Řád Azad Hind

Order of Azad Hind
Datum vzniku : 1942


Udělována indickým dobrovolníkům bojujícím po boku mocností Osy. Uděloval ji sáhib Chandra Bose, který Osu podporoval.


Existovala v těchto stupních :


Azad Hind "Martyr of the Fatherland" ("Märtyrer vom Vaterland" / "Shahid-e-Bharat") - bronzová medaile
Azad Hind "Martyr of the Fatherland" - stříbrnná medaile
Azad Hind "Martyr of the Fatherland" - zlatá medaile
Azad Hind "Hero of India" ("Held von Indien" / "Vir-e-Hind") - hvězda druhé třídy
Azad Hind "Leader in Battle" ("Führer des Schlacht" / "Sardar-e-Jang") - hvězda první třídy
Azad Hind "Tiger of India" ("Tiger von Indien" / "Sher-e-Hind") - velká hvězda
URL : https://www.valka.cz/Rad-Azad-Hind-t12330#148261 Verze : 0
Indická legie je spojena s jménem revolucionáře , kterým byl Subhas Chandra Bosé , právník ( studoval v Cambridge ) a jistý čas byl i starostou Kalkaty .


Pro Indy však v „ čisté „ germánské panské společnosti jistě místo nebylo . Přesto však , či právě proto , vznikla jednotka s názvem :


INDICKÁ LEGIE .



Bose byl počátkem války držen v domácím vězení , ale dne 17 . ledna 1941 se mu za pomocí agentů Abwehru podařilo uniknout a přesunout se do Afganistanu . Zde opět němečtí agenti pomohli dostat Bosého až na hranice se Sovětským svazem . Agenti NKVD jej dopravili do Moskvy . Bose v Moskvě pro své nereálné plány nenašel pochopení a tak byl za pomoci německého velvyslance v Moskvě ( hrabě von der Schulenberg ) v dubnu roku 1941 odeslán specielním kurýrním letedlem z Moskvy do Berlína a to za tichého souhlasu Sovětů .


V dubnu roku 1941 Rommelův Afrika-Korps v bitvě u Mechili v Libyjské Cyrenaice zajal velkou část 3 . motorizované indické brigády . O využití zajatců uvažovali Italové , ale neuspěli .


První pokus o vlastní nábor , prováděný Němci za podpory Bosého přinesl jisté úspěchy neboť se přihlásilo 27 důstojníků a zhruba 10 000 indických dobrovolníků .


Komunikace a německá arogance , kterou Němci předváděli na lidech , jejichž kulturu nechápali vedla jen k tomu , že vojáci byli nedisciplinovaní , neukáznění a o válku v Evropě na straně Německa zájem rozhodně neměli .


I přes tyto problémy však vojáci – dobrovolníci dne 26 . srpna 1942 složili přísahu Adolfu Hitlerovi . Jednotka obdržela i svůj válečný prapor , který byl vyveden v oranžové barvě s bílým nápisem „ AZAD „ , spodní v barvě zelené s nápisem „ HIND „ . Střední část praporu byla bílá s vyobrazením tygra ve skoku . Takový štítek zároveň příslušníci legie nosili i na rukávu uniformy . Přísahy se mimo jiné zúčastnila i Japonská vojenská delegace , která se zájmem sledovala možnost využití Indické legie na asijském bojišti .


V srpnu roku 1942 jsou příslušníci Indické legie zařazeny do německé armády s označením jako 950 . pěší pluk ( indický ) . Všichni důstojníci jednotky a většina poddůstojníků jsou však Němci . V konečné fázi má pluk 2593 mužů . Teprve koncem října roku 1943 je některým indickým vojákům uznaná důstojnická hodnost .
Po porážce u Stalingradu a vítězství Britů v Africe samozvaný indický „ prezident „ Bose mizí z politické scény , ale tisíce oklamaných Indů bojuje o své přežití o svůj život .


