Rudolf III. Líný

Rudolf III. Líný se narodil okolo roku 970 burgundskému králi Konrádovi a jeho manželce Matyldě. Po Konrádově smrti v roce 993 nastoupil na burgundský trůn. Byl to ovšem slabý panovník, který nedokázal zvládnout své vazaly.


Rudolf byl dvakráte ženat. Nejprve s Agaltrudis a poté s Ermenegardou, vdovou po hraběti provensálském. Obě manželství ovšem byla bezdětná. Rudolf proto uzavřel dohodu o dědictví s římským králem a později císařem Jindřichem II., jehož matkou byla Rudolfova sestra Gisela. V případě, že by Rudolf skutečně zemřel bezdětný, mělo Burgundské království připadnout Římské říši. A tak se skutečně stalo. Rudolf III. Líný zemřel v září roku 1032 a v následujícím roce 1033 si římský císař Konrád II. rozšířil titulaturu o burgundský královský titul. Burgundské (arelatské) království se stalo součástí Svaté říše římské.




Zdroje:
www.mittelalter-genealogie.de
de.wikipedia.org
URL : https://www.valka.cz/Rudolf-III-Liny-t115786#401562 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více