CZK - Fotokontejner

Tento fotokontejner je československý výrobek používaný na Migu-21F (v dokumentaci strojů, které mohly nosit tento kontejner po úpravách spínačů v kabině, se u výrobce objevilo označení "FR," které se však pokud vím příliš nepoužívalo). Několik těchto "jednadvacítek" dostalo zkušební kamufláž složenou z "koksově" černé a tmavě zelené barvy, aby byly lépe maskovány při průzkumných letech proti zemi.


Ale zpět k fotokontejneru. Vybaven byl čtyřmi kamerami AFA-39, které snímaly terén kolmo dolů, šikmo vpravo a vlevo dolů od osy závěsníku a šikmo dopředu dolů. Kamery byly umístěny na společné lafetě, která se dala vytáhnout po odjištění zadního krytu kontejneru ven, takže byl snadný přístup k výměně filmů. Pro zajímavost, délka jednoho filmu do kamery byla 20 m. Po podvěsení dvou kontejnerů, byl při průletu pokryt celý cílový prostor.


Z dostupných podkladů se mi nepodařilo zjistit, že by měl kontejner nějaké specifické označení.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Fotokontejner-t12133#39291 Verze : 0

Citace - Bery :

Několik těchto "jednadvacítek" dostalo zkušební kamufláž složenou z "koksově" černé a tmavě zelené barvy, aby byly lépe maskovány při průzkumných letech proti zemi.

Takto boli zbarvené dve štandardne MIG-21R, t.č. 1922 a 2101.
Na fotke 1922 v dosť ubohom stave, a aká to bola "krásavica", jediná maskovaná u 1. letky.
URL : https://www.valka.cz/CZK-Fotokontejner-t12133#247816 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více