Dotaz na bodáky

Diskuse

Vážení kolegové, zabloudil ke mně dotaz, na který mé znalosti nestačí. Prosím proto o pomoc touto cestou:


"...sbírám chladné zbraně - bodáky, a protože jsem patriot, tak pouze ty, kterými mohl být vyzbrojen voják české národnosti, sloužící v armádě státu na našem území. Takže trochu srozumitelněji - Rakousko, Rakousko-Uhersko, čsl. legie atd. až po současnou ČR. Rozhodně žádná 3. říše, hákové kříže, lepty SS, apod......

V rámci mých sběratelských aktivit vlastním např. bodáky z období Rakousko-Uherské monarchie, které jsou značené útvarovým číslováním, o kterém jsem si donedávna myslel, že se musí jednat o pluky c. a k. řadové pěchoty. Teď mi ale došlo, že by se stejně tak mohlo jednat i o pluky zeměbranecké se stejnými čísly.


Takže jsem se chtěl optat, nevíte-li, zda
např. značení bodáku Werndl vz. 1867 - mužstvo (28.1.192 přeškrtnuto, poté 28.Z./276.) patří 28. c. a k. pěšímu pluku "Pražské děti", anebo 28. zeměbraneckému pěšímu pluku z Písku?


Také mi trochu vrtá hlavou značení bodáku Mannlicher vz. 1895 - poddůstojník, s muškou ( FGGY ) (8LW 503). Značky zeměbraneckých pluků na bodácích by totiž dle jiné literatury měly mít tvar LR (mám nejméně další dva takovéto), ale na druhou stranu, co jiného by LW mohlo znamenat, nežli Landwehr.....?? Takže je to 8. zeměbranecký pěší pluk z Prahy, anebo něco zcela jiného...., ale co.....? ..."


E-mail tazatele je petr.novotny@fastcr.cz
URL : https://www.valka.cz/Dotaz-na-bodaky-t119594#410605 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více