Srbský dobrovolnický sbor

Serbian Volunteer Corps / Serbisches Frei-Corps
Srbský dobrovolnický sbor
Serbisches Frei-Corps
Serbian Volunteer Corps




Na začátku dubna 1788 přiměl bačský arcibiskup Joanovič větší množství tureckých Srbů k tomu, abz přešli na území monarchie a zde vstoupili do císařské armády. Z příkazu maršála Lacyho z nich byl setníkem Mihaljevičem z druhého bánského hraničářského pluku vytvořen pravidelný dobrovolnický sbor. Zpočátku těleso sestávalo ze dvou setnin. Již na podzim měl sílu praporu o čtyřech setninách čili zhruba tisícovce mužů. V listopadu 1788 bylo nařízeno zřídit druhý prapor a též nepravidelný srbský dobrovolnický sbor, který měl být tomu pravidelnému podřízen. Vrchní velení navíc odsouhlasilo vytvoření ostrostřeleckého divizionu a husarské eskadrony. V roce 1790 sbor sestával ze čtyř pěších praporů (celkem 24 setnin), čtyř nepravidelných setnin, čtyř ostrostřeleckých setnin a jednoho husarského divizionu, což dohromady čítalo takřka 4500 mužů. Ve stejném roce byl sbor ve Smederevu rozpuštěn. Velitel sboru byl major (později podplukovník a plukovník) Stephan Mihaljević.


V roce 1788 se sbor podílel na obsazení Šabace, střetnutí u Železniku a přepadu Hassan-Pascha-Palanky. Při dobytí Šabacu si vedl setník Paul von Sokolovič tak dobře, že obdržel Vojenský řád Marie Terezie. V následujícím roce byl sbor použit především krytí sil obléhajících Bělehrad. Část byla nasazena i při samotném dobývání pevnosti. V roce 1790 se sbor nacházel v Srbsku a zúčastnil se střetnutí u Kruševace a Aleksinace.




Zdroj:
Wrede, Alphonse von - Semek, Anton: Geschichte der k. u. k. Wehrmacht II
URL : https://www.valka.cz/Srbsky-dobrovolnicky-sbor-t120379#413170 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více