Proč Japonci nepodpořili Hitlera při tažení na Rusko

Diskuse

Ahoj, vysvětlil by mě někdo, proč nepodpořila japonská armáda Němce při dobíváni Stalingradu a nevázala na sebe alespon sibiřskou armádu. Nejsem až tak znalý v této tematice tak se omlouvam za svoje neodborné vyrazy... dík
URL : https://www.valka.cz/Proc-Japonci-nepodporili-Hitlera-pri-tazeni-na-Rusko-t119332#409988 Verze : 0
Jenom stručně - v roce 1939 Japonci vyprovokovali několik srážek a později i bitev na mandžusko-mongolské hranici u řeky Chalchyn Gol, kde Mongolům asistovala sovětská armáda, jejich spojenec. Japonci utrpěli těžkou porážku, a po téhle zkušenosti další konflikt neriskovali. Článek o tom najdeš zde. V roce 1941 potom Japonsko a SSSR uzavřeli smlouvu o neútočení, která byla vypovězena až v srpnu 1945.
URL : https://www.valka.cz/Proc-Japonci-nepodporili-Hitlera-pri-tazeni-na-Rusko-t119332#410019 Verze : 0
aha to je zajímavé,ale proč třeba jen Japonská armáda nezůstala v pohotovosti a tím by na sebe alespoň vázala část dobře vycvičené sibiřské armády,kteří díky paktu o neutočení mohli být přesunuti na obranu Stalingradu...
URL : https://www.valka.cz/Proc-Japonci-nepodporili-Hitlera-pri-tazeni-na-Rusko-t119332#410021 Verze : 0
Japonci se rozhodovali ohledně vedení války proti SSSR v průběhu roku 1941, jejich prioritním životním zájmem však byly nerostné suroviny, hlavně pak ropa. Poté, co jim Američané zablokovali možnosti nákupu ropy (s požadavkem na ukončení bojových akcí v Číně), museli buď skončit svoji čínskou akci, nebo urychleně získat vládu nad ropnými nalezišti. V Tichomoří tehdy byla takovou oblastí pouze Nizozemská východní Indie a několik britských území na severu Bornea, ale námořní cesty k ní blokovaly Filipíny (s americkými vojenskými posádkami). Na sovětském Dálném východě a východní Sibiři tehdy žádná ropná naleziště ještě nebyla otevřena, takže Japonci neměli žádný důvod útočit do tohoto prostoru.
V létě 1942 byli již Japonci plně zaměstnáni bojovými akcemi v Tichomoří, takže nemohli proti SSSR zaútočit.
Ostatně Sověti stáhli fakticky všechny vycvičené a vyzbrojené jednotky z Dálného východu již na podzim 1941, přičemž tyto jednotky sehrály významnou úlohu při zastavení německého útoku na Moskvu.
V létě 1942 byl Dálný východ pouze výcvikovým prostorem (stejně jako Sibiř, Střední Asie a Povolží) a nasazení jednotek odtud nemělo již tak velký význam.
URL : https://www.valka.cz/Proc-Japonci-nepodporili-Hitlera-pri-tazeni-na-Rusko-t119332#410022 Verze : 0
Jestli bych mohl dodat dvě věci.
Mandžusko bylo pro Japonce celkem významnou průmyslovou základnou, včetně těžby uhlí a jiných materiálů. Případnými boji s Rusy je asi nechtěli zničit či o ně přijít.
Druhá věc jsou podmínky smlouvy o "Ose". Němci se tehdy se SSSR kamarádili a Japonci ne. Proto si Němci dali podmínku, že se smlouva nebude týkat vztahů se SSSR. Když potom Němci napadli SSSR, tak Japonci využili podmínky a odmítli SSSR napadnout. Citovali i smlouvu o neutralitě, kterou zatím s Rusy podepsali. Nevylučovali však, že k tomu nedojde později až bude SSSR skoro poraženo. Útok na USA i toto změnil. Útok na SSSR nepřipadal do úvahy a naopak po Němcích chtěli vyhlášení války USA. I tak Hitler mohl odmítnout s tím, že Japonci jsou agresory a s Německem nic nekonzultovali. Nebo požadovat naoplátku útok na SSSR, což by možná Rusy dorazilo. To se nestalo. Všechny tři státy si šly vždy svoji cestou a o chystaných vojenských invazích se skoro neinformovaly.
URL : https://www.valka.cz/Proc-Japonci-nepodporili-Hitlera-pri-tazeni-na-Rusko-t119332#411015 Verze : 0
´Povím vám to takhle:Německo a Japonsko jsou úplně odlišné kultury a náboženství.Japonsko chtělo dostat suroviny,které byly v Pacifiku a pak vést obranou válku.Spousta vysoce postavených Japonnců ani spojenectví s Deutschlandem nechtěla.Bylo to takový spojenectví na posílání kaučuku...
URL : https://www.valka.cz/Proc-Japonci-nepodporili-Hitlera-pri-tazeni-na-Rusko-t119332#429375 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více