Pamětní odznak partyzánské skupiny "Stalin"

     
Název:
Name:
Pamětní odznak partyzánské skupiny "Stalin" -
Název v originále:
Original Name:
-
Datum vzniku:
Date of Establishment:
DD.MM.1960
Datum zániku:
Date of Termination:
DD.MM.RRRR
Struktura:
Structure:
Pamětní a vzpomínková dekorace -
Poznámka:
Note:
- -
Zdroje:
Sources:
Dr. Marin Karásek: Vlastní poznámka a archiv.
sk.aukro.cz
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-partyzanske-skupiny-Stalin-t117128#404710 Verze : 0
Pamětní odznak partyzánské skupiny "Stalin"


V současné době je nabízena na Aukru zajímavá pamětní či vzpomínková dekorace, která se vztahuje ke odboji statečných Slováků v bojích SNP. Jde o dekoraci, kterou obdrželi všichni příslušníci partyzánské brigády (svazku) jejíž velitelem byl M. I. Šukajev.


Za podklady a informace vztahující se této partyzánské skupině děkuji panu Dr. Martinu Karáskovi, znalci dané problematiky.


Partyzánský svazek "Stalin" vznikl v bojích proti německým okupantům v roce 1943 v Černigovské oblasti (SSSR). Bojoval jako diverzní a sabotážní jednotka na Ukrajině, Bělorusku a Polsku. V létě roku 1944 měl tento vyšší partyzánský svazek již pět speciálních oddílů a z tohoto poštu jsou tři vysazené do týlu nepřítele (na Slovensko) a stávají se základem nám známých partyzánských skupin:


- K. Gottwald
- oddíl Majorova
- oddíl Za vlast


Velitelem a koordinátorem jednotek a bojového uskupení byl právě M. Šukajev.


Tento vyšší vojenský (partyzánský) svazek v sobě zahrnoval oddíly:


- Alexandr Něvský
- Kutuzov
- Urickij
- Suvorov
- Železňák
- Kotovský
- Ščorš
- Za svobodu Československa
- Kirov
- Štefanik
- generál Svoboda
- IV. Štefanikova brigáda
- Vorošilov


V tomto partyzánském svazku bylo další 12 oddílů, které vznikly v době Slovenského národního povstání a jejich příslušníci byli bývalí vojáci 1. Slovenské divize, která nesehrála svoji původní a důležitou roli v SNP a kterou Němci odzbrojili.


V počátečním období SNP měl tento partyzánský svazek více jak 3000 bojovníků, ale v průběhů bojů tento počet klesal (zabití, zraněni i dezertéři), ale i tak to byl největší svazek bojovníků, Rusů, Slováků ale i dalších národností, kteří se zbrani v ruce bojovali i po ukončení bojů SNP.


Partyzánský svazek se z taktických důvodů rozdělil na dvě operační skupiny s tím, že jednotka M. Šukajeva se přesunula do prostoru východoslovenského pohoří Čergov a působila v těsné blízkosti fronty, aktivně narušovala nepřátelské spoje a celkově se snažila rozvrátit zásobování nepřátelské armády (logistiku).


Koncem listopadu se štáb jednotky přesunul do prostou Čierný Váh (Nízké Tatry), ale oddíl operoval i v prostoru Pohronie. Tato jednotka prováděla úspěšné diverzní akce, zaměřila se na průzkum, sílu nepřítele a v boji (únor 1945) se spojila s jednotkami Rudé armády. Partyzáni, vojáci i dobrovolníci v dalším boji pokračovali již v řadách Rudé armády a stateční Slováci v rámci 1. čs. armádního sboru prošli těžkými boji při osvobození Slovenska.


Popis odznaku:


Avers:
Vlastní dekorace se až nápadně podobá hvězdě Hrdiny SSSR. Ve středním medailonu, ve věnci z vavřínových listů je ruský partyzán ve vojenském zimním oděvu a partyzán v civilních šatech. Oba bojovníci jsou vyzbrojeni samopaly typu PPŠ.


Revers:
Plocha zadní strany hvězdy je hladká. V horním cípu je pěticípá hvězdička pod kterou je nápis: Соединение партызанских отрядов М. И. Шукаева (Spojené partyzánské oddíly M. I. Šukajeva)


V horním cípu hvězdy je malé závěsné ouško se závěsem k upevnění na malou kolodku s červenou stuhou, opět typické pro dekoraci Hrdiny SSSR.


Vlastní závěs je doplněn o vlajku Sovětského svazu a Československa.


Tato dekorace byla vyrobena v bývalém Sovětském svazu (snad Ukrajina) v roce 1960 (ani toto datum nemusí být přesné). Bylo určeno pro partyzány bez rozdílů národnosti, kteří bojovali v uvedených partyzánských oddílech a skupinách. Lze předpokládat, že rok 1960 je reálný, neb první veřejné uznání partyzánů a bojovníků SNP v Banské Bystrici je známé až z roku 1964. Z tohoto důvodů se tyto dekorace na našem území vyskytuji velmi zřídka a je s podivem, že sběratelé dekorací II. národního odboje ještě tuto zajímavou pamětní a vzpomínkovou medaili neobjevili.


Literatura:
Dr. Marin Karásek: Vlastní poznámky a archiv.
sk.aukro.cz
forum.valka.cz
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-partyzanske-skupiny-Stalin-t117128#404711 Verze : 0
Pokud je mi známo, dekorace byla dražena v aukci Aurea.
V případě, že je kdokoliv schopen a ochoten doplnit tyto informace prosím o zaslání: SZ.


Děkuji


Obrázky jsou použity z nabídky firmy Aurea i Aukra.
Pamětní odznak partyzánské skupiny Stalin - Toto je opravdový hrdina bojů SNP a jemu vzdáváme čest.

Toto je opravdový hrdina bojů SNP a jemu vzdáváme čest.
URL : https://www.valka.cz/Pametni-odznak-partyzanske-skupiny-Stalin-t117128#404712 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více