovy Dvory a vybudovali si zde cvičiště pro výcvik osádek. Jednou z památek na pobyt tankového pluku je dodnes existující žulovými kostkami dlážděná silnice (Rošického), která vedla od kasáren směrem ven z města.


Dnes jsou kasárna pronajata soukromým firmám, ale jejich stav je značně tristní a zanedbaný, uvažuje se o jejich zbourání a výstavbě na jejich místě.


Zdroj:
ceskobudejovicky.denik.cz
České Budějovice, Kasárny Čtyři Dvory - Na dobové pohlednici z první republiky jsou kasárna už bez věže nad budovou štábu.

Na dobové pohlednici z první republiky jsou kasárna už bez věže nad budovou štábu.
URL : https://www.valka.cz/Ceske-Budejovice-Kasarny-Ctyri-Dvory-t114032#397283 Verze : 0

Diskuse

K pomenovaniu "Kasárny Jiřího z Poděbrad" - podľa stránky www.turistika.cz pochádza skrátené pomenovanie "Kasárna Jiřího z Poděbrad" (oficiálne "Kasárna krále Jiřího z Poděbrad") zo začiatku 20. rokov minulého storočia a ide o kasárne predtým známe ako "stará zeměbranecká kasárna". Boli postavené v rokoch 1886-1887 pre Zeměbranencký pluk 29 pražským staviteľom Alfonsom Werthmüllerom. Podľa GPS súradníc na stránke ide o objekt na Žiškovej ulici vedľa dnešného obchodného centra Mercury, ktorý sa po druhej svetovej vojne nazýval Žiškove kasárny (aspoň tak ten objekt pomenúvajú na www.idnes.cz.


Rovnaká stránka v hesle "Kasárna Jana Žižky" www.turistika.cz píše:

Citace :

Kasárna vznikla v letech 1890 - 1892 pro pěší pluk č.28 nákladem městské obce. Stavbu provedla místní firma Josefa Hauptvogela. V místě kasáren se v 16. století rozkládal Krenauerův dvůr, následně rybí sádky a od roku 1786 vojenské dílny a skladiště zvané "Bauhof". Dvě budovy kasáren podél Žižkovy třídy sloužily pro ubytování mužstva. V budově kolmo na Žizkovu třídu, naproti Mercury centru, sídlil štáb. Městské znaky na obou budovách pro mužstvo vytvořil Richard Kristinus.

GPS súradnice opäť vedú k na rovnakú ulicu, len pár desiatok metrov vedľa.



Nevue niekto ešte nejaký ďalší zdroj, ktorým by sa dali doplniť informácie o týchto kasárňach, nech je to možné pozakladať (objekt + správne názvy + prelinky)?
URL : https://www.valka.cz/Ceske-Budejovice-Kasarny-Ctyri-Dvory-t114032#722620 Verze : 4
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více