Velitel legie podplukovník Kurt Krappe byl bývalým příslušníkem německých koloniálních jednotek , o své Indy se staral pečlivě a starostlivě . Na podzim roku 1944 však Hitler převedl na Himmlera velení všech cizineckých dobrovolnických formací a tak se Indové oficielně dne 8 . srpna 1944 v Heubergu stali Indickou legii zbraní SS – ( Waffen-SS ) , zároveň se velitelem jednotky stává SS – Oberführer Heinz Bertling .


Ještě v březnu roku 1945 má jednotka 2300 mužů a je velmi silně vyzbrojena . V dubnu se Indická legie velmi rychle a ráda vzdala americké armádě a francouzským jednotkám . Francouzi se však korektně nezachovali a než Indy předali Britskému velení , několik desítek Indů bez rozsudku zastřelili . Ti , kteří přežili byli do roku 1946 v zajetí , ale již v průběhu roku 1946 jsou propuštěni .


Indičtí vojáci možná byli příslušníky jednotek SS , ale nikdy a nikde neexistuje zpráva o jejich brutalitě a násilí .
URL : https://www.valka.cz/Rad-Azad-Hind-t12330#339969 Verze : 0
Subhas Bosse se osobně zasadil o zřízení vyznamenání , které bylo určeno pro vojáky Indických jednotek a jejich důstojníky , tedy Němce .


Řádová dekorace je založena dle vzoru německých vyznamenání a řád , který byl založen v roce 1942 se nazýval řádem Azid Hind . Tento zajímavý říd se dále členil na skupinu , která byla doplněna meči a byla určená jako vyznamenání za projevenou statečnost v bojích proti nepříteli .


Řád bez doplňků mečů byl určen k ocenění zásluh dobrovolníků , diplomatů a dalších vojáků a úředníků , kteří měli zásluhy o „Svobodnou Indii „ , ale nebyli přímo zapojení do bojů na frontě .


Struktura řádu :


Hvězda řádu AZAD HIND se dělila na :


1 . třída Sher-e-Hind – (Indický tygr )


2 . třída Vir-e-Hind – (Bitevní velitel )


3. medaile Vir-e-Hind ( Hrdina Indie )


4 . medaile Shahid – e Bharat ( Mučedník vlasti )



Medaile se členili na stříbrné , bronzové a zlaté dekorace . Všechny zde vložené obrázky řádových dekorací jsou jen kopie ( COPY ) . Tyto novoděly jsou nabízeny k prodeji v aukčních domech . Jde o výrobky z padesátých let zhotovené pro potřeby sběratelů. . Originály se vyskytují vzácně , neb byly zničeny . Je však nutno říci , že nejde o žádné „ korunovační klenoty „ neb udílení v rámci Indické legie bylo hojné a je možno konstatovat , co legionář to dva řády Azad Hind .



Literatura :
Von Fenstein : Indická dobrovolnická legie Waffen SS ( www.valka.cz )
Kurt G. Klietmann : Auszeichnung des Deutschen Reichs 1936-1945
Litlejohn :Foreign Legion of the Third Reich Vol.


Poznámka:
Obrázky z prodejního katalogu vloženy se souhlasem majitele. Ceny na přání poskytnu .
Řád Azad Hind - Nabídkový katalog  Brinkmann

Nabídkový katalog Brinkmann
URL : https://www.valka.cz/Rad-Azad-Hind-t12330#339970 Verze : 0
Diskusní příspěvek Faktografický příspěvek
Přílohy

Přidejte se k nám

Věříme, že mezi Vámi jsou lidé s různými zájmy a zkušenostmi, kteří by mohli přispět svými znalostmi a nápady. Pokud máte rádi vojenskou historii a máte zkušenosti s historickým výzkumem, psaním článků, editací textů, moderováním, tvorbou obrázků, grafiky nebo videí, nebo prostě jen máte chuť se zapojit do našeho unikátního systému, můžete se k nám připojit a pomoci nám vytvářet obsah, který bude zajímavý a přínosný pro ostatní čtenáře.

Zjistit více