27.04.2011 - MZV ČR odsoudilo násilí v Sýrii, ČSSD žádá stejný postup jako v Libyi

Prohlášení Ministerstva zahraničních věcí České republiky k Sýrii:


Citace :

Česká republika rozhodně odsuzuje násilí, které se odehrává v syrských ulicích a které vyústilo v rozsáhlé ztráty na životech neozbrojených civilistů. Zodpovědnost za tyto nevinné oběti leží plně na syrském vedení.


ČR lituje četných obětí a vyzývá k pečlivému a nestrannému vyšetření násilností.


ČR vyzývá k okamžitému a ověřitelnému zastavení všech násilných operací ozbrojených složek syrského státu proti demonstrantům a k dodržování základních lidských práv, zejména práva na svobodu slova a shromažďování.


ČR považuje za nepřijatelné, že ze země byli vypovězeni zahraniční novináři, což znemožňuje objektivní zpravodajství, a vyzývá syrskou vládu, aby umožnila jejich návrat.


ČR v součinnosti s dalšími členskými státy EU, svými spojenci a partnery vyvine maximální úsilí, aby mezinárodní společenství pohotově, přiměřeně a co nejúčinněji reagovalo na další vývoj událostí.


ČR očekává, že po zastavení násilí bude bezodkladně zahájena realizace reforem politického a hospodářského systému, ke kterým se syrští představitelé zavázali.

Zdroj:
www.mzv.cz



Prohlášení České strany sociálně demokratické k Sýrii:

Citace :

ČSSD je silně znepokojena vnitropolitickou situací v Sýrii, která se den ode dne přiostřuje a eskaluje zejména násilí na civilním obyvatelstvu ze strany vládnoucího režimu prezidenta Asada.


Zrušení výjimečného stavu v Sýrii, trvajícího několik desítek let, jsme spojovali s nadějí na postupné politické uvolnění a demokratizaci země. Avšak opak je skutečností, počet obětí se neustále zvyšuje, podle údajů organizace pro lidská práva Human Rights Watch již dosáhl zhruba 270, podle jiných údajů až 400.


ČSSD je přesvědčena, že tato situace již přesáhla rozměr násilí na civilním obyvatelstvu v jiných arabských zemích, kde probíhají občanské nepokoje namířené proti místním autoritativním režimům. Tam, kde mezinárodní společenství včetně EU považovalo tento stav za neúnosný, konkrétně v Libyi, přijalo prostřednictvím Rady bezpečnosti OSN opatření k ochraně civilního obyvatelstva, včetně vojenských řešení.


ČSSD má za to, že nynější politická a bezpečnostní situace v Sýrii si vyžaduje ze strany OSN analogický postup jako v případě Libye, tedy přijetí opatření na ochranu civilního obyvatelstva před násilím ze strany vlastní vlády. Pokud by pokračovala nečinnost OSN ohledně nynější situace v Sýrii, pak bude mezinárodní společenství oprávněně kritizováno pro politiku „dvojích standardů“ při naplňování demokracie a lidských práv ve světě.


ČSSD jako nejsilnější opoziční strana proto vyzývá Vládu ČR, aby v tomto duchu přednesla návrhy k řešení situace v Sýrii na příslušných mezinárodních fórech (EU,OSN).

Zdroj:
www.cssd.cz
URL : https://www.valka.cz/27-04-2011-MZV-CR-odsoudilo-nasili-v-Syrii-CSSD-zada-stejny-postup-jako-v-Libyi-t114765#399365 Verze : 0

Diskuse

ČSSD má zcela jistě pravdu (jak nejsem jejím fandou), OSN by se měla stejně chovat i k řadě dalších zemí, kde se dějí mnohem větší násilnosti než jaké se kdy děly v Lybii. Věc má ovšem několik háčků, jedním je že Syrie dost postrádá motivační moment, tedy například ropu, dalším je KDO by takové rozhodnutí nějak vynutil. NATO se angažuje v Lybii a dále v Iráku a Afghanistánu, takže už na Lybii nezbývá moc sil a zřejmě celá atrakce skončí plichtou, Kaddáfímu stačí prostě jen vydržet, země NATO totiž celá ta nesmyslnost mnohem víc než jeho. A to že na celkem slabou a vojensky nepříliš připravenou Lybii si troufneme neznamená že si troufneme i na mnohem silnější Sýrii, to už by hrozilo že prostě útočník dostane "přes držku" bez ohledu na nějaké cancy z OSN. Syrie má také na rozdíl od Lybie značně větší podporu v arabském světě, takže i to by asi padalo na váhu. To že vyzbrojuje teroristy je známo a kupodivu to nikdy nevadilo natolik aby se něco řešilo, to že vraždí vlastní lidi upřímně řečeno nikoho moc neštve, mnohem víc jich vraždí různé africké režimy, jenom Zimbabwe zřejmě vybila víc bělochů (být to opačně byl by to rasizmus) než bylo zabito lidí v Syrii, ani to nikoho moc netrápilo. Takže bylo by prima OSN k tomu vyzvat, bylo by jistě hezké kdyby ta zcela zbytečná organizace vydala prohlášení, ale je to tak asi vše.
Předpokládám že tohle ví i soudruzi z ČSSD a uvědomují si i to že za jejich vlády se třeba proti vraždění v Africe také nic nedělalo.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2011-MZV-CR-odsoudilo-nasili-v-Syrii-CSSD-zada-stejny-postup-jako-v-Libyi-t114765#399373 Verze : 0
Len čakám ktorá politická strana (je jedno z akého štátu), alebo štát bude požadovať v OSN zásah proti vládam Francúzska, Španielska, Británie a Turecka... Tieto vlády všetkými prostriedkami (aj násilnými) potlačujú legálny boj svojho obyvateľstva reprezentovanými organizáciami ETA, IRA a Stranou Kurdských pracujúcich proti útlaku a za svoju nezávislosť... A to nehovorím o zásahu proti Rusku, Číne a desiatkam ďalších štátov.
URL : https://www.valka.cz/27-04-2011-MZV-CR-odsoudilo-nasili-v-Syrii-CSSD-zada-stejny-postup-jako-v-Libyi-t114765#399376 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více